HABERLER>DÜNYADAN
8 Haziran 2017 Perşembe - 13:17

Türkiye ne diyecek: İşte Kürtlerin Kerkük planı!

Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bağımsızlık referandumu için tarihi belirledi. 25 Eylül 2017 tarihinde Kürtler sandık başına gidecekler. Kerkük'ün de listeye alınması ise kriz çıkaracak.

Türkiye ne diyecek: İşte Kürtlerin Kerkük planı!

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), tarihteki ilk bağımsız Kürt devleti için düğmeye bastı. Bağımsız Kürt devleti için 25 Eylül'de referandum yapılacak. Ankara'yı gerecek karar ise Kerkük konusunda oldu. Kürtler bağımsızlık referandumuna Kerkük'e de dahil ettiler. Bu Kerkük'ün bağımsız Kürdistan planında haritanın içinde olacağını gösteriyor.

İnternethaber'in haberine göre; IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin danışmanı Hemin Hawrami, Twitter hesabından, "Önemli bir haber. Kürdistan'ın bağımsızlık referandumu 25 Eylül 2017'de yapılacak" diye yazdı. Haber ilk olarak IKBY'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw televizyonu tarafından duyuruldu. Bağımsızlık referandumunun tarihinin, Barzani'nin Kürt siyasi parti liderleriyle yaptığı toplantıda belirlendiği bildirildi.

Rudaw'ın haberine göre, Iraklı Kürtler 6 Kasım'da da başkanlık ve parlamento seçimleri için sandık başına gidecek. Irak'ta merkezi hükümet ise Kürt bölgesinde bağımsızlık referandumu yapılmasına şidddetle karşı çıkıyor.

KÜRTLER'İN KERKÜK PLANI

Referandum; Erbil, Duhok, ve Süleymaniye vilayetlerinde yapılacak deniliyordu. Ancak Reuters ajansına konuşan bir Kürt yetkili, referandumda oy kullanılacak yerler arasında Kerkük'ün de olduğunu söyledi.

Petrol kenti olan Kerkük tartışmalı bölgeler arasında yer aldığından Irak'ta 'bir bölgeye bağlı olmayan vilayet' konumunda. Ne Bağdat yönetimine ne de Kuzey Irak Kürt bölgesine dahil.

Irak'ta Saddam Hüseyin rejimini deviren ABD işgali sonrası ülkenin yeni anayasası 2005 yılında kabul edildiğinde, Kerkük ve diğer "tartışmalı" bölgelerin akıbeti başlangıçta 31 Aralık 2007 tarihine kadar yapılacak bir referanduma bırakılmıştı. Ancak söz konusu referandum bir türlü yapılmamıştı. Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesi, Kerkük'ü "bir bölgeye bağlı olmayan vilayet" olarak tanımlıyor.

ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Nisan ayında Kerkük'teki bazı kamu binalarına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayraklarının asılması, Bağdat'taki merkezi hükümet ile İran ve Türkiye'nin tepkisini çekmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, Kerkük üzerinde hak iddia etmenin bedelinin ağır olacağını ifade ederek, "Oradaki o bayrağın sahipleri şunu bilsinler ki bölücülük yapıyorlar. Ben bölgesel Kürt yönetimine sesleniyorum. Bu yanlıştan bir an önce dönün" demişti. Erdoğan, "Kerkük Kürtlerindir safsatasına biz Türkiye olarak uymuyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Kuzey Irak yönetiminin referandum planına Kerkük'ü de dahil etmesinden sonra Ankara'nın vereceği tepki merak ediliyor. (Hürriyet)

 
İran'dan ABD'ye çok sert sözler!
 
Putin'den ABD'ye uyarı: O savaşta kimse hayatta kalamaz
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
olacağı buydu 8 Haziran 2017 Perşembe 18:17

Hava alanına bayraklarını as.. Barzaniyi kırmızı halılarla karşıla.. görüşme odalarına yine bayraklarını as.. Ne bekleniyordu.. Olacağı buydu.

Yorumu oyla      12      5  
Işık Dikicigil 8 Haziran 2017 Perşembe 17:06

BESLE KARGAYI OYSUN GÖZÜNÜ, BİZ PEŞMERGEYİ EĞİTTİK, SALİH MÜSLİM İ KIRMIZI HALI'DA KARŞILADIK. MEGRİ MEGRİ SÖYLEDİK. ŞİMDİ DE KATAR'I EĞİTECEĞİZ. ALLAHIM ELLE TUTULUR BİR İŞLERİNİ GÖSTER.

Yorumu oyla      12      6  
Işık Dikicigil 8 Haziran 2017 Perşembe 14:13

REJİMLER, HARİTALAR; BAZEN YSK, BAZEN ASİMİLASYON, BAZEN TAPU NÜFÜS KAYITLARININ YAKILMASI, BAZEN ZORUNLU GÖÇ, BAZEN SAVAŞ BAZEN TERÖR TEHDİDİ İLE DEĞİŞTİRİLEBİLİR. TABİİ EN ÖNEMLİ FAKTÖR EMPERYALİZM VE CAHİL HALK. YAPARSIN BÖLGEDE TEMİZLİĞİ SONRA REFERANDUM YAPTIK DERSİN. % 51 DİĞER % 49 'U YOK SAYMAK OLMAMALIDIR.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İran'dan ABD'ye çok sert sözler!
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkedeki DEAŞ saldırılarının ardından ...
Brezilya'da tarihi dava!
Brezilya'da ilk kez Yüksek Seçim Mahkemesi tarafından bir devlet başkanının ...
Esad Rakka'da DAEŞ hedeflerini vurdu
Suriye'de Esad rejimine bağlı savaş uçakları Rakka'nın batısındaki DAEŞ hedeflerini vurdu.
 
Senegal, Katar'daki büyükelçisini geri çağırdı
Senegal Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Senegal'in ...
Katar'ın 4 haftalık tahıl stoku kaldı Türkiye harekete geçti
Abluka altına alınmaya çalışılan ve dört haftalık tahıl stoku kalan Katar’da ...
Kuzey Irak'ta referandum tarihi belirlendi
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bağımsızlık referandumu için tarih belirledi. ...
 
Açıkça tehdit ettiler: ABD'yi vururuz!
Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad'ı destekleyen silahlı bir ittifak, ...
İran'dan o ülke için sert açıklama: İntikam alacağız!
İran'ın başkenti Tahran'daki terör saldırısının ardından İran'dan çok ...
Myanmar'da kaybolan askeri uçak düştü
Myanmar'da taşıdığı 116 yolcuyla kaybolan askeri uçağın düştüğü açıklandı. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva