HABERLER>TARIM
5 Mart 2017 Pazar - 12:27

Üreticiye 'süper' teşvikler yolda

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, 17 ilde sebze ve meyve ti̇caretinde lojistik altyapının geliştirilmesine yönelik teşvik vereceklerini bildirerek "250 bin-2 milyon lira arasında değişen teşvik kapsamında yatırımların yüzde 75'i̇ karşılanacak" dedi.

Üreticiye  süper  teşvikler yolda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyon hedeflerine ulaşılamamasının en önemli sebebinin gıda fiyatları olduğuna dikkati çekmesi üzerine, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ürünlerin tarla ve pazar fiyatları arasındaki makasın daralması için harekete geçti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sebze ve meyve ticaretinde lojisti̇k altyapının geliştirilmesi ve lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılmasına yönelik tedbirler alacaklarını ifade etti.

Bu kapsamda söz konusu piyasadaki aracı sayısının azaltılmasına yönelik pilot uygulamanın başlatıldığını belirten Tüfenkci, uygulamada tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm yollarının da geliştirildiğini vurguladı.

Lojistik yatırımların hızlandırılması yönünde önemli adımlar atıldığına dikkati çeken Tüfenkci, bu çerçevede soğutma üniteleri, soğuk hava depoları, kurutma, temi̇zleme, ayıklama, paketleme üniteleri ve bunlara ilişkin makine ve ekipman alımlarına teşvik uygulanabileceğini aktardı. Tüfenkci, "Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Isparta, İzmi̇r, Karaman, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir ve Samsun olmak üzere 17 ildeki yatırımların teşvik kapsamına alınmasını planlıyoruz. Ayrıca, 250 bin lira ile 2 milyon lira arasında değişen teşvikler kapsamında, yatırımların azami yüzde 75'i karşılanacak." diye konuştu.

Tüfenkci, teşviklerin bunlarla sınırlı kalmadığını anlatarak, "Üreti̇ci̇ örgütleri̇ne i̇lave teşvikler de vereceğiz. Altyapı desteğine ek olarak uygun ve yeterli̇ personel istihdamına yönelik teşviklerle de üreticilerimizin yanında yer alacağız." değerlendirmesinde bulundu. Bakan Tüfenkci, sebze meyvede zayi̇at oranının yüzde 10'a düşürülmesiyle ekonomiye 15 mi̇lyar lira kazandırılabileceğine işaret etti.

"Lisanslı depo kapasitemiz genişlemeye devam ediyor"

Tarım ürünlerinin modern alanlarla saklanabilmesine imkan tanıyan lisanslı depoculuğa ilişkin de açıklamalarda bulunan Tüfenkci, "Şu an itibarıyla 42 kuruluş i̇zni̇ veri̇len li̇sanslı depo i̇şletmesi̇, 18 faali̇yet i̇zni̇ veri̇len li̇sanslı depo işletmesi̇, 9 da yetki̇lendi̇ri̇len ti̇caret borsası bulunuyor. Hububatta 808 bin ton, pamukta 15 bin ton ve zeytinde 5 bin ton olmak üzere 828 bin tonluk lisanslı depo kapasitesine sahibiz. 2016 yılı i̇çeri̇si̇nde bi̇r önceki̇ yıla göre faaliyetteki̇ li̇sanslı depo i̇şletmesi̇ sayısında yüzde 88'li̇k, li̇sanslı depo kapasitesi̇nde i̇se yüzde 85'lik bi̇r artış sağlanmıştır. 2017 yılında li̇sanslı depo kapasi̇temi̇zi̇ yüzde 100 oranında artıracağız." şeklinde konuştu.(AA)

 
CHP milletvekilleri İzmir'de STK'lara konuk olacak
 
Terör saldırısı sonrası Reina'nın akıbeti belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege ihracatını kuru üzüm düşürdü!
Ege İhracatçı Birlikleri kanalıyla yapılan ihracatta şubat ayında sanayi ...
Türkiye Ürün Borsası A.Ş. kuruldu
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı İsmail Yücel, Türkiye Ürün Borsası ...
Çiftçilere destek ödemesi başladı
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2017 yılı tarımsal destekleme ...
 
İzmir'de şap hastalığına karşı seferberlik
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı "Şap Hastalığı ile ...
Zeytinyağında ABD'ye ihracat 11 kat arttı
Yüksek gümrük vergisi nedeniyle AB pazarına giremeyen zeytinyağı sektörü ...
Soğuklar sebze fiyatlarını uçurdu
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden soğuk hava, sebze fiyatlarını vurdu. ...
 
Tariş'ten Egeli zeytincilere kritik uyarı
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim ...
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva