Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Buca Belediyesi’nde aylardır süren maaş krizi yeniden işçilerin tepkisine yol açtı. Haziran ve Temmuz maaşlarını alamayan, ayrıca geriye dönük toplu iş sözleşmesi (TİS) farkları da ödenmeyen Genel-İş Sendikası üyesi belediye işçileri iş bıraktı.

Başkan Duman'dan 'işgal' eylemi açıklaması: Ödeme Cuma günü!
Başkan Duman'dan 'işgal' eylemi açıklaması: Ödeme Cuma günü!
İçeriği Görüntüle

İşçiler, belediye binasında başlattıkları işgal eylemini ikinci gününde de sürdürüyor. Dün gece binayı terk etmeyen işçiler, sabah saatlerinde de belediye önünde buluşarak eylemlerine devam etti. Belediyeye giriş çıkışlar kapatılırken, hizmetler durdu ve sokaklarda çöpler birikmeye başladı.

ALACAK 200 BİN TL’Yİ AŞTI
İşçilerin Haziran, Temmuz ve Ağustos maaşlarının yatırılmadığı, TİS farklarının da ödenmediği öğrenildi. Krizin derinleşmesiyle mağduriyet büyürken, en düşük işçi alacağının 200 bin TL civarında olduğu ifade ediliyor. Sendika, en az iki maaş ödenene kadar eylemlerin süreceğini açıkladı.

Maaşlarını alamayan belediye emekçileri, aylardır büyük bir ekonomik sıkıntı yaşıyor. Kimi faturalarını ödeyemiyor, kimi çocuğunun okul masraflarını karşılayamıyor. Borçları katlanan işçiler, her geçen gün daha da ağırlaşan geçim derdiyle baş başa kaldı.

BAŞKAN DUMAN CUMA GÜNÜNÜ İŞARET ETTİ
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, yaptığı açıklamada Cuma günü bir miktar ödeme yapılacağını belirterek, “Ödeme tutarının yarın netleşeceğini belirtmemize rağmen sendikanın eylem kararı almasını üzüntüyle karşılıyoruz. Cuma gününe kadar ödemenin yapılacağına dair taahhüdümüz ortadayken, alınan bu karar samimiyet ve iyi niyet ile bağdaşmamaktadır” dedi. Ancak bu açıklama sendika ve işçiler tarafından kabul görmedi.

GEÇMİŞTE DE EYLEM YAPILMIŞTI
Belediyenin ekonomik darboğazı nedeniyle işçilerin mağduriyetinin sürdüğü belirtiliyor. Daha önce de benzer gerekçelerle iş bırakma eylemi yapılmış, belediye yönetiminden verilen ödeme sözleri üzerine eylem sona ermişti. Ancak aradan geçen süreye rağmen maaş krizine çözüm bulunamadı.

Buca Belediyesi’nden istihdama “etkin” katkı
Buca Belediyesi’nden istihdama “etkin” katkı
İçeriği Görüntüle

"KİMSE BELEDİYENİN PARASI YOK HİKAYESİ İLE GELMESİN BELEDİYENİN PARASI VAR"
Genel İş İzmir 6 No'lu Şube Başkanı Değer Yıldız ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Kimseden korkmadan, çekinmeden, yılmadan sosyal medyadan paylaşımlarınızı yapın. Bizim bu saatten sonra yapabileceğimiz bir şey yok, sonuna kadar direnip, alacağımızı alıp, diğer alacaklarımızın tarihi konusunda anlaşıp işimizin başına geçmek hepimizin isteği.

Kimse bize şu yalanı söylemesin. Dün basın açıklamasında, "Biz arsayı sattık, arsadan gelen parayı vereceğimizi söyledik ama sendika buna rağmen eylem yaptı” açıklamasını yapmışlar. Biz şunu söyleyelim karşımızdakiler ister iktidar, ister muhalefet partisi olsun bizim açımızdan hiçbir önemi yok.

Bizim yaptığımız kanunda da vardır. İşçiler 20 gün boyunca hiçbir sebep yokken alacaklarını alamamışlarsa iş yapmama, çalışmama hakkını hayata geçirebilir. İşveren işçiye hiçbir yaptırım yapamaz. Kimse bizi eskiler ile karıştırmasın. Bize kullanılan her cümlenin karşısında biz de aynı cümleleri kullanırız. Geri adım atmayacağız.

Sosyal medya hesaplarında sponsorlu paylaşımlar yaptı. Diyor ki “Buca Belediyesi’nin ekonomisi belli. Biz maaşları Cuma gününe kadar ödeyeceğimizi söyledik. Sendikanın yaptığı eylemini samimi bulmuyoruz.”

2 maaşı dün verselerdi biz buralarda olmayacaktık. Ama o iki maaşta yok yolu keserek, yok onu keserek değil. Bu yapılan bizi enayi yerine koymaktan başka bir şey değil.

Bu şehirde konserler yapılıyor, hala belediye şirketlerine işçi alınıyor. Sponsorlu paylaşıma, haber yapmaya para varsa bu işçi maaşını neden gününde alamıyor?

Vergi toplamışsın, oradan buradan gelir toplamışsın ama işçiye gelince para yok. Bu paralar nerede kardeşim?

Yok belediye batmışmış, yok parası yokmuş hikayesi ile gelmesin bu belediyenin parası var o yüzden biz maaşlarımızı en kısa sürede istiyoruz.

Biz yaptığımız işten gocunmuyoruz, gurur duyuyoruz, belediye başkanı işçinin alın terini, maaşını ödeyecek. O zaman çöpte kalmaz başka bir şey de kalmaz."