HABERLER>GÜNCEL
29 Aralık 2017 Cuma - 09:55

Zeytinyağı ithalatında son perde: 'Devletin lideri telaffuz ettiyse…'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tunus’tan zeytinyağı ithalatına ilişkin yaptığı açıklamanın ardından sektör temsilcileri farklı görüşte. Üreticiler, ‘sektör zarar görür’ derken ihracatçılar konunun çok yeni olduğu ancak gerçekleşmesi durumunda iyi olacağını ifade etti.

Zeytinyağı ithalatında son perde:  Devletin lideri telaffuz ettiyse…

EGEDESONSÖZ (ÖZEL HABER)- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunuslu mevkidaşı El-Beci Kaid es-Sibsi ile 27 Aralık’ta düzenlediği ortak basın açıklamasında “Gerek ekonomi gerekse savunma alanında iş birliği yapacağız. Örneğin bir zeytinyağı ithalatı olabilir” açıklamasında bulunmuştu.

Tunus’tan yapılması düşünülen zeytinyağı ithalatının yurt içine ne gibi etkileri olacağını tartışma konusu oldu.

Ticari gelişmelerin somut adımlara dönüşmesi ve olası zeytinyağı ihracatının yurt içinde ne gibi etkileri olacağına ilişkin sektörün duayeni eski Tariş Başkanı ve üretici olan Cahit Çetin ile konuştuk. Çetin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mevkidaşı ile yaptığı bir konuşma olarak kalmasını temenni ettiğini aksi halde, üreticiyi, ihracatçıyı ve sektörde geri ödemeli kredi borcu olan insanlar olmak üzere herkesi zor durumda bırakacağını ifade etti.

“BÜTÜN SEKTÖRÜN ZORDA KALIR”
Çetin “Umarın Cumhurbaşkanı’mız Erdoğan mevkidaşı ile yaptığı bir basın açıklaması kapsamında karşılıklı jest olarak kalır. Eğer bir ticari anlaşmaya dönüşür ve Tunus’tan zeytinyağı ithalatı başlarsa üretici, ihracatçı sektörün bütün bileşenleri zor durumda kalır. Hükümetin şu anda verdiği hibelerin yanı sıra geri ödemeli kredi vermiş üreticiye, sektör aktörlerine, yani ayağa kaldırmaya çalıştığı sektöre kendi eliyle darbe vurmuş olur” dedi.

“İÇ PAZARDA AÇIK YOK”
Çetin, “İç pazarda bizim yağ açığımız yok ki ithal edelim. Şu anda rekolte açıklaması yapılmadı ancak beklentiler, 250 bin ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu yıl bereketli bir yıl oldu. İthal sözü bile sektörün prestijini olumsuz etkiler, dünya ikincisi olmaya çalışan bir ülke olarak hedeflerimize zarar verir. Tunus’tan yağ ithal etme fikri ekonomik bir bakış açısı değil. Gerek sektör gerekse devlet yetkilileri bu konudaki açıklamalarında hassas olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“DEVLETİN LİDERİ TELAFFUZ ETTİYSE…”
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, konuya ilişkin değerlendirmesinde “İhracatçı birliği olarak bize henüz ulaşmış resmi bir görüş olmadığı için, bir açıklama yapmak için çok erken bizim açımızdan” şeklinde konuştu.

Er şunları söyledi: “Şu an devletin lideri böyle bir şey telaffuz ettiyse, ihtiyaç varsa Tunus’un bu cari açığı ile ilgili yardım gerekiyorsa yapılır. Alınır dünya pazarına satılır. İç pazarı etkileyeceğini sanmıyorum. Tam tersine ihracatı güçlendirir. Bu gelişme daha sonra sektörün diğer bileşenleri konuşulur bir konsensüs olur. Biz ihracatçılar pazarımıza güveniyoruz. Kuvvetli pazarlar olursa denge sağlanır. Şu anda henüz çok yeni bir konu. Daha sonra konuya ilişkin detaylı açıklama yapacağız.”

 
Yıldız Tilbe - Sezen Aksu küslüğü 25 yıl sonra bitti!
 
İzmirliler her şeye rağmen vazgeçmiyor... Kredi kartıyla umut!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tarım ve hayvancılık 29 Aralık 2017 Cuma 10:45

Tarım ve hayvancılığı desteklemiyorsun, mazot-gübre vs fiyatları ortada, tohum ithal, sonuçta tarım ve hayvancılık öldü.Herşeyi ithal ediyorsun ama pahalı.Tunus bir ilimiz kadar toprağının bir kısmı çöl bizden fazla zeytinyağı üretiyor.Birileri artık öğretsin; büyüme üretime dayalı olursa vatandaşın refahı artar büyüme tabana yansır, büyüme ithalata dayalı olursa üç beş ithalatçı ve onları destekleyenler büyür vatandaş değil.Ne bu ithalat merakı anlamıyorum, içerideki tarım ve hayvancılığı düzeltmek yerine ithalat İşe yaramıyor 29 tl ye satılan ithal et Belgrad‘da kasapta 2 euro yani 9 tl.

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de mahkemeden emsal karar... Sürücü alkollü olsa dahi...
Bornova'da 2015 yılında, alkollü olarak tek taraflı kaza yapıp yaşamını ...
Çeşme'de kabus dolu gece... Patlamalar oldu, marinada yatlar yandı!
Çeşme ilçesinde, art arda duyulan iki patlama sesi ilçede endişe yarattı. ...
İzmir'de yılbaşı öncesinde 'ölüm fabrikası'na baskın!
İzmir'in Torbalı ilçesinde düzenlenen operasyonda, sahte içki imal edildiği ...
 
İran'dan Türkiye'ye seyahat uyarısı
İran'ın Ankara Büyükelçiciği, yeni yıl arifesinde Türkiye'deki güvenlik ...
ABD ile vize krizi çözüldü!
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği vize krizinin tamamen çözüldüğünü duyurdu. ...
Tahliyeler başladı: İkinci isim kaleci oldu
Güncellenen 'ByLock' listesinden adı çıkartılan Saadet Partisi İstanbul ...
 
FETÖ'nün Bylock tuzağından ilk tahliye kararı!
FETÖ'nün şifreli haberleşme programı Bylock'u kullandığı iddiasıyla, "Silahlı ...
Liseye giriş sınavı için örnek sorular yayınlandı!
MEB, akademik anlamda başarılı liselere girişte uygulanacak sınav için örnek soruları yayınladı.
İzmir Barosu'ndan KHK ve OHAL tepkisi
İzmir Barosu üyesi avukatlar, son çıkan Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) tepki gösterdi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva