HABERLER>İŞ DÜNYASI
10 Nisan 2024 Çarşamba - 17:36

Zehir gemileri İzmir yolunda... Hangi şirket satın aldı?

İtalyan Donanmasına ait Sauro sınıfı 3 denizaltının yanı sıra 2 devriye gemisi ile 2 fırkateyn de sökülmek üzere Aliağa’ya doğru yola çıkarken gemilerle ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. Gemilerin asbest yüklü olup olmadığı henüz belirsizliğini korurken gemilerin Ege Çelik tarafından 1,6 milyon Euro’ya alındığı öğrenildi. Denizaltılar bayram sonrası İzmir’de…

Zehir gemileri İzmir yolunda... Hangi şirket satın aldı?

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Gemi sökümünün çevreye ve işçi sağlığına etkileri kamuoyunda tartışmalara neden olan Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ne doğru ömrünü tamamlamış yeni gemiler yola çıkmış durumda.

İtalyan Donanması’na uzun yıllar hizmet veren kullanım dışına çıkan 3 denizaltı, 2 devriye gemisi ve 2 fırkateyn Aliağa yolunda.



İtalya’nın Tino Adası açıklarında taşıyıcı gemiye yüklenen Carlo Fecia di Cossato, Leonardo da Vinci ve Guglielmo Marconi isimli denizaltılar İzmir’e doğru yola çıktı. Rota bilgilerine göre denizaltılar 13 Nisan sabahı Aliağa açıklarında olacak.

Artigliere ve Bersagliere devriye gemileri ile Scirocco ve Maestrale fırkateynlerinin ise henüz rota bilgilerine ulaşılamadı.



GEMİLERİN YENİ SAHİPLERİ
Öte yandan İtalyan basınına yansıyan bilgilere göre ise 7 deniz aracı Ege Çelik Sanayi ve Ticaret Şirketi tarafından alınmış. 9 ay önce yapılan ihalede en yüksek teklifi 1 milyon 679 bin 144 Euro ile Ege Çelik vermiş. Gemiler de Ege Çelik’in Aliağa’daki tersanesinde parçalarına ayrılacak.

ORTAKLARI KİMLER?
Yönetim kurulu başkanlığını Mustafa Cesur isimli iş insanın yaptığı şirketin ortakları arasında Mustafa Cesur, Ali Cesur, Ramazan Temurtaş, Metin Temurtaş, Cafer Temurtaş, Zafer Temurtaş ve Esat Sivri yer alıyor.



IHM RAPORLARI AÇIKLANMADI
Öte yandan söz konusu deniz araçlarının tehlikeli madde envanter raporları (IHM) henüz kamuoyla paylaşılmadı. Denizaltı, devriye gemileri ve fırkateynlerin başta asbest olmak üzere ne kadar tehlike madde taşıdğı bilinmiyor.

Kamuoyunda tartışmalara neden olan asbest içeren Ethan isimli gemi de Ege Çelik’e ait tesislerde sökülmüştü. Öte yandan gemi söküm tesisi yakın zamanda işçi grevleri ile de gündeme gelmişti.



KAPSAMLI DEĞERLENDİRME ÇAĞRISI
Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Gemi Söküm Platformu (NGO Shipbreaking Platform) Politika Sorumlusu Avukat Ekin Sakin ise “Denizaltıların sökülmesi, kapalı alanlar göz önüne alındığında ve bu gemilerin oldukça eski olduğu düşünüldüğünde pek çok zorluğu beraberinde getirebilir. Aliağa'daki endişeler de düşünüldüğünde, İtalyan Donanmasının gemilerinin söküm yerlerine ve sürecine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapma yükümlülüğü mevcuttur" ifadelerini kullandı.



RAPORLARA DA YANSIDI
Asbestli gemilerin sökümü ile sık sık sık gündeme gelen Aliağa Gemi söküm tesislerinin çevreye olan etkileri, İzmir Büyükşehir Belediye’sinin, Aliağa ve yakın çevresindeki sanayi kuruluşlarının yarattığı çevre kirliğinin boyutlarının belirlenmesi amacıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve TÜBİTAK ile birlikte hazırladığı bilimsel çalışma raporuna da yansımıştı. Raporda gemi söküm tesislerinin toprağa, bitkilere ve havaya  olan etkileri ayrıntılı olarak ele alınmıştı.

 

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan siyasi liderlere bayram telefonu
 
İsviçre, Ukrayna Barış Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
VATANDAŞ MURTAZA 11 Nisan 2024 Perşembe 12:18

Milliyetçilik atıp tutmakla olmuyor. Aliağa Belediyesi için önemli bir sınav bu gemiler konusu. Hukuki ve yasal tavrınızı ortaya koyun bizde gelip sizlerin yanında olalım.

Yorumu oyla      0      0  
11 Nisan 2024 Perşembe 11:35

Bir bardak suda fırtına koparmanın alemi yok. Gürültü koparacağına yolda dürdürüp bakarsın ya da şirket yekililerine hesanını sorarsınız

Yorumu oyla      1      3  
ali 10 Nisan 2024 Çarşamba 21:22

Aliağa belediyesinin tepkisini görmek isteriz.

Yorumu oyla      4      0  
SOKAK 10 Nisan 2024 Çarşamba 19:04

Ülke ülke değil yol geçen hanı gibi... Karadan göçmen istilası denizden asbestli ve ne-üdiği belli olmayan cisimler. Yazık ama çok yazık yapıyorsunuz Siyasi otorite yani iktidar. Ona bakarsanız Foça'da da 540 dönümlük tarımsal arazide hobi bahçeleri yalanı adı altında talanda yapılırken bununda sorumluları da yerel yönetimler. Aslında yok bir birimizden farkımız. Toptan ayıplı işler ve kararların altına imza atıyoruz. Olan da sokaktaki bizlere ve çocuklarımızın geleceğine oluyor. Yanlışı kim yapıyorsa hukuk ve yasalar çerçevesinde; buna her şeyden bağımsız ve partiler üstü tepki ve duruş sergilenmelidir.

Yorumu oyla      7      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuru üzüm ihracatında hedef 500 milyon dolar!
Osmanlı mutfağında sultanların sofrasını süsleyen, Türkiye’nin üretim ...
Ödemelerde vadeler 90 güne uzadı!
Ekonomik büyümedeki yavaşlama, finansman ve işletme maliyetlerindeki artış, ...
3 denizaltı, 2 devriye gemisi ve 2 fırkateyn … Yeni zehir bombaları yolda mı?
İtalyan Donanmasına ait Sauro sınıfı 3 denizaltının yanı sıra 2 devriye ...
 
Ünlü ilaç şirketi iflasın eşiğinde!
Ağırlıklı olarak takviye edici gıda üretimi yapan Hünnap İlaç ve Sağlık ...
Hazır giyimcilerden 'kepenk' uyarısı ve özel kredi çağrısı!
Ege Giyim Sanayiciler Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, ...
THY ilk çeyrekte yolcu sayısını artırdı
Türk Hava Yolları'nın (THY) mart ayında taşıdığı yolcu sayısı, geçen yılın ...
 
Enerjide veriler milli yazılımlarla güvende
HAVELSAN tarafından geliştirilen milli yazılım çözümleri Enerji ve Tabii ...
Yorgancılar'dan tarımsal üretim vurgusu: Stratejik önemi artıyor!
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Tarım sektöründeki bu gelişmelerden sanayi ...
Gıda etiketlerinde yeni düzenleme
Tüketicilerin korunması için gıda etiketlerinde yeni düzenlemeye gidildi. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva