Harun ÖZDEMİR
Yeni para
30 Nisan 2020 Perşembe

“Yeni Hayat”ın olmazsa olmazlarından biri de “dijital para” olacak. Modern zamanlara kadar kullanılan altın ve gümüş gibi “zati ve itibari” kıymeti olan paraların yerini, zati kıymeti olmayan “hamiline yazılı kâğıt para” alınca, sınır tanımayan haksızlıklar oldu ve suçlar işlendi. Hala da işleniyor. Kâğıdı para yapanlar, öldürücü devasa silahları ve sanayileriyle “dijital para”yı da icat ederek 1 sayısının sağına, istedikleri kadar sıfır yazarak dünyayı ve ekonomileri yönetebildiler.

Teknik olarak aynı anda hem kâğıt hem de dijital paranın tedavülde olmasına gerek yok! Böyle devam ederse sonunda para için, para üzerinden ve yine para yoluyla yapılan haksızlıklar ve işlenen suçlar küresel tepkilere dönüşecek ve dijital para, kâğıt parayı kovacaktır. Dijital parayı çoğaltmanın maliyeti yok denecek kadar azsa, neden kâğıt parada ısrar edildiğini anlamak gerekir:

Kayıt dışı ekonomi, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele için uluslararası pek çok antlaşmalar yapıldı, yasalar çıkarıldı ve bunu izlemek için de denetim kurumları oluşturuldu. Bu ve benzeri çabalara rağmen sanki hiçbir mücadele yokmuş gibi dünyada vatansız gibi görünen paranın 800 trilyon doları aştığı düşünülmektedir.

Planlı olarak zaafı olan kişiler yönetime getirilmekte, yolsuzluklarına göz yumulmakta, sonra parayı saklayacak yer arayanlara “uzmanlar” yardımcı olmakta! Bu aşamada İsviçre ve benzeri devletçiklerin dünya sistemi içindeki fonksiyonu ortaya çıkıyor. Nakitler, İsviçre ve benzeri küçük devletlerin bankalarına transfer olmaktadır.

Bu zalimane komedi bitmeden yeni hayat asla inşa edilemez. Behemehâl “zati kıymeti olmayan sadece hamiline yazılı itibari değeri” ile işlem gören “kâğıt paralar” tedavülden kaldırılmalı, onun yerini “nâma yazılı dijital para” almalıdır. Kâğıt para tedavülde olduğu sürece ekonomik suçların hiçbiriyle mücadele edilemeyecek ve ekonomik işlemlerin sağlıklı denetimi söz konusu dâhi olamayacaktır.

Oysa dijital parayla yapılan işlemler, alım satım veya diğer ekonomik işlemler, yer ve saniyesiyle kaydedilmektedir. Çünkü dijital paranın belleğinde zincirleme işlemler saklanmaktadır. Bankamatik ve kredi kartları bu özellikleriyle bilinmekte ve kullanılmaktadır. Sorun kâğıt paranın hâlâ tedavülde olması ve bankamatiklerin ve kredi kartlarının para kadar özen gösterilmeden halka dağıtılmasıdır.

Günlük alışverişlerin yanında taşınmazların alım-satımı, ihracat ve ithalat işlemleri dijital para ile kolaylıkla kayıt altına alınabilir. Böylece tahakkuk eden vergiler anında otomatik olarak Vergi İdaresi’nin hesaplarına aktarılabilir. Ayrıca muhasebe kayıtlarına ve vergi denetimine de gerek kalmaz.

Yeni parayla yeni hayatı kurarken:

-Rüşvet,
-Yolsuzluk,
-Kayıt dışı ekonomi,
-Yasadışı ekonomik faaliyetler ve el değiştiren servetler,
-Vergi kaçağı,
-Aşırı bürokrasi, zaman kaybı ve ek maliyetler,
-İstihdam,
-Üretim,
-Refahın paylaşımı,
-Gelir dağılımı sorunu,
-İç ve dış borç,
-Enflasyon ve
-Her şeyden önemlisi, ülke güvenliği gibi sorunları çözmek daha kolay olacaktır.

-Yukarıda sayılanlar kadar önemli olan bir başka fayda “paraya ulaşmak için işlenen suçlar da” %90 oranında azalacaktır.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak-Tuzhurmatu 2 Mayıs 2020 Cumartesi 13:24

Parayla ve yönetimiyle tarihsel olarak başarılı ilişkiler içinde olan kentimiz Kayseri'den gelen ekonomist Uğur Civelek hep şunu der. Fiziki altın. Cebine koymadığın altın altın değildir. Cebine koymadığın para da para değildir ama cebine de koysan pul olabilir. Dijital para ise rakamdan ibarettir. Bir bakmışsın silinmiş. Yok. Tek kararnameye bakar. Bunlar bütün videolarından ortak çıkarımlarım. Civelek'in kriz dönemleri için dedikleri dikkate değer değil mi? muhalif'in dediği gibi merkez bankaları altın depoluyor. Bizimki de... ve merkez bankası devletleşiyor. Küresel piyasa dayatması "bağımsız/özerk merkez bankası" dönemi sona eriyor. 17/25 refleksleriyle konulara yaklaşanlar hep kaybeder. Benden söylemesi.

Yorumu oyla      2      3  
muhalif 1 Mayıs 2020 Cuma 17:18

covid-19 sonrası yaşanacak ekonomi bunalımı, kapanan işyerleri ve çıkarılan çalışanlarla dünyada işsizlik büyük ölçüde artacak, bunda ekonomilerin küçülecek olmasınında etkisi var, dünya finans sistemi, itibara dayalı para sistemininden vazgeçip, büyük ihtimalle kıymetli madene (altın-gümüş) para sistemine dönecektir.para sistemi 1-karşılıklıpara ve 2, dijital ppara arasında gidip gelecek. dijital para elle tutulmadığı ve karşılık sorunu nedeniyle ne derece tutulacak göreceğiz. dünya merkez bankalarının çok önceden altın ve gümüş rezervlerini artttırmaya başladıkları biliniyor.....

Yorumu oyla      3      3  
Fikret ASLAN 30 Nisan 2020 Perşembe 14:24

Ben tuzu kuru biri olarak dijital para istemem. Çünkü o zaman hırsızlığım ve yolsuzluğum ortaya çıkar. Bütün her şey benim kontrolüm altındayken bu imkandan yoksun kalamam... Çocuklarım ve çevremde bu hırsızlığa ve yolsuzluğa alıştı, ben kabul etsem onlar kabul etmez...

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva