HABERLER>TARIM
17 Şubat 2017 Cuma - 11:21

Soğuklar sebze fiyatlarını uçurdu

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden soğuk hava, sebze fiyatlarını vurdu. Antalya'da hal çıkışında fasulye 9, salatalık 3.50- 9, biber 4- 6.30 TL, market, manav ve pazarlarda ise fasulye 15, salatalık 6-8, biber 8-9 TL'ye satılıyor.

Soğuklar sebze fiyatlarını uçurdu

Türkiye'nin kış dönemindeki sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan Mersin ve Antalya bölgesindeki seralarda, mevsim normallerinin üzerinde seyreden soğuk hava nedeniyle rekolte ciddi oranda azaldı. İhracat sezonunun da yoğun olduğu bu dönemde soğuk havanın olumsuz etkileri nedeniyle iç piyasada bazı ürünlerin fiyatı, mevsim normallerinin çok üzerine çıktı. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürlüğü'nün açıkladığı günlük hal çıkış fiyatlarına göre, bu dönemde fiyatı en yüksek olan ürün fasulye, salatalık ve biber. Ciddi oranda fiyat artışı yaşanan bu ürünlerden fasulyenin halden çıkış fiyatı 9 TL, manav, pazar veya marketlerdeki satış fiyatı ise 15 TL'yi aşıyor.

Salatalıkta ise hal çıkış fiyatı kalitesine göre 3.50 ile 6.80 TL arasında değişiyor. Salatalığın pazar, market veya manavlardaki reyon fiyatı da 5.49 TL'den başlayıp 8-9 TL'ye kadar yükseliyor. Silor veya badem salatalık olarak bilinen küçük boy salatalığın hal çıkış fiyatı 7.50- 9 TL arasında değişiyor. Silor salatalığın pazar, market veya manav reyonlarındaki fiyatı da 10-12 TL'yi buluyor. 

Biber fiyatlarında ise muhacir ve sivri biberin hal çıkış fiyatı kalitesine göre 4-5 TL arasında değişiyor. Dolma, kaypa biber çeşitleri 4.40- 5.40 TL, sivri kıl ve üçburun biber 4.50- 6.30 TL, renkli kapya biber ise 6.80- 8.00 TL arasında. Normal biberin reyon fiyatı ise 8 TL'yi buluyor. 

Sofraların en çok tüketilen sebzesi domateste fiyatlar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Hal çıkış fiyatları olarak normal domates çeşitleri 1-3 TL arasında, salkım domates 3.50- 4.50 TL arasında, çeri domates 4.20 TL, kokteyl domates 3 TL. Reyonlardaki domates fiyatları da 4-5 TL'yi buluyor. 

Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Akçan, salatalık ve diğer sera ürünlerinde yaşanan fiyat artışının tamamen mevsimsel, hava şartlarıyla ilgili olduğunu söyledi. Salatalığa hakim bölgenin Mersin, Anamur, Gazipaşa olduğunu belirten Nevzat Akçan, “Soğuk nedeniyle günde 15- 20 ton anca ürün geliyor. Üretim tamamen en az noktada. Ürünün azlığı nedeniyle arz-talep dengesi açısından fiyatlar yükseldi. Para etse ne olacak, çünkü mal yok piyasada. Ürün çok az düzeyde. Biber çeşitlerinde de üretim en az noktada. Salatalığın halden çıkış fiyatı 4.5- 5 TL. Silor salatalık dediğimiz ürün de az olması nedeniyle 6-7 TL. Salatalık, biber, fasulye bunlar olmayan ürünler. Ama 1 ay sonra fasulye de, salatalık da, domates de hepsi düşer. İki hafta, en fazla üç hafta bu sıkıntı devam eder ve 1 TL'ye kadar düşer. Bu fiyatlar suni, geçici. İnsanlar evini ısıtamıyor, köylü-üretici 30-40 dönüm serayı ısıtıyor. Ek maliyet, külfet getiriyor. Şu anda 1 dönümde günlük toplayabileceğin salatalık 50-100 kg. Ama 20 gün sonra 1 dönümden 800 kg- 1 tona çıkacak hasat. Hasat da üç güne bir yapılıyor. O kadar düşük" diye konuştu. (DHA)

 
TSK: El Bab'da 19 PYD'li öldürüldü
 
Merkel NSA soruşturmasında ifade verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tariş'ten Egeli zeytincilere kritik uyarı
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim ...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva