HABERLER>EKONOMİ
25 Nisan 2016 Pazartesi - 07:22

Yorgancılar: Markayı korumazsanız...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ticari marka ile fikri ve sınaî mülkiyet haklarının yeterli ölçüde korunmadığı ülkelerin, yatırım çekme gücünün zayıfladığını söyledi.

Yorgancılar: Markayı korumazsanız...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, üretim ve yatırım olmadan, kalıcı büyüme sağlanamayacağını belirterek, yatırımları Türkiye’ye çekmenin yolunun fikri ve sınaî mülkiyet haklarını daha güçlü bir şekilde korumaktan geçtiğini söyledi. 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Günü nedeniyle açıklama yapan EBSO Başkanı Yorgancılar, ülke ekonomisinin büyümesine yeniden ivme kazandırmak için sanayi ve üretime odaklanılması gerektiğini ifade etti. Yorgancılar, “Türkiye’nin büyüme ve kalkınma hedeflerine ulaşmak için daha çok üretmeye ve sanayileşmeye ihtiyacı var” dedi.

Daha kararlı adımlar atılmalı
Sanayi ve üretime dayanmayan büyümenin kalıcı olamayacağını dile getiren Yorgancılar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Ekonomimizi büyütmek, daha fazla istihdam yaratmak, işsizliği azaltmak, milli gelirimizi ve ihracatımızı arttırmak istiyorsak, fikri ve sınaî mülkiyet hakları konusunda daha kararlı adımlar atmalıyız. Ticari marka ile fikri ve sınaî mülkiyet haklarının yeterli ölçüde korunmadığı ülkelerin, yatırımı çekme gücü zayıflar. Yatırımları ülkemize çekebilmenin yolu ise fikri ve sınaî mülkiyet haklarını daha güçlü bir şekilde korumaktan geçiyor. Markayı korumadan yatırımı çekemezsiniz. Türkiye’nin istikrarlı büyümesi için yatırıma ihtiyacı var.”

Yasa dışı ürün ticareti engellenmeli
Yapılan araştırmaların bir ülkenin fikri mülkiyet hakları endeksinde kaydedeceği her artışın, uluslararası yatırım girişini arttırdığını ve yatırımın üretim sektörüne yönelme ihtimalini yüzde 57 oranında yükselttiğine dikkat çeken Yorgancılar, Türkiye’nin doğrudan yatırımları teşvik etmesi gerektiğini belirtti. Yorgancılar, “Türkiye fikri ve sınaî mülkiyet hakları konusunda önemli iyileştirmeler gerçekleştirdi. Ancak, içinde bulunduğumuz küresel rekabet sürecinde bu adımlar yetersiz kalmaktadır. Atılan adımların daha fazla güçlendirilmesine ihtiyacımız var. Çözmemiz gereken sorunların başında yasa dışı ürün ticareti bulunuyor. Birçok sektörde sıkıntı yaratan düzenlemeler, ticari marka hakları ile fikri ve sınaî mülkiyet hakları konusunda çekincesi olan yabancı yatırımın, ülkemizden uzaklaşmasını hızlandırır. Kuşkusuz, kaçak ve sahte ürünlerin yoğunluğu, yabancı sermayenin yatırım şevkini de kırmaktadır” diye konuştu.

Kopyalanma korkusu iki kere düşündürüyor
Fikri ve mülkiyet haklarının zayıf olduğu ülkelerde, yabancı yatırımcının teknolojisinin çalınma ve kopyalanma riskini dikkate alarak yatırım yapma noktasında iki kere düşündüğünü dile getiren Yorgancılar şöyle devam etti, “Bu nedenle, yasa dışı ürünlerle mücadeleyi her alanda etkin şekilde yürüterek, bu sorunu çözmek zorundayız. Yasa dışı ürün nedeniyle devlet her yıl milyarlarca lira vergi kaybederken, yabancı sermaye yatırımları da olumsuz etkilenmektedir. Bu da, başta sanayiciler olmak üzere çalışanlar, esnaf ve tüketici üzerinde bir zincirleme zarara sebep olmaktadır. Türkiye’nin bu alandaki adımlarını çok boyutlu düşünerek atması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek isterim.”

 
Kıl çadırda bir başkan: Yörüklerin Kocaoğlu coşkusu
 
‘Köy Enstitüleri’ APİKAM masasında!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTB, Almanya’da E-Commodity Bazaar’ı tanıttı
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve ...
RTÜK'ten 17 kanala kapatma kararı!
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), lisans almadan TÜRKSAT üzerinden yapılan ...
Organik giyimin devleri İzmir’de görücüye çıkacak
Türkiye’nin organik giyim alanında faaliyet gösteren deneyimli firmalarının ...
 
İZKA Kalkınma Kurulu’nda nöbet değişikliği
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, ...
Ünlü şeflerden Fuar İzmir’de yemek şovu!
Ünlü yemek şefleri Refika Birgül ve Özgür Şef Olivtech – 6. Zeytin, Zeytinyağı ...
Faiz indirimi konut sektörünü heyecanlandırdı!
Merkez Bankası'nın faiz indirimi, inşaat sektörünün yanı sıra ev sahibi ...
 
AKS’den Türkiye’de bir ilk!
İzmir’in 20 yıllık güvenlik şirketi AKS Güvenlik Sistemleri, tamamen kamera ...
EBSO'dan 23 Nisan mesajı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 23 ...
50 yıllık rekoru kırdılar: O ülke dünya ticaretinin hakimi oldu!
Çin mallarının dünya ticaretindeki pazar payı yüzde 13,8'e çıktı. 50 yıldır ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva