Tayfun MARO
Tarih tekrar ediyor
11 Kasım 2021 Perşembe

10 Kasım günü yaptığı konuşmada Erdoğan, CHP’yi neredeyse ulusalcıları kıskandıracak bir üslupla eleştirdi.

Yüzyıl sonra yeniden emperyal güçlerin bölgeyi dizayn etmek üzere hareketlenmesi, anti emperyalist mücadeleyi ve Kemalist fikirleri öne çıkardı. İktidar zümresi de Atatürk’ü sahiplenmeye başladı.

Birinci Dünya Savaşı boyunca cephelerdeki Atatürk. Kurtuluş Savaşını kazanan ve Cumhuriyet’i ilan eden Atatürk. Genç Cumhuriyet’in ekonomisini uluslararası kapitalist sisteme entegre eden Atatürk.

Atatürk’ün yaptıklarını kendi bütünlüğü içinde görmek yerine ihtiyaca göre kategorize etmek, birden fazla Atatürk ile karşılaşanların aklını zaman zaman karıştırmıştır. Ve yine böyle bir dönemden geçiyoruz.

Yüzyıl önce sanayi devrimiyle gelen Dünya düzeni sonlanıyor. Ve içinden geçtiğimiz dönem koşullarında yeniden anti emperyalizm ve bağımsızlık fikri öne çıkıyor. Bu durum tabii ki Atatürk’ün kuruluş mücadelesinde yaptıklarını daha da anlaşılır kılıyor.Tarihin tekerrürü.

Türkiye, tam da Kürt hareketinin ve İslamcıların itirazlarıyla bozulan yüz yıllık toplumsal mutabakatın yenilenme ihtiyacı ortaya çıkmışken, bölgede sınırların ve devletlerin tartışmalı hale getirildiği koşullarla karşı karşıya…Ve elbet de bu bir tesadüf değil.

Batı, kurulmakta olan Dünya düzeninde öngördüğü yeni Ortadoğu haritasını birlikte çizeceği ittifakları, ortaklıkları kurdu. Ve Türkiye Cumhuriyeti, bu tabloda, Batı çıkarlarıyla uyumlu durmuyor.

Hal böyle olunca,Erdoğan’ın Atatürk’e hizalandığını görmek çok şaşırtıcı değil.

Gerçek hükmünü sürüyor, ülke meselelerini ele alış biçimini ve bakış açısını gözden geçirmenin zamanı geldi. Ülke ölçeğinde birlik ve beraberliği önceleyen siyasi tutuma ihtiyaç var.

Ya bir araya gelerek dosta düşmana Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında onurlu varlığını göstereceğiz ya da Batı kuyruğunda ülkeye çizilen kadere boyun eğeceğiz.

Seçimlere ve iktidar sorununa bu netlikte bakabilirsek, ülkenin önünü açacak yola girmek mümkün olacaktır. Ve Atatürk’ün ruhu da muhtemelen şad olacaktır.

Zaman gerçekten bir araya gelmenin koşullarının, bütün önyargılardan azade, konuşulacağı zamandır.

CHP ve tarihi misyonu tam da böyle bir dönemde öne çıkıyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva