HABERLER>POLİTİKA
31 Mayıs 2013 Cuma - 09:40

Yazıcı'dan ilk üç madde çıkışı: Kıyamet mi kopar?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni anayasa yapım sürecinde değişmez maddelerin de değiştirilebileceğini savunarak, “O maddeler yeniden yazılırsa kıyamet mi kopar?” derken, çözüm süreci kapsamında PKK’nın ülkeden çekilmesiyle ilgili de “Gelişinin bir hukuku yok. Çıkışının hukukunu soruyorlar bize. Nasıl geldiyse öyle gidecek” diye konuştu.

Yazıcı dan ilk üç madde çıkışı: Kıyamet mi kopar?

RİZE -  Milliyet gazetesi, “Geleceğe Yatırım Türkiye’ye Yatırım” sloganıyla gerçekleştirdiği bölgesel toplantıların 17’ncisini Rize’de yaptı. Toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, çözüm süreci ve yeni anayasa yapım sürecine ilşkin açıklamalarda bulundu.

‘UYGUN ORTAMA BAĞLI’
Türkiye’nin “ortak bir vatan” olduğunu söyleyen Yazıcı, etnisite, mezhep, düşünce anlamında hiçbir ayrım yapmaksızın her insanın kardeş olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bu kardeşliği bozmaya yönelik terörist unsurlarla 30 yıldır mücadele ettiğini belirten Yazıcı, “Bu sorunun çözümüne yönelik elbetteki bizim dün değil, bugün değil daha kuruluş aşamasında İçişleri Bakanlığı’na bildirdiğimiz, tüzüğümüzde yer verdiğimiz çözüm önerilerimiz vardı. Hani diyorlar ya, ‘10 yıldır iktidardasınız, şimdi mi yapıyorsunuz’ diye. Bu tür sorunların çözüm yoluna konulması, uygun ortamın oluşmasına bağlıdır” dedi.
 
Yazıcı, “Nasıl ki hijyenik olmayan ortamlar hastalık üretirse, ekonomik olarak geri bırakılmışlık ve bireyin en önemli ruhsal gıdası olan hak ve özgürlükler anlamında baskı altında tutulmuş olması, elbetteki terörü hedefleyen, yönlendiren kesimler için de uygun ortamlar oluşturmuştur ve terör onları araç olarak kullanmıştır” diye konuştu. Yazıcı konuşmasına şöyle devam etti:

‘NASIL GELDİYSE ÖYLE GİDECEK’
Silahlı unsurların çekilme süreciyle lgili de değerlendirmelerde bulunan Yazıcı, şöyle konuştu: “Bunlar a silah bırakacaklar ya da silahtan arındırılacaklar. Biri size silahı doğrultmuşsa onunla ne konuşabilirsiniz? Konuşmanın özgür ortamda, güven içinde olması lazım. Birinin elinde tüfek varsa, sizin yaşamınıza yönelik bir tehdit ortadayken birşey konuşulabilir mi? Ya da o konuşmanın sonucu, hukuken geçerlilik doğuracak bir sonuç olabilir mi? Dolayısıyla bunlar ülkeyi terk edecekler. ‘Efendim, nasıl terk edecekler?’ diye soruyorlar. Temel, Dursun fıkrası çok. Bunların gelişinin bir hukuku var mıydı ki gidişinin hukukunu soruyorsunuz? Adam çıkıyor dağda şurda burada Türkiye’ye geliyor. Gelişinin bir hukuku yok. Çıkışının hukukunu soruyorlar bize. Nasıl geldiyse öyle gidecek.”

‘HASSASİYET GÜNDEM BAŞINDA’
Yazıcı, Türkiye’nin 30 yıldır büyük acılar yaşadığını söyleyerek, “İnsanlar şişti. Acı, nefret insan kalbine çok büyük bir yüktür. Diyoruz ki, ‘Bu yükü boşaltalım, buraya sevgiyi, helalleşmeyi koyalım, ölenleri geri getiremeyiz, yaşanmış olayları yaşanmamış hale getiremeyiz ama yaşanmışlara benzer durumların yaşanmasını engelleyebiliriz. Bunları yaparken, milletimizin hassasiyeti her zaman bizim gündemimizin başında, beynimizin içinde. Biz, hiçbir süreçte millete hesabını veremeyeceğimiz, milletin vicdanını sızlatacak hiç bir icraatımız olmadı, olmayacak” dedi.

Silahlı unsurların Türkiye’yi terk etmesiyle çözüm sürecinin tamamlanmayacağına da işaret eden Yazıcı, yeni anayasa yapım süreci ile ilgili de şunları kaydetti: “Türkiye’nin demokratikleşme hedefini ve sürecini de hızla tamamlaması gerekiyor. Anayasa, ‘Türk milleti’ dediğimiz bütün unsurların içerisinde yer aldığı ve unsurlardan hiçbirisine ayrıcalık, farklılık, üstünlük ya da ötekileştirme tanımadığı bir içerikte olması lazım. Vatandaşlık bağlamında herkesin kendisini görebileceği bir muhtevada olması lazım. Burada da en önemli ölçü, yine en kıymetli varlık olan insan ve onun hak ve özgürlüklerinin önemsenmesi ve hukukun üstünlüğü.”
 
‘DARBECİLER DEĞİŞMEZ DEDİ’ 
Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı: “1876’dan bu yana yapılan 5 anayasanın hiçbirini millet yapmamış. Bu kez ilk defa millet kendisine ait tekel bir hak olan anayasa yapma ortamına kavuşuyor. Türkiye’de hemen herkesin, birbirine çok zıt olan, birbirine aykırı düşünceye sahip bütün kesimler, bütün kategoriler, bütün siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, meslek odalarının belki de en yoğun şekilde ittifak ettikleri konu Türkiye’nin yeni bir anayasaya olan ihtiyacı.

1982 Anayasası’nın hak ve özgürlükler açısından sakıncalar içerdiği, egemenlik hakkının kullanılması konusunda millete ortak kurumlar oluşturduğu ve belki Türkiye’nin yaşadığı o darbe süreçleri itibarıyla, anayasada var olan egemenliğin kategorize edilmiş olduğu söylenebilir. Böyle bir ortamda Uzlaşma Komisyonu 1,5 yıldır çalışıyor. İnşallah 1 ay daha çalışacak. İnşallah başarır. Türkiye bunu başarmak zorunda. Bazıları şart koşuyor.

Değişmez madde var bunlara dokunursan olmaz, diyor. Ona değişmez madde niteliğini kim verdi? Niye değişmesin? Türkiye’nin başkenti, bayrağı, marşı, cumhuriyeti, nitelikleri değişmez. Buna kimsenin bir itirazı yok. Ama o maddeler yeniden yazılırsa kıyamet mi kopar? Ona değişmez niteliği veren kim? Ona darbe ürünü dememişler. Diğer maddeleri darbeciler yaptı diye değiştireceksin, o 3 maddeye ‘değişmez’ niteliğini darbeciler vermiş onu koruyacaksın. Böyle olmaz. Bunu söylerken, onları değiştirelim yerine başka şeyler koyalım demiyorum ama anayasa yapma hakkı millete aitse millet o anayasayı yapar.”

‘BIRAKIN ANADİLİ KONUŞULSUN’ 
“İlk bakan olduğumda, bir mülakatımda bir gazeteci bana eğitime yönelik sorular sordu. ‘Okullarda İngilizce, Arapça, Fransızca okutuluyor. Buna benzer diller de seçimlik olabilir’ dedim. Bunu manşete almıştı. O dönem ana muhalefet partisinin genel başkanı hemen demeci kaptı. ‘Bak bak’ dedi, Başbakan’ın en yakın adamı, baklayı ağzından çıkarttı’ dedi. Bugün benim o gün söylediğimin çok ötesinde farklı şeyler söyleniyor. Anadil... Ne demek ana dil? ‘Ananın dili’ demek. Değil mi? Devletin resmi dili olur; yazışma dili olur ama adamın anadili başkaysa ne yapalım? Adam konuşsun onu. Bunları konuşamıyorduk ve bunları birileri istismar ediyordu. Çok kararlı bir duruş içerisindeyiz.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 31 Mayıs 2013 Cuma 10:09

NORMAL KONUŞMA SİVAS DAVASINDA , ALEVİ AYDINLARI YAKAN, YOBAZLARIN AVUKATI DEĞİL Mİ ?

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnce'den Erdoğan'a: Polise güvenme
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "İki ayyaş" ifadesi nedeniyle sert ...
CHP'li vekil Meclis'e gaz bombasıyla geldi!
CHP'li Aytuğ Atıcı, Genel Kurul'a getirdiği gaz bombası kapsülleriyle ...
Kocaoğlu örgütle buluştu: Partinin neferiyim!
Büyükşehir Belediye Başkanı yoğun bir program sonrası döndüğü İzmir’de ...
 
Şengül’den Kocaoğlu ve CHP’ye metro salvosu
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül yazılı bir açıklama yaparak sert eleştirilerde bulundu.
CHP’li Ören’den ‘Bütünşehir’e karşı teklif
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Büyükşehir olan illerde belde belediyelerinin ...
Kılıçdaroğlu İstanbul için seçimini yaptı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 2014'teki yerel seçimlerde İstanbul ...
 
Tartışmalı ‘Alkol Yasası’na Gül’den ilk yorum
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, alkol düzenlemesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, ...
CHP İzmir’in Patronu’ndan ‘Diyarbakır’ yorumu: Biz gidersek…
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz ...
CHP’den Erdoğan’a yaylım ateşi ve 5 öneri
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, İstanbul'da yapılan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva