HABERLER>POLİTİKA
25 Aralık 2014 Perşembe - 09:18

Zirvede yeni kriz: 'Yüce Divan’a mı gönderelim....'

Ankara kulislerinde AKP’nin, komisyondaki Yüce Divan’a sevk oylaması ertelenen 4 eski bakanıyla ilgili, “Yüce Divan’a mı gönderelim, aklayalım mı?” kararının ardından kritik bir tercih daha yapmak zorunda kalacağı belirtiliyor.

Zirvede yeni kriz:  Yüce Divan’a mı gönderelim....

Ankara kulislerinde AKP’nin, komisyondaki Yüce Divan’a sevk oylaması ertelenen 4 eski bakanıyla ilgili, “Yüce Divan’a mı gönderelim, aklayalım mı?” kararının ardından kritik bir tercih daha yapmak zorunda kalacağı belirtiliyor. AKP kulislerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun soruşturulan bakanların seçimde yeniden milletvekili adayı olmalarına karşı olduğu konuşuluyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Davutoğlu’nun Yüce Divan konusunda anlaşsalar bile bakanların adaylıkları konusunda kriz yaşayabilecekleri değerlendirmeleri yapılıyor.
 
17 Aralık yolsuzluk iddialarını soruşturan Meclis komisyonunda 4 eski bakanla ilgili yaşananlar, AKP’nin art arda iki zorunlu karar vereceği bir sürece girmesine neden oldu. AKP ilk kararını 5 Ocak’a ertelenen komisyonda ve ardından Meclis Genel Kurulu’ndaki 4 bakan hakkındaki Yüce Divan oylamasında verecek.
 
Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün haberine göre, AKP’de, komisyonda son andaki oylama ertelemesinin Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki görüş ayrılığından kaynaklandığı yorumları yapılıyor. Erteleme ile kazanılan sürede bu görüş ayrılığının giderilmesinin, Yüce Divan’a sevk ya da aklama konusunda bir kriz yaşanmadan uzlaşmaya varılmasının planlandığı belirtiliyor.
 
Ancak AKP kulislerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu’nu 4 bakanla ilgili en az Yüce Divan konusunda zorlayacak bir başka kritik gelişme çok konuşulmaya başlandı. 2015 seçimlerinin yaklaştığından hareketle 4 bakanla ilgili Yüce Divan kararının hemen ardından bu kez de milletvekili adaylığı konusunda verilecek karara dikkat çekiliyor.
 
AKP’de, soruşturulan 4 bakanın aday olup olmayacakları konusunun, seçime ilişkin tartışmaların tamamının önüne geçmiş durumda olduğu öne sürülüyor. Buna, AKP kulislerine yayılan “Başbakan Davutoğlu’nun 17 Aralık’la özdeş hale gelen bakanların yeniden milletvekili adayı olarak gösterilmelerini istemediği” görüşü neden oluyor.
 
Başbakan Davutoğlu’nun Yüce Divan’a gitseler de aklansalar da bu bakanlara aday listelerine koymak istemediği çok sayıda AKP’li tarafından ifade ediliyor.
 
BİRLİKTE GÖRÜNTÜ VERMEDİ
Davutoğlu’nun bakanları aday yapmak istemediğine ilişkin görüşler, 3 ayı aşan başbakanlığı dönemindeki tutumuna da dayandırılıyor. Davutoğlu’nun, Başbakan olduktan bu yana eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la aynı kare içinde yer almadığının, bir arada görüntü vermediğinin altı çiziliyor. AKP’deki kaynaklar, Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olarak birlikte yer aldığı kabine içinde “ilişkilerinin en zayıf olduğu, hatta uzak durduğu” iki ismin Bağış ve Çağlayan olduğunu da vurguluyor. Erdoğan kabinesi içinde Bağış ve Çağlayan’ın Davutoğlu ile “hiç barışık olmadıkları” gözlemi de seslendiriliyor. Bu bilgiler çerçevesinde “Eğer adı geçen bakanlar istifa ettirilmeyip kabinede kalmaları istenseydi Davutoğlu başbakanlığı kabul etmezdi” yorumu da yapılıyor.
 
BAĞIŞ TAMAM, YA DİĞER 3’Ü?
AKP’de bu çerçevede tartışmalar adaylık konusunun bir krize dönüşüp dönüşmeyeceği çerçevesinde de yapılıyor. 4 eski bakandan Egemen Bağış, tüzükteki 3 dönem kuralına takıldığından aday olamayacak. Ancak Çağlayan iki dönemdir, Güler ve Bayraktar daha ilk dönem milletvekili oldukları için adaylık hakları bulunuyor. AKP’de Davutoğlu’nun bu üç isme aday listelerinde yer vermek istememesi durumunda Erdoğan’la seçim öncesi en kritik karar için karşı karşıya kalabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.
 
DOKUNULMAZ OLMAYACAKLAR
Eski bakanların adaylıkları konusunda verilecek kararı “dokunulmazlık” konusunun da etkileyeceği belirtiliyor. 4 eski bakan aday gösterilmemeleri durumunda seçimin yapıldığı tarihten itibaren yargı karşısında dokunulmazlıklarını yitirecek. Adaylıkları konusunda Erdoğan’la Davutoğlu arasında çıkabilecek krizin en büyük nedeninin dokunulmazlık konusu olabileceği görüşü de seslendiriliyor.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 25 Aralık 2014 Perşembe 10:52

GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ, MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR.

Yorumu oyla      12      5  
Işık Dikicigil 25 Aralık 2014 Perşembe 10:11

BU YOĞURDU SARMUSAKLASAKTA MI SAKLASAK, SARMUSAKLAMASAKTA MI SAKLASAK.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mustafa Sarıgül partisine geri dönüyor iddiası!
Şişli'de Hayri İnönü ile ters düşen Mustafa Sarıgül, Türkiye Değişim Partisi'yle ...
Davutoğlu'ndan belediye başkanlarına 'hükmetme' uyarısı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Esenler Belediyesi'nce düzenlenen "Geleceğin ...
Erdoğan'dan 2015 bütçesine onay
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu" ...
 
CHP İzmir’de bomba gelişme: Dimyata pirince giderken…
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin’in yerine geçecek ismi belirlemek için ...
Flaş! Başkent’te İzmir zirvesi: Kılıçdaroğlu 11 başkana ne mesaj verdi?
Genel seçim öncesinde milletvekili adaylığı için istifa eden CHP İzmir ...
CHP’li Gençlerden tiyatrolu 17 Aralık protestosu
CHP Bornova Gençlik Kolları, Bornova eski çarşı girişinde tiyatral bir ...
 
CHP’de ‘Gümrükçü’ harekatı: 11 başkandan Ankara çıkarması
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin’in istifasının ardından göreve atanacak ...
Erdoğan’dan yine ‘paralel’ çıkış: Ur gibi bünyeyi sardı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “paralel yapı”nın TÜBİTAK içinde yapılandığını ...
AK Partili üyelerden Ödemiş çıkarması: Kocaoğlu'na yaylım ateşi
Başkan Kocaoğlu’nun mecliste görev yapan meclis üyelerini gruplar halinde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva