EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dar gelirli vatandaşlar ve belediye çalışanları için 2022 yılında temeli atılan Egeşehir Toplu Konut Projeleri ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Çiğli’de belediyeye ait bazı parsellerde yapılacak sosyal konut projesinde gelir kriterleri yeniden düzenlenmesine ilişkin önerge Büyükşehir Belediyesi meclis gündemine geldi.

Köy meydanında Ramazan buluşması
Köy meydanında Ramazan buluşması
İçeriği Görüntüle

Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş.’ye tahsis edilen 1056 parsel 1 ada ve 1061 parsel 1 adada İzmiremekçileri Konut Yapı Kooperatifi’ne satılacak 450 konut için uygulanan gelir üst sınırı güncellenecek.

Daha önce bu oran, “asgari ücretin net 2 katı + %25’i” olarak uygulanan sınır, “asgari ücretin net 4 katı + %10’unu geçmemesi” şeklinde yeniden belirlenecek.
Sayıştay, kooperatif üyelerinin tamamının “o dönemdeki gelir ve koşul kriterlerini” sağlamadığını dile getirmişti.

Öte yandan, sosyal konuttan yararlanabilecek üyeler, 31 Aralık 2025 tarihine kadar üyeliklerini yaptırmış ve kriterleri sağlayan kişilerle sınırlı tutulacak.

Önerge ilgili komisyonlara gönderildi.

İlgili önerge şu şekilde;
“Mülkiyeti evvelce Belediyemize ait olan Çiğli ilçesi, Küçük Çiğli Mahallesi, 1056 ada, 1 parsel ve 1061 ada, 1 parsel sayılı taşınmazların Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş'ne ayni sermaye olarak tahsisine yönelik Belediye Meclisimizin 12/08/2022 tarihli ve 05.904 sayılı Kararında yer alan koşullar; Egeşehir ile Sınırlı Sorumlu İzmiremekçileri Konut Yapı Kooperatifi ("EmekçilerKoop") arasında 1056/1 parsel sayılı taşınmazda yaptırılacak konut bağımsız bölümlerinden 450 adet konutun Kooperatife satışına ilişkin sözleşme, Kooperatif üyelerinin tamamının söz konusu karardaki koşulları sağlamadığı gerekçesiyle Sayıştay incelemelerinde eleştirildiğinden; Belediyemiz çalışanları tarafından kurulan EmekçilerKoop üyesi dar gelirli ve Belediye çalışanlarının umut ve beklentilerinin sürüncemede kalmaması ve mağduriyetlerinin artmaması gayesiyle, işin Kamusal nitelikleri ve hakkaniyet gerekleri nazara alınarak önergede belirtilen ve bahsi geçen kararda yer alan maddelere yönelik; "i. 12/08/2022 tarihli ve 05.904 sayılı Meclis Kararında öngörülen diğer koşulları sağlamış olan üyeler bakımından "asgarî ücretin net 2 katı + %25'i" olarak belirlenen gelir üst seviyesinin, benzer şekilde sosyal konut üreten kamu kurumlarındaki gelir seviyesi tespitine dair uygulamalar da nazara alınarak üyelik kayıt tarihinde "asgarî ücretin net 4 katı + %10’unu geçmemesi ” şeklinde değiştirilmesine, ii. Meclisimizin bu konuya ilişkin kararından yararlanmanın, Emekçiler Kooperatifine 31/12/2025 tarihine kadar üyelikleri kaydedilmiş ve üyelik kayıt tarihi itibarıyla koşulları sağlamış üyelerle sınırlı tutulmasına" şeklinde Meclisimizce karar alınması hususlarının görüşülmesi.”