HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Mart 2012 Salı - 08:44

Vali Kıraç'tan kardeşine ilik bağışı

İlik bağışının öneminin konuşulduğu bu günlerde, topluma en güzel mesajı İzmir Valisi verdi. Vali Kıraç, lösemiye yakalanan kız kardeşine iliğini bağışladı

Vali Kıraç tan kardeşine ilik bağışı

İZMİR - Geçtiğimiz iki hafta boyunca ağır grip nedeniyle evinde istirahat ettiği açıklanan İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ın rahatsızlığının ardında, tüm topluma örnek olması gereken çok kutsal bir görev olduğu ortaya çıktı.
 
Yeni Asır’ın haberine göre, Vali Kıraç'ın bu sürede Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören lösemi hastası kız kardeşi Münevver Karabulut (50) için iliğini bağışladığı öğrenildi.
 
İZMİR'DE TEDAVİ
Üç kardeşi olan İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ın Elazığ'da yaşayan kız kardeşi Münevver Karabulut, lösemi (kan kanseri) hastalığına yakalandı. Karabulut, Ankara'da ilk tetkikleri yapılan bir üniversite hastanesinde boş yatak bulunamadığı için beş ay önce İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Hematoloji Servisi'ne yatırıldı. Hemen tedavisine başlanan Karabulut'un iyileşme belirtileri göstermesi üzerine Hemotoloji Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Fatih Demirkan ve ekibi hastalığın bir daha tekrarlanma riskinin yüksekliği nedeniyle 'kemik iliği nakli' (KİT) tedavisini uygulamaya karar verdi.
İlk olarak Karabulut'un kardeşlerinde ilik uygunluğu araştırması yapıldı. Tetkiklerde İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın iliğinin kız kardeşine uyduğu anlaşıldı. Geçtiğimiz hafta Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilik verme konusunda gönüllü olan ve sağlık durumu da bu işleme uygun görülen Vali Kıraç'ın kök hücreler toplandı.
Dondurulan kök hücreler kemik iliği nakli operasyonunun yapılacağı DEÜ Hastanesi'ne götürüldü. DEÜ Hematoloji Bilim Dalı'ndaki doktorlar Vali Kıraç'tan alınan kök hücreleri kız kardeşine nakledecek. Kıraç, nakil sayesinde kız kardeşine ikinci hayatını hediye etmiş olacak.
 
KOLUNDAN ALINDI
Kız kardeşi için yaptığı ilik bağışı hakkında Yeni Asır'a konuşan Vali Kıraç, "Kız kardeşim Münevver Karabulut, beş aydır İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde akut lösemi tedavisi görüyor. Bu süre zarfında dört kez kemoterapi tedavisi gördü. Ancak, sağlığına kavuşması için ilik nakli gerekiyordu. Yapılan testlerde benim kan parametrelerimin kız kardeşime uygun olduğu belirlendi. Bunun üzerine geçtiğimiz hafta başında Ege Üniversitesi'ne 2 gün süreyle yattım ve kolumdan kök hücre aldılar. Alınan 15 milyon kök hücresi donduruldu.
Bu hafta içerisinde muhtemelen kız kardeşime uygulanacak. Kız kardeşime dua ediyorum ve Allah'tan şifa diliyorum" dedi.
Vali Kıraç, "Kemik iliğine ikame edecek başka bir madde yok. Özellikle bu tür hastalıklarda mücadelede en önemli meta kök hücredir. Bu hastalık nedeniyle şifa bekleyen insanlara yardım edilmesi gerekiyor. İlik nakli ve alınma işlemi çok korkulacak bir durum değil. En iyi örnek benim. Bu tedavide kök hücreyi veren kişi 5 gün aşılanıyor. Bende de öyle oldu. Ardından 4-5 gün boyunca istirahat ve düşük çalışma temposuyla işlerimizi yürüttük. Şimdi görevimizin başındayız. İnşallah kardeşime şifa olur" diye konuştu.
Kıraç, "Buradan vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. Hastalarımıza yardımcı olsunlar, bu bir insanlık görevidir. Ben böyle görüyorum. Allah herkese şifa versin, bütün hastalara acil şifalar diliyorum. Özellikle kemotoloji bölümü üniteleri dolu şekilde çalışıyor. Orada yatan hastalara kemik iliği ve kan lazım. Vatandaşlarımızın, hemşerilerimizin, kardeşlerimizin ve sağlıklı olan insanlarımızın bu hastalara yardımcı olmalarının bir insanlık görevi olduğunu hatırlatıyorum."
 
TIP ÇOK İLERLEDİ
Türkiye'de tıbbın çok üst seviyelere çıktığını ifade eden Kıraç, "Özellikle kanser hastalığıyla mücadelede İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ile Ege Üniversitesi Hastanesi Türkiye'nin birçok hastanelerinde ve dünyada yapılan tüm müdahaleler yapılıyor.
Kanser hastalığı tedavisinde ve özellikle kan kanseri tedavisinin belli aşamalarında ilik nakli ve kök hücre büyük önem arz ediyor" diye konuştu.
Öte yandan kardeşine ilik vererek evinde dinlenen İzmir Valisi M.Cahit Kıraç'ı ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde tedavi gören kardeşi Münevver Karabulut'u, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın geçtiğimiz günlerde geldiği İzmir'de ziyaret ettiği öğrenildi. Bu ziyaret medyaya yansıtılmayarak gizli tutuldu.
 
"Kök hücre vermenin herhangi bir riski yok"
Kıraç'ın ilik bağışı ve kız kardeşinin durumu hakkında bilgi veren DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan, yaptıkları değerlendirmelerde Kıraç'ın kız kardeşinin akut lösemi denilen kemik iliği kökenli bir hastalığa yakalandığını tespit ettiklerini belirtti. Tedaviye başladıklarını ve olumlu sonuçlar elde ettiklerini ifade eden Özcan, "Tedavi sonrası hastalıksızlığı sağladık. Ancak, sahip olduğu hastalığın tekrarlama yüksekliği dolayısıyla uygun vericisi olursa kök hücre nakli yapmaya karar verdik. Diğer 3 kardeş arasında yapılan doku tipi incelemesinde, Sayın Valimin doku tipinin uygun olduğunu ortaya çıktı. Yapılan sağlık incelemeleri sonrasın Sayın Kıraç'ın verici olmasına tıbbi bir engel olmadığı tespit edildi. Sayın Kıraç'ın kök hücrelerini topladık. Kök hücreler şu an dondurulmuş durumda. Kök hücre toplama işleminin riski çok az, hemen hemen yok. Sanki kan veriyormuşsunuz gibi, ameliyat edilmeden, uyuşturulmadan yapılan bir işlem. Bildiğimiz kol damarından kök hücreyi topluyoruz. Verici olma potansiyeli taşıyan herkesin akrabası için verici olmasını, hatta bu duygusunu akraba dışındaki kişiler için benimsemesi çok önemli. Bu konuyu biz de çok önemsiyoruz. Gamze Akbaş ile bu konuda İzmir'de başlayan duyarlılık sürüyor. Valimiz böyle bir davranışta bulunması çok hoş. Sağlık konusuna çok önem veren bir kişi."
 
Nakil işlemi bugün
Kök hücre nakli tedavisinin lösemi hastalığını tekrarlama riskini en aza indirdiğini ve hastalığı tamamen yok etme şansı sağladığını kaydeden Öncel, ilik naklinin bugün (Salı) gerçekleştireceklerini açıkladı. Kök hücre bağışında kardeşler arasında uygun verici bulunmasının önemine dikkat çeken Öncel, "Uygun vericinin sağlıklı olması kadar vericinin bağış için istekli olması da çok önemli. Şu an hastamıza uygun en ileri teknolojiyi uyguluyoruz. Tedavi sonrası beklediğimiz belli yan etkileri var. Beklediğimiz riskleri de en aza indirip, en iyi şekilde tedaviyi bitirip umarım sağlıklı bir şekilde sonlandırmayı düşünüyoruz. Bunun için çabamız sürüyor. Nakil işlemi yarın (Salı) gerçekleştireceğiz. Valimizden kök hücreleri geçtiğimiz hafta topladık" diye konuştu. (Yeni Asır – Fatih Abacıoğlu/Erkan Doğan)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hüseyin ahmetoğlu 20 Mart 2012 Salı 13:21

aile bağları kuvvetli bireylerin yapacakları iştir.bunu da sn valimiz dürüstlüğü ile davranışı ile tüm insanlığa örnek olmuştur.izmirli olarak sn. valimizle iftihar ediyorum.kendileri kutluyorum

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü sanatçı Yıldız Kenter Alzheimer’e dikkat çekti
Yıldız Kenter’in İzmirlilerle buluştuğu Alzheimer Panelinde Konak Belediye ...
Buca'daki 7 kez mühürlenen oto yıkama yıkıldı!
Buca Belediyesi’nin karşısında yer alan ve uzun süredir kaçak olarak faaliyet ...
Gaziemir’de buruk hafta sonu
Afganistan’da düşen helikopterde şehit olan Üsteğmen Murat Yıldız’ın acısıyla ...
 
“Karabağlar’da yaşlı torun elele”
Karabağlar Belediyesi, Yaşlılar Haftası’nda örnek bir kampanyaya start ...
650 minik Bornovalı ingilizce öğrendi
Bornova Belediyesi’nin açtığı ingilizce kurslarından 650 öğrenci mezun ...
Çiğli’de okullar çiçek gibi…
Çiğli Belediyesi eğitime destek olmaya devam ediyor.
 
Şehit pilotlar için görkemli anıt açılışı
İzmir’de geçtiğimiz yıl 14 Temmuz'da Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü’nden kalktıktan ...
Kadifekale'deki efsane tünele kurul onayı
Agora semtinde yer alan binanın bahçesinde bulunan ve Kadifekale’ye kadar ...
Bu kez “Gazi kızı” olarak konuştu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Türkegül Kocaoğlu, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva