HABERLER>EKONOMİ
28 Nisan 2020 Salı - 08:58

Yılda 15 bin kaz üretiyor ama talebi karşılayamıyor

Ardahan'ın Çıldır ilçesinde kaz yetiştiriciliği yapan Ufuk Karaçay (55), yılda 15 bin kaz üretmesine rağmen talebi karşılayamadığını belirterek, "Kaz, az yiyen, kendi kendine kolayca yetişebilen, sahipleri için et, yumurta, tüy, yağ ve ciğer kaynağı olan çok yönlü bir hayvandır. Böyle olunca da geçmişten bugüne kadar kazlar oldukça değerli varlıklara dönüştü" dedi.

Yılda 15 bin kaz üretiyor ama talebi karşılayamıyor

Çıldır ilçesi Aşık Şenkil Mahallesi’nde oturan evli ve 3 çocuk babası Ufuk Karaçay, bir dönem kaşar peynir üreticiliği yaptığını, ancak 2002 yılında yaşanan krizde iflas ettiğini söyledi. Bir süre işsiz kalan Karaçay, köyünde kaz çiftliği kurmaya karara verdi. Uygun doğa ve iklim koşullarında kurduğu çiftlikte kaz üretimi yapan Karaçay, 50 kaz ile başladığı işte bugün binlerce kaz satışı yapmaya başladı. Kazın yanında küçük de olsa gezer tavuk üretimi de yapan Ufuk Karaçay, "400'ü anaç 100'ü erkek olmak üzere 500 damızlık kazla yılda 15 bin kaz üretimi yapıyorum. Ürettiğim bu kaz civcivlerini Ardahan'ın köylerine satıyorum. Köy halkı benden aldığı kazları büyüttükten sonra aldığı fiyatın 2-3 katına satıyor ya da kışın kesip kendi et ihtiyacını karşılıyor. Kazları organik yem ve doğal koşullarda besliyorum. 15 günlük civcivin fiyatı 40 TL, biraz büyüklerini ise 70 liraya kadar satıyoruz. Atalarımıza göre kazlar ister sonradan sahiplenilsin isterse yetiştiriciliği yapılsın çiftlik hayatının vazgeçilmezlerinden biri olmuş. Bu son derece normal çünkü bu hayvanlar az yiyen, kendi kendilerine kolayca yetişebilen, sahipleri için et, yumurta, tüy, yağ ve ciğer kaynağı olan çok yönlü hayvanlardır. Hal böyle olunca da geçmişten bugüne kadar kazlar oldukça değerli varlıklara dönüşmüş hatta özellikle kırsalda kendi geçimini sağlayan aileler için gündelik yaşantının olmazsa olmazları arasına girmişlerdir" diye konuştu.

Bir kaza sahip olmanın avantajlarını sıralayan Ufuk Karaçay, "Kazlar büyük hayvanlardır, yetişkin bir kazın ağırlığı türüne ya da cinsiyetine bağlı olarak 4 ile 13 kilogram arasında değişir. Bu da ortalama bir aile için çeşitli şekillerde pişirilebilecek çokça et demektir. Bir diğeri ise kazı yetiştirmenin maliyeti fazla değildir. Kaz, tavuk ya da ördeğin yediğinden daha azdır. Kazların doğada serbestçe dolaşmasına izin verirseniz yaz boyunca onları beslemek için sıradan çimen dışında herhangi bir şeye ihtiyacınız olmayacaktır. Kışları ise kazlarınızı beslemek için içinde küçük bir mısır koçanının olduğu yulaf taneleri gibi düşük proteinli ve daha hesaplı tahıllar kullanabilirsiniz. Kazların avantajlarından biri de sağlıklı ve uzun ömürlü kalabilmeleridir. Kaz sürüsü yetiştirmek için en az 2 yaşında olgun bir kaz almanız yeterli, sonraki sorumlulukları büyük oranda doğaya devrederek sürünüzü yavaşça genişletmeye başlayabilirsiniz" dedi.

Çiftlikteki kazları eşi ve çalışanları ile birlikte büyüttüğünü belirten Karaçay, ikisi biyolog birisi mimar olan çocuklarının ise bu işle ilgilenmediğini belirtti. (DHA)

 
Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Mayıs sonu gibi yangın sönecektir!
 
Menderes’te dezenfeksiyon tünelleri devrede
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar - Euro fiyatlarında son durum!
Dolar - euro kaç TL? 28 Nisan 2020 dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası ...
Mehmet KARABEL yazdı... Her bi’şeyin sepeti var! ‘Berber sepeti’ niye yok?
Mehmet KARABEL yazdı... Her bi’şeyin sepeti var! ‘Berber sepeti’ niye yok?
Kısa çalışma ödeneğine başvuru sayısını açıkladı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Kısa Çalışma ...
 
Dev firmada 135 bin kişi işsiz kalabilir!
Dünyayı etkileyen corona virüs salgını hayatı felç etmeye devam ediyor. ...
25 milyon kişilik korku!
Dünyanın en güçlü ve önde gelen hava yolu şirketleri de corona virüs salgını ...
İşletmelere 6 milyar liralık kredi desteği!
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu "TOBB Nefes Kredisi'ni bugün itibarıyla devreye ...
 
Gece yarısından itibaren benzine indirim!
Benzinin litre fiyatında gece yarısından itibaren indirim bekleniyor.
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye korona kredisi!
Dünya Bankası Covid-19 pandemisinin sağlıkla ilgili etkilerine karşı aldığı ...
Dolar - Euro'da günün ilk rakamları!
Dolar - euro kaç TL? 27 Nisan 2020 dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva