Filiz SEZER
Alevler içinden geçerken
6 Ağustos 2021 Cuma

Gelmiyor içimden hüzünlenmek bile dediğinin aksine şairin (*), içimden hüzünlenmek haricinde hiçbir şey yapmak gelmiyor; dağılmış pazar yerlerinden bile beter durumda memleket. İnsanın kendinden bıktığı, ağzını açmak bile istemediği günler biz kaçtıkça peşimizi kovalıyor.

Neyse parası öderiz’ şeklindeki bir hesapla yerine koyamayacağız şeyleri gözümüzün önünde yitirmenin acısı yetmiyormuş gibi, canla başla verilen yangın söndürme mücadelesinin yanında başka çatışmalar yoruyor bizi. Yormakla kalmıyor, yaralıyor; yapayalnız bırakıyor, umudu, geleceği çalınmış hissettiriyor. Şu ihmaller olmasaydı bu kadar orman kurtarılabilirdi düşüncesi yiyip bitiriyor. Gerçeklikten tamamen kopmuş, vicdanları raflara kaldırılmış bir güruhun karşında havayı, suyu, çiçeği, böceği, ağacı, kurdu, kuzuyu, karıncayı, arıyı, dağı, taşı, canımızı, geleceğimizi, yaşam hakkımızı savunmak için bilmediğimiz diller öğreniyoruz. En yetkili ağızlardan içinde ‘biz-onlar’ geçen cümleler duydukça dehşete düşüyor kulaklarımız.

Oysa tek bildiğimiz böyle zamanlarda insana en iyi gelen şeyin dayanışma olduğudur, birlikte verilen bir mücadelede omuz omuza durabilmenin sonsuz değeridir. Nitekim bu ülkenin duyarlı ve vicdanlı insanlarının oluşturduğu yardımlaşma zincirini gözlerde yaşlarla takip ediyoruz. Yardımlar merhem – maske vs. desteğinden bir araya gelip uçak, helikopter kiralamaya kadar uzandı. Çözüm üretmede konusundaki yaratıcılık öyle bir seviyeye ulaştı ki bir itfaiye aracı nasıl yapılır videoları dolaşıyor sosyal medyada.

Ülke öyle bir yangın yeri ki üzerinden duman yükselmeyen kayıplarımıza dönüp de bakamıyoruz bile. Daha çok yakın bir zamanda TEMA Vakfı, Kazdağları’nın %79’ unun madenlere ruhsatlı olduğunu açıklamıştı. Bunun tüm Kazdağları’nı bir kibritle yakıp küle çevirmekten hiç farkı yok. Bunları göz önüne alınca karşı karşıya kaldığımız tavrın kötülükten veya yeteneksizlikten öte bir şey olduğunu düşünmeden edemiyor insan. Daha şimdiden yanan yerlerin imara açılma ihtimaline karşın büyük bir endişe var herkeste. Umarım bu endişeler uygun kredi faizleriyle satılan yepyeni sitelerin cazibesi karşısında yitirilmez. Zira bir çelişkiler ülkesinde yaşıyoruz, siyahla beyaz gibi, gece ve gündüz, hatta tarım ve ormancılık, çevre ve şehircilik, kültür ve turizm gibi…

Yangınların söndürülmesini bekliyoruz daha konuşacak pek çok şey için, o zamana kadar Ataol Behramoğlu’nun dediği gibi;

"Yaşamak görevdir bu yangın yerinde
Yaşamak, insan kalarak"

*: Edip Cansever, Mendilimde Kan Sesleri

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kutlu Akar 6 Ağustos 2021 Cuma 19:02

Yaşamak görevdir bu yangın yerinde....

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva