HABERLER>GÜNCEL
18 Kasım 2023 Cumartesi - 11:54

Yeşil liman sertifikası geliyor

Kıyı tesislerine "yeşil liman sertifikası" verilmesine ilişkin esaslar belirlendi. Buna göre, Sertifika düzenlenen kıyı tesisleri, yeşil liman bayrağını, "Yeşil Liman (Green Port-Türkiye)" unvanını ve logosunu kullanma hakkını elde edecek.

Yeşil liman sertifikası geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının Kıyı Tesislerine Yeşil Liman Sertifikası Düzenlenmesi Hakkında Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, kıyı tesislerinin gemi ve yük operasyonlarından kaynaklanan çevresel zararları azaltılarak enerji verimliliğinin artırılması çalışmalarının yaygınlaştırılması ve desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Yeşil liman sertifikası almak isteyen kıyı tesisleri belirlenen yeşil liman genel kriterlerini yerine getirerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğüne başvuracak.

İdare, bu başvuruları değerlendirecek ve başvurusu uygun bulunan kıyı tesislerinde yetkilendirilmiş kuruluş ile birlikte yeşil liman denetimi yapacak. Yeşil liman denetim sonucunun uygun bulunması üzerine idare tarafından sertifika ücretsiz düzenlenecek.

Sertifika, düzenlendiği tarih itibarıyla üç yıl geçerli olacak. Kıyı tesisleri sertifikalarının geçerliliğinin bitiş tarihinden 2 ay önce yenileme başvurusu yapacak.

Kıyı tesisinin kiralanması veya devri halinde sertifika iptal edilecek. Kıyı tesisinin kiracısının veya devralanın sertifika talebi olursa gerekli koşulların sağlandığının belgelenmesi kaydıyla mevcut sertifika, yeni şirket adına düzenlenecek.

Sertifika alma koşullarını herhangi bir sebeple kaybettiği veya yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettiği tespit edilen kıyı tesislerine eksikliklerini gidermesi için 6 aya kadar süre verilecek.

Yeşil limanlara bazı haklar tanınacak
Sertifikaya sahip kıyı tesisi, sertifikanın düzenlendiği tarihten itibaren yapılacak işlemlerde geçerli olmak üzere bazı haklardan da yararlanacak.

Bakanlık tarafından verilen işletme izni süresi, kısıtlayıcı başka bir durum olmaması halinde geçerlilik süresi iki yıl uzatılacak. İnceleme, Tespit ve Denetleme Komisyonu tarafından sörvey yapılarak izin belgesi düzenlenmesi halinde sörvey hizmet bedelinden muaf tutulacak.

İdare tarafından düzenlenecek Kıyı Tesisi Tehlikeli Yük Uygunluk Belgesi ücretinden ve bu belgenin düzenlenmesi için yapılan denetim ücretinden muaf tutulacak. Kıyı Tesisi Tehlikeli Yük Uygunluk Belgesinin geçerlilik süresi kısıtlayıcı başka bir durum olmaması halinde iki yıl uzatılacak. Doğrulanmış brüt ağırlık tespit hizmetine ilişkin kontrol ücreti alınmayacak. Kıyı tesislerine yönelik düzenlenen yetki belgesi, ruhsat, sertifika gibi izin belgelerinin temdidi/yenilenmesi için ödenecek ücretlerde indirim hakkı ve muafiyet uygulanacak.

Sertifikaya sahip kıyı tesislerine bir takvim yılı içinde gelen 30 gemiye, Türk boğazlarından geçiş önceliği tanınacak. Belirtilen sürede 30'dan fazla gemi geçişi söz konusu ise hangilerine öncelik verileceği konusunda kıyı tesisinin seçimi esas alınacak.

Sertifika düzenlenen kıyı tesisleri, yeşil liman bayrağını, "Yeşil Liman (Green Port-Türkiye)" unvanını ve logosunu kullanma hakkını elde edecek. (AA)

 
İzmir'de tramvay seferlerine yağmur engeli... O duraklar iptal!
 
Hamside gözler sıcaklık düşüşünde!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'i sağanak vurdu!
İzmir'de etkili olan şiddetli sağanak ve fırtına nedeniyle bazı sokaklarda ...
Toplu taşımada 'mülkiyet sorunu' çözülecek
AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, "Taksici, dolmuşçu, ...
Ara tatil bitiyor!
Ülke genelinde eğitim-öğretim ilk ara tatilin ardından pazartesi günü kaldığı yerden devam edecek.
 
KDK'dan aile arasında yeni iletişim yolu
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Ağrı'da yaşayan babanın Ankara'da boşanma ...
Akaryakıt istasyonuna operasyon!
Adana'da, polis ekiplerinin operasyon düzenlediği akaryakıt istasyonunda ...
Kaçakçılığa geçit yok
Gaziantep'teki kaçakçılık operasyonunda 1747 paket gümrük kaçağı sigara, ...
 
Yurtta soğuk hava etkisi hissedilmeye başlandı
Kars'ta kar, Ardahan'da soğuk hava yaşamı olumsuz etkiliyor.
Limanda kokain operasyonu!
Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından Mersin Limanı'nda gerçekleştirilen ...
Hırvat uyuşturucu baronu İstanbul'da yakalandı
İstanbul'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda İnterpol tarafından kırmızı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva