Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
18 Nisan 2024 Perşembe

Batı nereden başlar? Üç din, dört kitabın ortaya çıktığı Doğu Akdeniz’den başlar.

Evet, Batı, Doğu Akdeniz’de başlar. Mezopotamya’dan Anadolu’ya uzanan Roma-Eski Yunan öncesinin yaşanmışlığıdır, Batı kültürünü var eden.

Avrupa’nın Roma-Eski Yunan’a dayanan tarihi, Batı kültürünün bir parçasıdır, fakat kendisi değildir.

Türkiye’nin sorunu da tam burada başlıyor. Avrupa tarafından dizayn edilen tarihi benimsemesi ve kendi tarihini Avrupa’nın dizayn ettiği tarihe indirgemesi, Anadolu’yu kendi düşünce tarihine yabancılaştırmıştır.

Bu yüzden, Batılılaşmanın 300 yıllık hikayesinde, Aydınlanma adeta tabu olagelmiştir

Böyledir, çünkü Aydınlanma aynı zamanda Batı’ya biat etmenin yolunu açmıştır.

Ve aydınlar bunu konuşmaktan hoşlanmıyorlar.Çünkü konuşulursa biat ilişkileri de ortaya dökülecek…

Aydınlanma, “adam” olmanın biricik yolu olarak kabul gördüğü için tabudur, dokunulmazdır.

İçine doğduğu kültürü, üzerinde yaşadığı topraklardan öğrenmek yerine, Avrupa tarihinden öğrenen aydının entelektüel birikimi de sorunludur. Entelektüel hayat, Avrupa ve ABD’den icazetlidir.

Avrupa ve ABD’deki yazarları, düşünürleri ezberleyip kendi ülkesinde tekrarlamaktan fazlasını yapamayan Cumhuriyet aydınının büyük korkusu, ezberinin bozulmasıdır. Kendi aklı ile kendi ayakları üzerinde durmak,adeta bir kabustur.Bu durum, aynı zamanda, Türkiye solunun içine düştüğü açmazı anlatır.

Ne yazık ki uluslararası sistemin emperyal gücü olan metropol ülkeler,aydınlanma, modernite, demokrasi, ilerleme, insan hakları ve benzeri olgu ve kavramlarla kuşatarak beynini yıkadığı periferi ülkelerinin entelijansiyasını istediği gibi yönetiyor. Ancak bu netameli ilişkide de yolun sonuna gelindi.

Gerçek yürüyor,uygarlığın mülkiyetin keşfiyle başlayan 10-12 bin yıllık hikayesinde tükeniş başladı.Bunun adı, uygarlık krizidir. Ve bu kriz,aynı zamanda, endüstri devriminin sonunu işaret ediyor.

Ne ki endüstri toplumundan “Kent Yoksulu”na dönüşen yeni toplumun sosyolojisi henüz doğru dürüst tanımlanabilmiş değil. Mülkiyet ve para hakeza yeniden tanımlanacak.

Ve Avrupa Birliği zor ayakta duruyor. Bir afiş veya fotoğrafta genç kız şöyle sesleniyordu; “Ben Avrupalı değilim. Fransız’ım.”

İnsanlık yeni bir çağa hazırlanıyor. Bu çağ neye benzeyecek, çok tartışmalı… Ancak, değişim ve dönüşüm kaçınılmaz.

İşte böylesine netameli bir çağın şafağında,AB’den ve ABD’den yönetilen (sağcı veya solcu) akıllarla değil, kendi aklıyla geleceği için karar verebilen insanla yürümek olmalı asıl meselemiz.

Uzun sözün kısası; Batılı olmak için AB ve ABD’nin icazetine ihtiyaçyok. Ayrıca, makbul insan, Batı patentli olmak zorunda değil.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva