HABERLER>DÜNYADAN
26 Nisan 2024 Cuma - 22:14

X için çanlar çalıyor!

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, X’in (Twitter) Türkiye’de temsilcilik açmaması halinde yeni yaptırımlara maruz kalabileceğini söyledi, platforma bant daraltmanın da gündemlerinde olduğunu açıkladı. Bant daralma yapıldığında milyonlarca insanın kullandığı X’e erişim de zorlaşacak.

X için çanlar çalıyor!

TBMM’de 23 Nisan resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, X’e bant daraltma cezası vermeyi gündemlerine aldıklarını söyledi. Uraloğlu, “Hala ‘X’ Türkiye’ye temsilci atamadı. Bununla ilgili bir kanuni düzenleme de gerekecek. Görüşmelerimiz devam ediyor. Yürürlükte olan bir reklam yasağı var. Devamında bant daraltma gündemimizde” dedi. X Türkiye’ye temsilci atamazsa ilk etapta Türk IP’lerinden girişte bant genişliği yüzde 50 daralacak; 30 gün içinde yine de temsilci atamazsa daraltma oranı yüzde 90’a kadar çıkabilecek. Ayrıca 5651 sayılı yasada değişiklik yapılarak cezaların artırılması ve süreçlerin kısaltılması da planlanıyor. 

YÜKÜMLÜLÜK GETİRİLMİŞTİ
Hürriyet’in edindiği bilgiye göre önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi beklenen vergi, fahiş fiyat cezalarının artırılması gibi düzenlemeleri de içeren torba kanun teklifi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da hazırlık yapıyor. Buna göre 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Yasasına aykırı davranan sosyal ağ sağlayıcılara verilen cezaların artırılması, süreçlerin kısaltılmasına yönelik hazırlık yapılıyor.  Ekim 2020’de yürürlüğe giren yasanın ardından Twitter (X), Facebook, Instagram, TikTok, Google gibi günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcısı şirketlere Türkiye’de temsilci bulundurma yükümlülüğü getirilmiş, bunu yerine getirmeyenlere ilk etapta 10 milyon, sonrasında 30 milyon ceza kesilmişti. Bu gelişmeler üzerine X dışındakiler temsilci atarken X’e cezalarda üçüncü aşamaya geçilerek ‘reklam almama cezası’ verilmişti. Uraloğlu’nun son açıklamasından sonra X’e şimdi de bant daraltma cezası gündeme geldi.

X’E KÜRESEL ÇAPTA DARBE OLUR
Söz konusu ceza uygulanmadan önce Bilişim Teknolojileri Kurumu’nun (BTK), X ile görüşmeler yaptığı belirtilirken, Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, Türkiye’nin bu yaptırımının küresel çapta bir darbe olacağını söyledi. Ergün, Türkiye’nin X kullanımında dünya genelinde 7.sırada olduğunu belirtirken, “Reklam alamıyorlar ama data topluyorlar. Dijital dünyanın para birimi datadır, bilgidir. Bu datayı başka menfaatler için toplamaya devam ediyorlar. Dolayısıyla tıpkı AB yasalarına uydukları gibi, orada adli makamlardan gelen talepleri yerine getirdikleri gibi, onları bağlayıcı gördükleri gibi bizim yasal düzenlemelerimize de uymaları gerekir.  BTK üzerinden görüşmeler yürüyor ama çok da olumlu gittiği söylenemez bu görüşmelerin. Talep net, ortada bir yasa var ve buna uyulması isteniyor” şeklinde konuştu.

BANT DARALTMA NASIL UYGULANACAK
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı bant genişliklerinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabiliyor. Bu daraltmanın ardından X, yine temsilci atamazsa BTK başkanı bu kez bant genişliğinin yüzde 90’a varan oranlarda daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvuruyor. Bilişim Hukuku Avukatı Ergün, bant daraltma aşamasının nasıl uygulanacağını şöyle anlattı:

“Asliye Hukuk Mahkemesi hakim kararıyla ilk olarak X’in bant genişliği yüzde 50 oranında daraltılacak. Böylece Türkiye’deki IP’lerden X platformuna girmek zorlaşacak, ağırlaşacak. Girişler yavaşlayacak. Bu kararın alınmasının ardından 30 gün içinde temsilci atama yükümlülüğü yerine getirilmezse bu kez yine hakim kararıyla bant genişliği yüzde 90’a varan oranda daraltılabilecek. Oranın kaç olacağına hakim karar verecek. Yüzde 90’a karar vermesi, X için büyük sıkıntı olacak. Çünkü Türkiye’de aktif kullanıcısı sayısı birçok Avrupa ülkesinin üzerinde. Dünyada 436 milyon civarında kullanıcısı olan X’in, Türkiye’de kullanıcı sayısı 21 milyon.”

 
AB'den Filistin'e yardım kararı!
 
Erdoğan, Yeni Zelanda heyetini kabul etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AB'den Filistin'e yardım kararı!
Avrupa Birliği, Filistin'e 68 milyon euro insani yardım gönderdiklerini duyurdu.
Papa Franciscus'tan bir ilk: G7 zirvesine katılacak
İlk kez bir Papa'nın, G7 Liderler Zirvesi'ne katılacağı açıklandı. İtalya ...
İsrail basını: Takas olmazsa karadan saldırı!
İsrail'in, Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'de başlattığı saldırıların ardından ...
 
İngiltere, Irak’ta füze fırlatan roketatarı vurdu
İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, hava kuvvetlerine ait savaş uçağının ...
Ortaya çıktılar: Mars'ın 'örümcekleri' görüntülendi
Mars zemininde ilkbahar güneşinin oluşturduğu ısı sonucuyla ortaya çıkan ...
Tiktok ABD'ye meydan okudu: Satmayacağız
TikTok'un Çinli ana şirketi ByteDance, ABD'nin popüler video uygulamasını ...
 
Çeteye operasyon: 8 kişi öldürüldü!
Nijerya'nın Bauchi eyaletinde düzenlenen operasyonda 8 silahlı çete üyesi ...
BM'den Suriye açıklaması
Suriye'de Mart 2011'de başlayan halk hareketine, rejimin şiddete başvurarak ...
İsveç Letonya'ya asker gönderecek
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATO entegrasyonunu bugün tamamladığını ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva