HABERLER>EKONOMİ
8 Eylül 2016 Perşembe - 14:04

Üzümde krize karşı okul formülü!

Berber, "Üzümde yaşanan fiyat sorunun çözmek için çalışıyoruz. Okullarda üzüm dağıtımıyla ilgili çalışma var, bugünlerde açıklama yapılacak" dedi.

Üzümde krize karşı okul formülü!

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, ürün fazlası ve ihracat pazarlarında sıkıntı yaşanması nedeniyle üzüm fiyatlarının gerilediğini belirterek, hükümetin okullarda üzüm dağıtılması konusunda çalışmasının bulunduğunu, bu konuda çok yakında açıklama yapılacağını belirtti.

Berber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzüm üreticisinin yaşadığı sıkıntıyla ilgili bir süredir Manisa ve ilçelerindeki temsilcilerle toplantı halinde olduklarını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile bir süre önce toplantı yaptıklarını söyledi.

Üzüm fiyatlarındaki düşüşün önüne geçilmesi için önerilerin dile getirildiği toplantılardan olumlu geri dönüşlerin sağlandığını aktaran Berber, "Üzümde yaşanan fiyat sorunun çözmek için çalışıyoruz. Okullarda üzüm dağıtımıyla ilgili çalışma var, bugünlerde açıklama yapılacak" dedi.

Tariş Üzüm Birliği Genel Müdürü Yurtcan Biryol da kuru üzümde devletin piyasaya müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Rekoltenin 313 bin ton olarak tahmin edildiğini, ihracat pazarlarında bu ürünü değerlendirebilecek bir artış olmadığını anlatan Biryol, yaş üzümde de en önemli ihracat pazarı olan Rusya ile sorunların aşılamamasının sorunu tetiklediğini dile getirdi.

Biryol, şöyle devam etti: "Kuru üzümdeki rekoltenin üzerine yaş üzümde de Rusya kapısının henüz açılmaması nedeniyle kuru üzümde üretici fiyatları 3 liranın altına geriledi. Bu durum, fiyatların maliyetinin de altına gerilediğini gösteriyor. Tariş olarak bu yükün altından kalkabilecek bir gücümüz yok. Devletin piyasaya müdahale etmesi gerekiyor. Bu müdahale okullarda dağıtmak üzere kuru üzüm alımı yoluyla veya TMO alımları yoluyla yapılabilir. Suriyeli sığınmacılara kuru üzüm dağıtımı gibi seçenekler de değerlendirilebilir."

Alaşehir Ticaret Borsası Hüseyin Soygür ise yaş üzüm ihracat merkezi ovadan Rusya'ya yapılan ihracatın geçen yıla göre önemli ölçüde gerilediğini, resmen açılmayan pazara farklı ülkeler aracılığıyla girilebildiğini kaydetti.

Soygür, Almanya ve İngiltere pazarlarının sabit kalması ve iç piyasada da hareket görülmemesi sonucu üretici çıkışı yaş üzüm fiyatlarının kilogram başına 80 kuruşa düştüğünü ifade etti.

"Rusya'ya ihracatın açılmasını bekliyoruz"
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise üreticinin fiyatların düşük olması nedeniyle üzümünü kesmediğini, yaklaşık 280 bin ton ürünün örtü altında bekletildiğini söyledi.

Fiyatların hareketlenmesi için ihracatın canlanması gerektiğini, bunun için de üzüm ihracatçısına destek verilmesi gerektiğine işaret eden Ülgen, "Şu anda 70 bin dönüm bağ alanı örtü altında Rusya'dan gelecek haberi bekliyor. Dalında kesilmeyi bekleyen 280 bin ton üzüm var. Bunun değerlendirilmesi için her gün 5 bin ton üzüm kesmemiz lazım ama bunu destekleyecek ihracat yok." dedi.

Okullarda üzüm dağıtımı konusunda alınan Bakanlar Kurulu kararı kapsamında her yıl 60 bin ton kadar üzümün öğrencilere rekoltenin durumuna ve ihtiyaca göre dağıtımı öngörülmüş, 2015 yılında 25’er gramlık paketlerdeki kuru üzümler pilot olarak belirlenen kentlerde dağıtılmıştı. (AA)

 
FIFA'da kaybedince arkadaşını bıçakladı!
 
İzmir'de 102 sanıklı 'Berkin Elvan' davası!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ağustosta en çok avro kazandırdı
Tüketici Fiyatları Endeksi ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ile indirgendiğinde ...
Ev alacaklara KDV indirimi müjdesi
Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8'e çekildi.
Sanayi üretim endeksi azaldı
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, temmuzda ...
 
Fed başkanlarından faiz açıklaması
ABD'de Richmond ve Kansas City Fed başkanları Lacker ve George, faizlerin ...
İTO Başkanı'ndan kruvaziyer şirketi çıkışı!
Demirtaş: Kendi kruvaziyer şirketimizi kurarak Akdeniz'de Türk bayraklı ...
Rusya Türk Akımı'nda ilk izni aldı
Rus enerji şirketi Gazprom, Türk Akımı doğalgaz boru hattının inşası için ...
 
Benzin ve motorinde bu kez indirim var!
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından geçerli olmak üzere benzinin ...
"Darbe girişimi THY'ye 40 milyon dolara mal oldu"
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY Genel Müdürlüğü’nde ...
İzmirli süt üreticisinde ‘krema müdahalesi’ sevinci
Eskiyörük sütte yaşanan krizin ardından İzmir’den model olan süt tozu ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva