HABERLER>EKONOMİ
31 Mart 2017 Cuma - 13:57

TÜRSAB 'Booking.com' gibi siteleri de uyaracak

TÜRSAB Genel Sekreteri Gürcün, "Expedia, trivago.com, tripadvisor.com gibi siteler de Booking.com'a benzer faaliyette bulunuyor. Bu kararı emsal göstererek bu tür sitelerin hepsine yazı yazıyoruz." dedi.

TÜRSAB  Booking.com  gibi siteleri de uyaracak

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Expedia, trivago.com, tripadvisor.com gibi sitelerin de Booking.com'a benzer faaliyette bulunduğunu hatırlattı.

Gürcün, "Bu kararı emsal göstererek bu tür sitelerin hepsine yazı yazıyoruz. Kendilerinin buna göre davranmalarını istiyoruz." diye konuştu.

Booking.com'un mahkeme kararının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından uygulanmasını beklemeden kendisinin bu kararı yerine getirdiğini ifade eden Gürcün, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki bir IP'den girdiğinizde Türkiye'deki otelleri göremiyorsunuz. Dolayısıyla bizim amacımız da buydu. Amaç hasıl olmuş oldu. Booking.com eğer bunu devam ettirecekse kendilerinden taahhüt alacağız. Çünkü mahkemenin aldığı karar Türkiye'den erişiminin tamamen engellenmesi. Eğer böyle olursa o zaman Türkiye'den siteye giren vatandaş yurt dışından da otel rezervasyonu yapamayacak. Bizim bunu engellemek gibi amacımız yok. Biz yurt içindeki haksız rekabeti önlemeyi istiyorduk. Bu tür faaliyet gösteren diğer siteleri de uyaracağız. Kendilerini buna göre uyarladıkları takdirde sıkıntı yok ama buna ısrar edenlerse ilgili hukuki süreci başlatacağız."

'Bir kuruş dahi vergi vermiyor'
TÜRSAB Genel Sekreteri Gürcün, Booking.com'un Türkiye'de herhangi bir vergi ödemediğine dikkati çekerek, acentaların yaptığı her iş için vergi ödediğini, bu portalın ise bir kuruş dahi vergi vermediğini, haksız rekabetin temelini de bunun oluşturduğunu söyledi. 

'Milli bir portal oluşturmalıyız'
Alman otel yatırım şirketi Amplio'nun Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu da Booking.com için verilen kararın çok doğru olduğunu belirterek, başta airbnb.com olmak üzere bu tür sitelerin kısıtlanması gerektiğini savundu.

Babaoğlu, Booking.com'un Türkiye'de vergi ödemediğini ifade ederek, "Hizmeti veren otelciden yüzde 50'ye kadar komisyon alıyordu. Haksız bir ortamdı ama eli kolu bağlı olduğu için mecburi olarak birçok otelci boyun eğiyor. Acentaların kazançları en fazla yüzde 3-5. Booking.com gibi siteler onların da hayatlarını olumsuz etkiledi." dedi.

Babaoğlu, Türk müşterilerin otellere erişiminde sıkıntı yaşayacağını düşünmediğini ifade ederek, bakanlıktan STK'lara, otelcilerden acentalara kadar turizmin içinde bulunan herkesin bir araya gelerek milli bir portal oluşturması gerektiğini söyledi. 

'Sektörde artık online portal olmadan pazarlama satış yapmak mümkün değil'
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler de Booking.com'un, dünyada online otel rezervasyonlarında en büyük paya sahip portal olduğunu, ayrıca Türkiye'de özellikle şehir ve termal oteller ile Kapadokya bölgesindeki tesislerde etkiye sahip bulunduğunu söyledi. 

Booking.com'un resort tesislerde çok fazla payı bulunmadığını dile getiren İşler, sektörde artık online portal olmadan pazarlama satış yapmanın mümkün olmadığına işaret etti. 

Söz konusu portalın ABD menşeli olduğunu, bölgedeki satışların ise Hollanda'da kurulu şirket üzerinden yapıldığını hatırlatan İşler, şöyle konuştu:

"Booking.com, Türkiye'deki satışlardan elde ettiği gelirden devlete vergi vermiyor, fahiş komisyonlar alıyor ve seyahat acentelerinin pazarını elinden alıyor. Dolayısıyla karşımızda dünyada 9,2 milyar dolarlık satışı bulunan, Google gibi arama motorlarının da içinde bulunduğu dev bir platform var. Pazarda bu şirketten sonra Expedia ve Ctrip firmaları da oldukça etkin. Booking.com engellenirse başka bir online platform pazara girer, çözüm bu değil. Turizmde zor bir dönemden geçtiğimiz, tam çarkları yağlayacağımız bir dönemde bu karar olumsuz etki yapar. Bu problem, portalın bir an önce Türkiye'de acente açarak vergi ödemesi ve seyahat acentelerinin çalışmalarını düzenleyen kanunda değişiklik yapılmasıyla çözülebilir."

Online pazarı yasaklamaya çalışmanın ülkeye bir getirisi olamayacağını, son tüketicinin artık bu portalların kolaylığına alıştığını ifade eden İşler, "Mahkeme, TURSAB'ın uzun zamandır yürüttüğü hukuki girişim sonucu böyle bir karar verdi. Bunun hükümetle bir ilgisi yok." diye konuştu. (AA)

 
Nusaybin'deki patlamadan kara haber!
 
İzmir’de bir ilk… Yerel Tohum Buluşmaları: Emine Erdoğan’dan ‘milli tarım’ mesajları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 1 Nisan 2017 Cumartesi 13:32

TÜRSAB booking e türkiye de yasak getiriyorda, şimdi booking de türkiye dışındaki aramalarda türkiye yi çıkarırsa turizm ne hale gelir acaba hiç düşündünüz mü?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve ‘komşu adalara’ kapıda vize başlıyor!
Türk turistlere büyük kolaylık sağlayan kapı vizesi uygulamasının 1 Nisan ...
ETİK’ten ‘Booking.com krizi’ne reçete!
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı İşler: Bu problem, ...
Çiftçilere 4,2 milyar liralık destek ödemesi başlıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, "2017 yılı tarımsal destekleme ...
 
İhracatta Şubat ayı rakamları açıklandı
Türkiye'nin ihracatı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 azalarak ...
Türkiye için kritik ekonomik veriler açıklandı
Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 2,9'la beklentilerin üzerinde büyüme ...
Kriz sonrası Rusya'dan muhteşem geri dönüş
Türkiye'ye Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı geçen yılın Şubat ayına göre yüzde 95,58 oranında arttı.
 
Halkbank'tan 'Mehmet Hakan Atilla' açıklaması
Halkbank, bankanın uluslararası bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı ...
Kapıda vize 1 Nisan'da başlıyor!
Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosluğu internet sitesinden yaptığı açıklamada, ...
Yorgancılar: Eğitimle istihdam birlikte planlanmalı
EBSO Yorgancılar, mesleki ve teknik eğitimle istihdamın birarada planlanması gerektiğini söyledi.
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva