HABERLER>GÜNCEL
28 Eylül 2017 Perşembe - 20:21

Urla'da taş ocağına set çeken direniş!

Urla’nın Gülbahçe Mahallesi’nde kurulması planlanan taş ocağı için gerekli olan ÇED Bilgilendirme Toplantısı, çevrecilerin tepkisi sonucu Bakanlık yetkililerinin toplantıyı terk etmesi nedeniyle yarıda kaldı.

Urla da taş ocağına set çeken direniş!

Haydar Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Urla’nın Gülbahçe mahallesi sınırlarında yer alan arazide ‘Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi’ kurma hedefinde kanunen gerekli olan ÇED Bilgilendirme Toplantısı, Şenol Kıraathanesi’nde saat 14.00’te başladı.

TOPLANTININ 5. DAKİKASINDA SALONU TERK ETTİLER
Gülbahçe yaşayanları ile çevre gönüllülerinin toplantıya katılmama ve kahve dışında bekleme kararı sonrasında, bir kaç vatandaş, şirket yetkilileri ve toplantının moderatörleri olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlilerinin katılımı ile sunum başlatıldı.

Sunumun 5. dakikasında kahvehane dışında bekleyen Gülbahçe yaşayanları ve çevrecilerin yüksek sesle slogan atmaları nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, toplantıyı bitirme kararı alarak salonu terk etti.

Bu gelişmeden sonra kahvehanede kalan şirket sahipleri ve yetkilileri ile Gülbahçeli vatandaşlar arasında küçük çaplı tartışmalar yaşandı.

EN YAKIN YERLEŞİM BİRİMİ, 2.5 KM. UZAKLIKTA
Bu tartışmalarda şirket yetkililerinin ”Kurulacak olan taş ocağının Gülbahçe ile ilgisi yok. Köye uzakta’ şeklindeki açıklamaları tartışmayı büyüttü. Bir vatandaş, şirket tarafından hazırlanan broşürlerde yer alan ‘Proje sahasına en yakın yerleşim, yaklaşık 2.5 km. mesafedeki İYTE’dir’ içerikli cümleyi hatırlatarak, firmanın doğru bilgilendirme yapmadığını ileri sürdü.

Firma tarafından hazırlanan broşürü gösteren bir başka vatandaş ise, ”Ocak alanından yılda 1 milyon ton taş çıkarılacağı ve bu malzemenin 390 bin tonunun kırma eleme tesisinde işleneceği yazıyor. Bu işlem sırasında doğanın, sahilimizin, ciğerlerin ve doğal dengenin göreceği zararları anlatır mısınız” sorusunu yöneltti.

Şirket yöneticileri bu sorulara, ”Çevreye zararımız olmayacaktır. Taş ocağının kurulacağı bölge, yerleşim alanlarına uzak bir bölgedir” yanıtlarını verdi.

Tartışmaların büyüme sinyali vermesi üzerine şirket yöneticileri de kahvehaneyi terk etti.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
Daha sonra Gülbahçe Muhtarı Alahettin Bulut önderliğinde toplanan Gülbahçe yaşayanları ve çevreciler, Urla Kaymakamlığı, İzmir Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmak üzere imza kampanyası gerçekleştirdi.

Urla ADD eski Başkanı ve Çevre Platformları Sözcüsü Ali Yanar, toplanan vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmasında, ”Mücadeleyi sonuna kadar sürdürmemiz gerekiyor. Bugün burada ÇED Bilgilendirme Toplantısı’nın yarıda kalmasıyla, taş ocağının yapılmasından vazgeçildiği anlamı çıkarmamalıyız ve sonuna kadar direnmeliyiz. Herkes sokağındaki komşularına, taş ocağının zararlarını anlatmalı ve mücadelede birlik sağlanmalı” çağrısı yaptı.

ÜNİVERSİTE DE OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRDİ
İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi avukatı Emine Marmara’nın da toplantıya gelip, taş ocağının kurulması talebine olumsuz görüş bildirdiği etkinlikte, Gülbahçeli bir kadın, elindeki su bardağını göstererek, ”Bu su, Osmanlı zamanında padişahlara özel olarak götürülen bir sudur. Taş ocağının açılmasıyla patlatılacak dinamitlerin etkisiyle  yeraltı zenginlikleri de kaybolacak. Dünyanın en iyi kalitedeki suyunu da kaybedeceğiz. Bunu mu istiyorsunuz” diyerek tepkisini dile getirdi.

HAVAMIZ SAĞLIĞA ÇOK İYİ GELİYOR
Muhtar Bulut ve Gülbahçe sakinlerinden Yasin Yıldız bir başka konuyu örnekleriyle anlatarak, taş ocağına karşı olduklarını belirtti. Bulut ve Yıldız, ”Kalp hastalarına doktorlar, Gülbahçe’de yaşamayı reçeteye yazıyor. Kaç kişi sağlıkları için bu köye yerleşti ve sağlıklarına kavuştu. Oksijen miktarı fazla olan bu tertemiz havaya, toz-toprak karıştırma çabasında olanları esefle kınıyoruz” dedi.

Toplantı sonunda en ilginç olayı ise kahvehane sahibi İlhan Bey yaşadı. Şenol Kıraathanesi sahibi, ”Bir ay önce gelip, (28 Eylül’de toplantı yapacağız. Hazırlıklarını yap, vatandaşların içtiği çayların parasını da alma) uyarısında bulunmuştu. Bugün toplantı yarıda kalınca, şirket sahipleri de kahvehaneyi apar topar terk edince, çay paralarını ödemediler” yakınmasında bulundu. Durumu öğrenen Muhtar Alahettin Bulut, toplantı süresince içilen çayların parasını ödedi. (Urla Egemen Haber)

 
Azerbaycan'dan '4 ünlü Türk'e soğuk duş! Tutuklama kararı...
 
Kılıçdaroğlu'nun avukatı serbest bırakıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Azerbaycan'dan '4 ünlü Türk'e soğuk duş! Tutuklama kararı...
Azerbaycan makamları, kendi izinleri olmadan, Ermenistan'ın işgali altındaki ...
Dışişleri'nden ABD'ye sert tepki: İkirciksiz ve sarih...
Dışişleri Bakanlığı ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün Türkiye’nin IKBY ...
Emrah Serbes kaç yıl hapisle yargılanacak?
Behzat Ç.'nin senaristi Yazar Emrah Serbes, 22 Eylül tarihinde Aydın-İzmir ...
 
İzmir'de cezaevi firarisi yakalandı!
İzmir'in Urla ilçesinde, cezaevinden kaçan bir tutuklu polisin operasyonuyla yakalandı. 
Atatürk büstü ve inşaat atıkları aynı yerde: Büyük saygısızlık!
İzmir'de, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılarak Milli Eğitim ...
Trafik kazasında hayatını kaybetmişti: 3 kişiye hayat verecek
İzmir'in Kiraz İlçesi'nde 4 gün önce meydana gelen trafik kazasında ağır ...
 
TMMOB'tan İzmir'de hükümete tepki
KİMYA Mühendisleri Odası yönetim kurulunun mahkeme kararıyla görevden ...
Ceza evinden kaçmıştı: Urla'da yakalandı!
İzmir'in Urla ilçesinde, cezaevinden kaçan bir tutuklu polisin operasyonuyla yakalandı. 
İnciraltı için çağrı: İşaret bekliyoruz!
Başbakan Binali Yıldırım’ın  “İzmir, 34 İstanbul’dan sonra ikinciliği ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva