Harun ÖZDEMİR
Ya ittifak yap ya da yok ol!
15 Mart 2018 Perşembe

İttifak Yasası, Meclis’ten geçti. Birkaç güne kadar da onaylanır ve erken seçim hazırlıkları başlar. 

İktidar kendini iki seçenekten birisini yapmak zorunda hissetti:

Ya Çin’de ve Müslüman Emirliklerde olduğu gibi “kayd ü hayat / yaşadığı sürece” başkan olunacak ya da “böyle bir ittifak yasası” çıkarılacaktı.

Türkiye henüz demokratik dünyadan kopmadığına göre ittifak yasasını seçmek şimdilik en uygun olanı.

Bu da işe yaramazsa başkanlık süresi “terk-i dünya”ya kadar uzatılacaktır; bundan emin olabiliriz!

Muaviye’den 1923’e kadarki siyasal geleneğimizin serencamı budur.

Acı da olsa gerçek bu!

***

Clinton, 47 yaşında ABD başkanı seçildi. İki dönemin sonunda kimsenin aklına başkanlık süresini 3 veya 4 döneme çıkarmak gelmedi. Ve Clinton 55 yaşında, siyasal yaşamının en verimli çağında, tam ustalık dönemine girdiğinde göz göre göre, terk-i siyaset etti.

Obama da öyle yaptı…  

Genç yaşta terk-i siyaset etti.

ABD’de bunlar yaşanırken kimseler de ahh vahh etmedi.

Çünkü onların nefisleri, makam mevki konusunda Müslüman liderlerden daha terbiyeliydi.

***

Bir devleti yücelten kurallardır.

Bazı tekillerin, kurallar ve kamu karşısında özel bir kıymeti yoktur. Adama göre kural koyulacaksa o yapı devlet olmaktan çıkarak, Abdülhamit’in “hazine-i hassa”sına döner ki, Allah korusun!

***

Bizi izleyenler öngörümüz şu yönde olduğunu bilir:

Birinci öngörümüz; ittifak yasası öyle çıkacak ki, partiyim diyen her tüzel kişi, bir ittifakın içinde yer alacak. Başka çıkar bir yol da bulamayacak!

Ak Parti bile ittifak ve sonrasında koalisyona imza attıysa diğerlerinin de eli mahkûm demektir!

İkincisi ise adeta komedya:

16 Nisan 2016’da yapılan referandum ve ona bağlı çıkarılan ittifak yasasına göre etrafında 3 – 5 kişi toplayan her uyanık veya kanaat önderi lobi gibi davranıp pazarlık yapabilecektir.

Bu koşullarda seçime giren Türk siyasetinin, yönetilemez bir tablo ile karşılaşacağı da kesin gibi görünüyor.

Çünkü muhalefet çıkış yolunu makulde ararken, iktidar ve ortakları aklı, adaleti ve siyaseti zorlayan bir modelde ısrar ediyor.

Şimdi erken seçimin ikinci perdesine geçmiş durumdayız:

Ak Parti – MHP ve BBP dışında kalan diğer partiler, “yok olmaya” rıza göstermeyeceklerine göre “İlkeler İttifakı”nda buluşacaklardır. 

Kimse şu uyarımı göz ardı etmesin:

Cumhurcular, HDP sopasını göstererek muhalefeti birleşmekten alı koyarken bir yandan da HDP tabanını akıl dışı vaatlerle ele geçirmeye çalışacaklar.

Bu nedenle İlkeler İttifakını yapacak partilerin bu kurnazlığı da hesaba katmaları gerekecektir. Daha önce yazdıklarımı  http://www.egedesonsoz.com/yazar/baslik/11636 tekrar etmeme gerek yok.

HDP, ittifaka alınmadan da desteği alınabilir.

Çok da zor değil!

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hüseyin alan 20 Mart 2018 Salı 10:47

Küm demişti Meclis “şura” meclisi, alınacak kararlar “istişare” sonucu olacak. Ümmet mebuslarını seçecek. Mebuslar “reisini” seçecek... Hey gidi, saltanatı yıkıp devletin güç ve imkanlarını ele geçirmek isteyenler, sultanın mülküne el koyanlardı aslında. Tapulu araziye gecekondu inşa edenlerde bir “devlet” fikri hiç oldumu dersin?.. Devlet, elin gavurunun bir devlet fikri var, hakkına razıdır. Ya Dindarların, olsaydı bir devlet fikri görürdük herhal o devleti. Demek ki yokmuş.

Yorumu oyla      9      5  
Lombak 15 Mart 2018 Perşembe 16:00

6. filoya secde edenler toplantısındayız sanki. Maaşallah. Allah muhabbetinizi artırsın.

Yorumu oyla      12      8  
Fikret ASLAN 15 Mart 2018 Perşembe 12:04

Atasözü kıvamındaki şu yorumunuz harika: "Müslüman olmayanların nefisleri, makam mevki konusunda Müslüman liderlerden daha terbiyeli." Savaşa karşı çıkan Türk Tabipleri Üyelerine "alçak, terörist, vatan haini" diyen dünya liderimiz, 6 yaşındaki kız çocuğuyla evlenilebilir, battaniye ve yorgan şehvet uyandırmadan hemen uyuyun diyen sapık hoca hakkında sadece şu yorumu yapmıştır. "Diyanetimiz dini konularda daha fazla insiyatif alsın". Yani sapık hocaya herhangi bir gönderme yok, onu eleştirme yok. Sadece diyaneti aktif olmaya çağırıyor dünya liderimiz. Muhteşem bir yönetimle yönetiliyoruz ve İSLAM bu yönetim tarafından zirveye adım adım taşınıyor!!!. Ancak ben bir imam hatip mezunu olarak bu muhteşem yönetim yüzünden Mersine değil tersine doğru yol almaktayım. Şuna adım gibi eminim artık: Cennete sadece Elhamdulillah Müslümanım demekle girilmeyecek, hırsız olmayanlar, sapık olmayanlar yani dürüst namuslu ve insanlığa hizmet eden temiz insanlar girecek.

Yorumu oyla      16      7  
Kufursuz toplum 15 Mart 2018 Perşembe 11:38

''Çünkü onların nefisleri, makam mevki konusunda Müslüman liderlerden daha terbiyeliydi.'' Bunu söylerken eminim peygamberimizden itibaren devam eden tarihi süreci terbiye kavramına sokmadınız. Çünkü onlar vefat edince bıraktılar. Bence asıl sorgulanması gereken neden hala bu kadar destek alabiliyor. Bu güne kadar batılı zihniyet yansımalarıyla yapılan zulümler unutulacak mı? Ben dünyadaki binlerce kişinin kanıyla elini yıkamış Amerikalı liderlerin nefislerinin bizimkilerden terbiyeli olduğunu düşünmüyorum. Saygılarımla..

Yorumu oyla      9      9  
Lombak 15 Mart 2018 Perşembe 11:21

Velevki hendeklerde buluştular. O hıyanete uygun oy alacaklardır. Muhtemelen %40 altı. Cumhur ittifakını istemeyen bile oy verir duruma gelir.

Yorumu oyla      12      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva