Engin ÖNEN
Eski fotoğraflar, geçmiş ve gelecek
28 Nisan 2020 Salı

Hep vardı ama bu “kapanma günleri”nde, eski fotoğraf paylaşımları bir hayli arttı. Çeşitli gruplarda büyüklerimizin, şehrimizin, mahalle, sokak ve köyümüzün fotoğrafların daha fazla paylaşır olduk.

Belki yapacak bir şey yok ya da sıkıntıdan albümleri karıştırıyoruz denebilir. Bu önemli bir gerekçe tabii… Gündelik yaşam ritmimiz yavaşladı ve biz epeyce sakinleştik. Böyle olunca geçmişi anmak ve ona bir göz atmak iyi gelebilir.

***

Eski fotoğraflardaki insan ve mekanlara bakarken, ne kadar değiştiğimizi görmek de bu işi cazip hale getiriyor şüphesiz. Kıyafetler, evler ve sokakların görünümü şimdikine hiç benzemiyor.

Öte yandan geçmişi özleme eğilimi yaş ilerledikçe artıyor. Geçmişte şartlar ve olanaklar daha iyi olduğu için değil ama geçmişte bıraktıklarımız var. Sadece dönemi ve gençliğimizi değil, onları da özlüyoruz.

***

Geçmişe duyduğumuz özlemin daha önemli ve dönemle ilgili gerekçesi ise, içinde bulunduğumuz sıkıntılar ve geleceğin belirsizliği… Belirsizlik ve kaygı artıkça, insan kendini geçmişin güvenli kollarına atmak ister.

Geçmiş güvenli, gelecek belirsiz ve risklidir.

Geçmişe dönmek anne karnına sığınmak gibi bir savunma şeklidir. Kişisel deneyimlerimize baktığımızda acı çektiğimiz ve çaresiz kaldığımız dönemlerde bu duygusal savunma biçimine daha çok yöneldiğimizi görebiliriz…

***

Anne karnına dönme arzusu, sadece bireye ait bir savunma şekli değil üstelik. Çeşitli gruplar, topluluklar ve toplum da zaman zaman güvenliğini geçmişte arar… Bu da bizleri geçmişin kurumlarına bağlanmaya ve kültürel aidiyetlerimize sarılmaya yöneltebilir. Din ve inanç sistemleri, mezhep toplulukları ve çeşitli geleneksel kurumlar bundan beslenir. Eski fotoğraflarda aradığımız şey huzurdur... Aslında geçmişin daha huzurlu günleri içerdiği anlamına gelmez bu. Ama içinde bulunduğumuz sıkıntılı günler ve geleceğe yönelik kaygılar, geçmişi daha dingin ve huzurlu bir alan haline getirir…

Geleceğe yönelik kaygı ve korkular artmasıyla geçmişin daha çok özlenmesi, kısmen karamsar bir duygusallığa da yol açar... Onun için eski fotoğraflara bakıp geçmişi özlerken, geleceğe dönük güzel hayallerimiz de olmalı…

Eski fotoğraflardan vazgeçmeden, bizi mutlu edecek gelecek planları da yapmalıyız…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva