HABERLER>SAĞLIK
28 Eylül 2014 Pazar - 18:13

Yaşlanan nüfusa Avrupa ile çare aranıyor

Yaşam süresinin artması nedeniyle artan yaşlı nüfusun sağlık sorunlarının çözümü için Türk uzmanların da aralarında bulunduğu Avrupalı bilim insanları ortak yaklaşım benimseme kararı aldı.

Yaşlanan nüfusa Avrupa ile çare aranıyor

ANKARA - Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, "Avrupalı meslektaşlarımızla ortak bir yaklaşım benimsememiz gerekiyor. Türkiye bu konuda yol gösterici olabilir. Onların bizden bizim onlardan öğreneceğimiz şeyler var" dedi.
 
3. Ulusal Geriatrik Hematoloji Kongresi kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, toplantıda ele alınan konulardan birinin, yaşlılara yönelik kişiselleştirilmiş tedavi uygulamaları olduğunu söyledi.
 
Genç bir hastaya uygulanan tedavinin 70-80 yaşındaki kalp, şeker, tansiyon hastası bir yaşlıya uygulanmasının mümkün olmadığını dile getiren İlhan, bu nedenle ileri yaştaki hastalarda kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini bildirdi.
 
Yaşlanan nüfusta ilaç harcamalarının ülke ekonomilerini sıkıntıya sokabileceğini dile getiren İlhan, Türkiye'de yerli ilaç üretimi yolundaki adımları desteklediklerini, aksi halde ilerde sosyal güvenlik alanında sıkıntılar ortaya çıkabileceğini vurguladı.

 
Prof. Dr. İlhan, özellikle hematolojik hastalıklar konusunda Türkiye'nin iddialı bir duruma geldiğini belirterek, "Bunu sağlık turizmi için kullanabiliriz. Türkiye bu özelliğini kullanarak dünya sağlık turizminde belirli bir yere gelebilir" dedi.
 
Türkiye'de Avrupa'dan önce yaşlılara uygulanması gereken tedavi ve sonrasındaki bakım hizmetleriyle ilgili kılavuzlar oluşturduklarını anlatan İlhan, "Avrupalı meslektaşlarımızla ortak bir yaklaşım benimsememiz gerekiyor. Türkiye bu konuda yol gösterici olabilir. Onların bizden bizim onlardan öğreneceğimiz şeyler var" ifadelerini kullandı.
 
"ARTIK TÜRKİYE'NİN DE SORUNU"
Kongreye Avrupa Birliğini temsilen katılan Belçikalı Dr. Dominique Bron da Türkiye'de yaşlılara yönelik tedavi yaklaşımları konusunda yürütülen çalışmaların Avrupa'nın ilerisinde olduğunu belirtti.
 
Avrupa'nın, yaşlanan nüfus konusunda daha eski bir geçmişi bulunduğunu, Türkiye'nin de artık yavaş yavaş bu sorunla karşı karşıya kaldığını ifade eden Bron, bu sorunun AB ülkelerinin ekonomilerini zorladığını, aynı durumun Türkiye için de söz konusu olabileceğini söyledi.
 
Avrupa'da yaşlı nüfusun ekonomiye getirdiği yüklerin tartışıldığını, bazı ülkelerde aktif olmayanlar hiç bir sağlık hizmetine ulaşamazken bazılarında ayrılan bütçenin aşılması halinde artık sağlık hizmeti verilmediğini dile getiren Bron, yaşlılara yönelik yeni tedavi yaklaşımlarını içeren kılavuzlar hazırlanması gerektiği görüşünü savundu.
 
Bron, şu değerlendirmelerde bulundu: "Avrupa ile Türkiye'nin bu konudaki problemleri aslında benzerlik gösteriyor. Birçok Avrupa ülkesinde yavaş yavaş kısıtlamalar getirilmeye başlandı. Özel, pahalı tedavilere ulaşım tartışılıyor. Buna paralel de politik tartışmalar yapılıyor. Sağlık harcamalarının yüzde 90'ından fazlasını kronik hastalıklar oluşturuluyor. Bu da tartışılması gereken bir konu olarak görülüyor. Bu kapsamda yavaş yavaş evde bakım konusu da gündeme geliyor. Türkiye bu konuda çok şanslı çünkü aile ilişkileri güçlü. Avrupa'da böyle olmadığı için yeni yeni pilot uygulamalar yapılıyor. Türkiye ile yaşlıların tedavisi ve tedavi sonrası bakımı konusunda ortak hareket edip yeni kılavuzlar ortaya koyabiliriz."
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan ise sağlıklı yaşlanma konusunda toplumda farkındalık yaratılmasının önem taşıdığını ifade ederek, "Bu konu bizim gibi ülkeler için büyük önem taşıyor. Spor, beslenme, fiziksel aktivite, koruyucu hizmetler sağlıklı yaşlanma için en önemli unsurlar" dedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de tarihi nakil: Mucizenin adı Müberra
Ege Üniversitesi Hastanesi'nde, 2.5 yıldır ilik bekleyen ve sağlık durumu ...
Latin Amerika'da tropikal virüs alarmı
Dominik Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan ve yaklaşık 4 bin kişiye bulaştığından ...
İlaçta taban fiyat şoku: Devletin açığını vatandaş ödeyecek!
Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan yeni fiyat hesaplaması ile vatandaş ...
 
İlaç sektöründe devrim: Yurt dışından getirmek için…
Türkiye'de bulunamayan, üretilmeyen ya da ithalatında sorun yaşanan ilaçları ...
Ses kısıklığı kanser belirtisi olabilir
KBB Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, ses kısıklığının gırtlak, akciğer ...
Her unutkanlık Alzheimer değil!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle ‘Alzheimer, ...
 
Lösemiyle büyüdü ve yendi: İzmir'de maskot abi oldu
Ankara'da yaşarken 5 yaşında lösemiye yakalanan, Lösemili Çocuklar Vakfı'nın ...
Bu meslekler Alzheimer riskini artırıyor
Kimyasal ve toksik maddelere fazla maruz kalan, elektromanyetik alan etkisinde ...
Sayılkan’dan eczacıya eczacı istihdamına tepki
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, yıllık cirosu 3 milyon lira ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva