HABERLER>İŞ DÜNYASI
12 Mart 2024 Salı - 17:00

Yorgancılar’dan ‘kentsel dönüşüm’ çağrısı!

İş Dünyası Buluşması’nda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, kentsel dönüşüm çağrısında bulunarak, “Deprem ve kentsel dönüşüm bu şehrin en kritik konularıdır. Bu konularda daha fazla zaman kaybına tahammül yoktur. 21 fay kırığı olan bir şehirde 36 bin binanın dönüşümü söz konusu iken, okulları büyük risk altında iken, ne insanımız ne de sanayimiz güvende değildir” dedi.

Yorgancılar’dan ‘kentsel dönüşüm’ çağrısı!

Büşra ÇETİNKAYA - Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, bir dizi program için İzmir’e geldi. Özel, İzmir programının ilk gününde İzmir Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen programda İzmir iş dünyası ile buluştu.

Toplantıda Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bir dizi açıklamada bulundu.

SOYER’E TEŞEKKÜR, TUGAY’A BAŞARILAR
Yorgancılar açıklamasında, Soyer’e teşekkür ederek, “Tunç Soyer Başkanımıza, İzmir’e katkıları için bizimle kurduğu istişare için çok teşekkür ediyorum. Cemil Tugay Başkanımıza ve tüm ilçe başkan adaylarımıza başarılar diliyorum. Her Başkanın/adayın kendine özgü bir yönetim tarzı olduğu gibi her şehrin de kendine özgü bir yönetilme tarzı vardır. İzmir, bu açıdan en özgün şehirlerin başında gelir. Sanıldığı gibi İzmir, hiçbir siyasi görüşün hakimiyeti altında değildir. Sizler de çok iyi bilirsiniz ki, İzmir’in sahip olduğu değerler de, kültür de buna müsaade etmez. Yerelde esas olan, olması gereken verilen hizmettir” dedi.

‘İZMİR’DEKİ YEREL PAYDAŞLAR ARASINDA ÖRNEK BİR UYUM VAR’
İzmir’de yerel paydaşların uyumunun yüksek olduğuna vurgu yapan Yorgancılar, şunları söyledi:

İzmir’de yaşayan bir vatandaş olarak her şeyden önce; halkın ve şehrin ihtiyaçlarını doğru belirleyip, ivedilikle önce sorunlara sonra da İzmir’i marka şehir yapacak projelere odaklanılmasına ihtiyaç olduğu inancındayım. Ve tüm bunlar yapılırken de, yerelin ilgili paydaşları ile sürekli diyalog halinde olunmalıdır. Bakınız İzmir’de tüm ülkeye örnek olacak bir uyum var. EBSO, İZTO, Borsa ile birlikte istişare, ortak akıl ve sonuç odaklı çalışıyoruz. Başkanlara teşekkür ediyoruz.

Çünkü, Dünyanın içinde bulunduğu dönüşüme baktığımızda; akıllı üretim, inovasyon ve bilişim, yenilenebilir enerji kaynakları, organik tarım, sağlık sektörü, terminal şehir ve tedarik zinciri, akıllı şehirler ile yerelde kalkınma, geleceği şekillendirecektir. Dünyada kaç şehir mevcut potansiyeli ile bu maddelerin altını doldurabilir.

İzmir, işte böyle bir şehir. Son yıllardaki sıçraması bu yeteneklerinin yerli, yabancı otoriterler, yatırımcılar tarafından da fark edilmesinden kaynaklanmaktadır. Zira, FDI Intelligence tarafından yayınlanan “Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri araştırmasında İzmir; Doğrudan Yabancı Yatırımlar Stratejisi kategorisinde Avrupa’nın ilk 10 büyük şehri arasındadır.

İZMİR 1 VERİLDİĞİNDE 3 ALINAN BİR ŞEHİRDİR
İzmir’in potansiyelinin yüksek olduğunu ifade eden Yorgancılar, “İzmir’in rekabet gücünü artıracak, ülke ekonomisine katkı koyacak bu başlıklar, ne sadece belediyenin, ne de sadece Hükümetin gayretiyle olabilir. Hükümet ve tüm yerel yönetimler, ortak bir yaklaşımla İzmir’in bu potansiyelini ortaya çıkarmakla yükümlüdür. İzmir 1 verildiğinde 3 alınan bir şehirdir. Sektörel çeşitliliği ile İzmir; sanayiden tarıma, turizmden ticarete, kadar birçok alanda aynı anda potansiyelini ortaya koymaktadır. Dünya kentleri arasında öne çıkmak isteyen bir şehir için bunlar büyük avantajdır. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak bu farkındalıkla; Üretim Yoksa Kalkınmak Hayaldir anlayışımızı, sanayiden tarıma, dijitalleşmeden yenilenebilir enerjiye kadar somut olarak ortaya koymaya çalışıyoruz” dedi.

‘İMARA AÇILACAK BÜYÜK ÇAPLI ARSA TEMİN EDEMİYORUZ’
Yerel yönetime arsa talebinde bulunan Yorgancılar, “Gerek teşviklerin sağlanmasında, gerekse yatırımcıları ikna aşamasında Odamızın da büyük gayretleri ile İzmir’i yenilenebilir enerjide özellikle de rüzgar enerji tribünleri üretiminde merkez yapma gayretlerimizin meyvelerini kuzey aksımızda görmekteyiz. Ancak, biz bu anlayış içinde iken, büyük sanayi yatırımları için imara açılacak büyük çaplı arsa temin edemiyoruz. Ülke sanayisinin %8’i, ihracatının %9,3’ü İzmir’de gerçekleştiriliyor iken sanayi alanındaki payımız %3 sınırında olup,  iller arasında 8. sıradayız” ifadelerini kullandı.

İHRACATTA EN BÜYÜK İKİNCİ İL İZMİR
İzmir’in ihracat gücünün altının çizen Yorgancılar, “Türkiye, bugün üretim ve pazar çeşitliliği açısından Çin ve Hindistan ile yarışır durumdadır. 200 ülkeye ihracat yapan İzmirimiz, ülkedeki toplam üretimin %58,6’sı yani ürettiği 2.300 ürün ile bu yarışa en büyük katkı koyan 2. ildir.  O nedenle, İzmir’de sanayi alanları büyük önem arz etmektedir. İlçelerin kendi dinamikleri dikkate alınarak ilçe bazlı teşvikler ile üretimin artırılması gerektiğini yıllardır ifade ediyoruz. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, Bölge Odası kimliğimizle geçmişten bugüne 21 OSB’nin kurulmasında öncü olduk. İzmir özelinde ise 16 OSB’nin 14’ü kurucu ortağıyız. Türkiye’de bir ilk olan 15. OSB girişimimiz atık ihtisas OSB için de yer arayışımız hala devam ediyor. Sanayi alanları konusunda desteklerinizi rica ediyoruz” dedi.

HİNDİSTAN KORİDORUNUN BİR PARÇASI OLABİLİRİZ
İzmir’in Çin’e alternatif olabilecek Hindistan koridorunun parçası olabileceğini ifade eden Yorgancılar, “İzmir; Doğrudan yabancı sermayeli firmaların öncelikli tercih ettiği sanayi şehridir. Net ihracatçı şehirler arasında 1. sıradadır. Vergi bilinci en yüksek illerin başındadır. Uluslararası marka fuarları ile Bölgenin itici gücü ve Türkiye’nin modern yüzüdür. Bakınız, küresel ekonomide, kutuplaşma ticari birliktelikler hiç olmadığı kadar hız kazanmış, Batı’nın Çin’e alternatif olarak desteklediği Hindistan ile IMEC Koridoru gündemde iken, Küresel Geçit programı ile AB’yi daha etkili bir jeopolitik oyuncu haline getirecek küresel tedarik zinciri oluşturmak hedefleniyor iken, Türkiye ve İzmir olarak bu tedarik zincirlerinin güçlü bir parçası olabiliriz” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI
Kentsel dönüşüme dair çağrıda bulunan Yorgancılar, şunları söyledi:

Tüm kazanımlarımızı ve gelecek planlarımızı korumak için, kentimizin depreme hazırlanmasının ise en önemli husus olduğunu da özellikle vurgulamak isterim. Deprem ve kentsel dönüşüm bu şehrin en kritik konularıdır. Bu konularda daha fazla zaman kaybına tahammül yoktur. 21 fay kırığı olan bir şehirde 36 bin binanın dönüşümü söz konusu iken, okulları büyük risk altında iken, ne insanımız ne de sanayimiz güvende değildir. 

İzmir’i gecekondu şehri olmaktan kurtarmamız lazım. Ancak, bu da yanlış anlaşılmasın. İzmir, Manhattan da olmasın. Yabancı misafirlerimizin havaalanından sonra gördüğü ilk yer olan Yeşilova bölgesi ve Uzundere bölgesi aslında derdimizi anlatmaktadır.

Sonuç olarak söyleyebilirim ki, İzmir sahip olduğu potansiyeli ile yerelden kalkınmanın en önemli itici gücüdür. İzmir, Türkiye için bir şanstır. Yeter ki, kaynaklarımızı İzmir için doğru ve etkin kullanalım. Türkiye’nin tüm şehirlerine örnek bir kent modeli oluşturmalıyız.

Seçimlerin İzmirimiz için hayırlı olmasını, kentimizi dünya şehirleri arasına taşıyacak adayın başarıyla öne çıkmasını gönülden dileyerek, konuşmamı tamamlamak istiyorum. 

 
Kan donduran cinayet: Misafirler fark etti!
 
AK Partili Bursalı CHP'li Bakan'a sordu: İzmir’in kamu kaynakları nereye gitti?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZTO Başkanı Özgener'den belediyelere 'arsa üretin' çağrısı!
İş Dünyası Buluşması’nda konuşan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut ...
THY'nin yeni markası 'AJet' bilet satışlarına başladı
2008 yılında Türk Hava Yolları'nın (THY) alt markası olarak kurulan AnadoluJet, ...
Soyer’e teşekkür Özel’e ‘takdir’ mesajı… Kestelli’den dikkat çeken ‘kadın’ vurgusu
İş Dünyası Buluşması’nda konuşan İZTB Başkanı Işınsu Kestelli, “Ben bu ...
 
EGİAD'dan Döngüsel Ekonomini semineri
“Döngüsel Ekonomi ve İyi Uygulamalar" semineri EGİAD Sanayi ve Sürdürülebilirlik ...
Bakan Kacır: OSB'si olmayan il bırakmadık
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Planlı sanayileşme hamlesiyle ...
Türk gıdacıların ihracat hedefi 5 milyar dolar!
Türk gıda sektörü son 5 yılda iki kat büyüyerek 2 milyar dolar seviyesinde ...
 
İESOB’nin çağdaş salonu hizmete girdi
Bir süredir devam eden yenileme çalışmalarının tamamlanmasıyla, İESOB ...
Sabancı’nın RES’i için acele kamulaştırma
Sabancı Holding’in Ege Bölgesi’nde dikmek istediği rüzgar enerji santrali ...
Teşvikten DEVA’lı Ösen ailesi çıktı!
DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen’in eşine ait CMS Jant Fabrikası’nın ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva