HABERLER>EKONOMİ
5 Haziran 2012 Salı - 10:02

Vergi affında 4 ay değil 24 ay ek süre verilmeli

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kamuoyunda “Vergi Affı” olarak bilinen ve 2011 yılında yürürlüğe giren 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin uygulamadan yararlanmak ama isteyen taksitlerini ödeyemeyen mükelleflere 4 ay ek süre verilme hazırlığı yapıldığını belirterek, “Bu süre yeterli olmaz, değişen bir şey de olmaz. 24 ay ek süre verilmeli” dedi.

Vergi affında 4 ay değil 24 ay ek süre verilmeli

İZMİR - 2011 yılında yürürlüğe giren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile vergi, su, elektrik ve trafik borçları ile sosyal güvenlik kurumu prim borçları yeniden yapılandırıldığını belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, gecikme zammı, ceza, idari para cezası gibi bazı alacaklarının tahsil ve takibinden vazgeçilirken yapılandırılan borçların da en fazla 18 taksite kadar, 36 ayda ödenme imkanı tanındığını söyledi.
 
Bu kanunu en yakından takip eden ve isteyen kurumlardan birisi olarak kanundan önce devamlı olarak ödeme süresinin 60 ay olmasını istediklerini hatırlatan Demirtaş, “Çünkü borcu olan üyelerimizin hem işlerini çevirip hem de borçlarını ödemeleri mümkün değildi. Bunu bildiğimiz için 60 ay süre istedik ama hükümetimiz 36 ayı uygun gördü” dedi. Mükelleflerin kamuya olan borçlarının ödenmeme sebebi ekonomik olarak ödeme kapasitelerinin yetersizliğinden kaynaklandığına dikkat çeken Demirtaş, “Hal böyle olunca kamu borç stoklarının tasfiyesi bakımından 6111 sayılı kanun önemli yararlar sağlamıştır. Ancak, vadesi geçmiş borçlarını ödeyemeyen mükelleflere 6111 sayılı kanun uyarınca ödenecek taksitlerin yanı sıra cari borçlarında ödenmesi yükümlülüğünün getirilmesi yeni ödeme zorlukları ile karşılaşılmasına neden oldu” dedi.
 
BORÇLAR 6111 ÖNCESİNE DÖNDÜ
Bu haktan yararlanmak isteyen ve başvuruda bulunan pek çok üyenin bir yıl içinde iki taksidi ödeyemedikleri veya borçlarını kapatamadıkları için yeniden yapılandırma hakkını kaybettiklerini belirten Demirtaş, borçlarının da 6111 Sayılı Kanun öncesine döndüğünü söyledi. Demirtaş, “Ayrıca şu anda halen borcunu ödemeye çalışan pek çok firma 2012’nin daralan iç piyasa koşulları nedeniyle ödemelerini zorlukla yapmakta olup, aynı riski taşıyorlar” dedi. Bu durumda olan üyelerin kendilerine başvurarak sorunlarına çözüm bulunmasını istediğini aktaran Demirtaş, yeniden yapılandırma hakkını kaybeden üyelere bir kez daha ek süre verilmesi, üyelerin vergi ve diğer kamu borçlarını ödemeye devam edebilmesi, üyelere destek olunması için girişimde bulunduklarını söyledi. Bu durumun hükümet tarafından da fark edilmesi üzerine, bir kanun hazırlığı yapıldığını belirten Demirtaş, şöyle konuştu:
 
“Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı çerçevesinde konu değerlendiriliyor. dikkate alınmış ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüp kabul edilen 42. madde ile 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna geçici madde eklendi.
 
Söz konusu geçici madde, 6111 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçlara ilişkin taksitleri ödeyemeyenler ile cari döneme ait borçlarını ödeyemediği için hakları ihlal olan mükelleflere 4 aylık bir süre tanıyor. 6111 sayılı Kanun uyarınca ödenmemiş taksitlerin ödenmesi, cari dönem borçlarının ise yine dört ay içinde ödenmesi veya 6183 sayılı Kanun uyarınca çok zor durumda olduklarının tespit edilmesi durumlarında 6111 sayılı Kanun hükümlerinden yeniden yararlanmaları mümkün hale gelebilecek.
 
Ancak, burada belirlenen dört aylık süre çok kısa. Bu kadar kısa sürede bir taraftan bu borçların, diğer taraftan 6111 sayılı Kanun uyarınca normal taksitlerinin, diğer taraftan ise cari tahakkukların üst üste gelmesiyle, yeni ihlaller kaçınılmaz hale gelecek ve bu tasarının amacına ulaşmasını da engelleyecektir.
 
Bu nedenle bizim isteğimiz şu ana kadar ödenememiş 6111 sayılı Kanun taksit borçlarının en son taksit süresinin sonundan itibaren takip eden 24 ay içinde eşit taksitler eşit taksitler halinde ödenme imkanı sağlanmasıdır. 4 ay yerine 24 ay ek süre istiyoruz. Bu konuda da girişimlerimizi yaptık. 24 ay süre verilmesi hem üyelerimizin borçlarını ödemesini hem de Maliyenin daha fazla gelir elde etmesini sağlayacaktır.”
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balık çiftliklerine geriye dönük KDV müjdesi
İzmir İl Özel İdaresi, 156 firmadan geçmiş 5 yıla ait kira bedellerinin ...
Alaçatı Four Seasons'ın temeli sezon sonunda
Dilek Sabancı'nın Alaçatı'ya kazandıracağı 99 odalı otelin yapımına başlanıyor
Enerji Bakanı’ndan benzinde indirim müjdesi!
Petroldeki düşüşün benzine yansıyacağını belirten Enerji Bakanı Yıldız, ...
 
Egeliler, Nisan ayında “teşvik rekoru” kırdı
Hükümetin, Nisan ayında verdiği 2 milyar 903 milyon liralık yatırım teşvik ...
İTO, bu kez kruvaziyer gemisinde 'yolcu' olacak
Gerek tanıtım gerekse turistlerin ayak bastı paralarını ödeyerek sektörü ...
Bülent Tercan ÇEŞTOB başkanlığına aday oldu
Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı ...
 
Tercan: ÇEŞTOB Başkanlığı'na adayım
Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı ...
Türkiye’nin en büyük borsasına ‘çete’ soruşturması
Türkiye'nin en büyük borsası konumundaki İstanbul Ticaret Borsası (İTB) ...
Alaçatı’da hayat var! Ünlü akacak
Bu yıl ilki düzenlenecek Uluslararası Alaçatı Festivali yerli ve yabancı ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva