HABERLER>GÜNCEL
9 Temmuz 2015 Perşembe - 09:26

Türkiye'deki Patriot'lar hakkında şok iddia!

2012 yılının Haziran ayında bir Türk savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesi üzerine Türkiye'nin talep ettiği ve 2013'te sınıra konuşlandırılan Patriot hava savunma sisteminin 'hacklendiği' öne sürüldü. Alman medyasında yer alan haberde, saldırının ardından sistemin açıklanamayan komutlar uyguladığı belirtiliyor.

Türkiye deki Patriot lar hakkında şok iddia!

Almanya’da aylık yayınlanan kamu sektörü dergisi Behörden Spiegel, Türkiye’deki Alman Patriot hava savunma sisteminin kısa bir süreliğine hack’lendiğini iddia etti. Dergiye konuşan Alman kaynaklar, Kahramanmaraş’ın Suriye sınırında konuşlandırılan Patriot ve iki radar ile altı ateşleyiciden oluşan sisteminin, “açıklanamayan” komutları uyguladığını söyledi. Dergini kaynakları bunun sebebinin sisteme girmeyi başaran bir hacker saldırısı olduğunu belirtti.

Milliyet'in aktardığı habere göre, Alman Savunma Bakanlığı ise Die Welt gazetesine gönderdiği açıklamada, hacker saldırısının olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını ve böyle bir saldırının “son derece ihtimal dışı” olduğunu bildirdi.

İKİ İHTİMAL VAR
Behörden Spiegel’ın kaynakları hackerların sisteme girmek ve ekipmanı kontrol edebilmek için iki olası yolu kullanmış olabileceğini söylüyor.

  • Birinci ihtimal hackerların, füze kontrol sistemi ile ateşleyici arasındaki bilgi değiş-tokuşunu sağlayan, bu iki birim arasındaki bağlantıyı kuran Sensör-Ateşleyici-Enteroperabilite (SSI) sistemine girmeyi başarmış olması.
  • İkinci ihtimal ise hackerların füzelerin amaçlanan hedefe yönlendirilmesini sağlayan bilgisayar çipinin programını ele geçirmesi. Kaynaklar, Patriot füzelerinin boş çiplerinin Asya’da üretildiğini vurguluyor.
Amerikan üretimi Patriot sistemi, Türkiye’nin talebi üzerine 2013’te sınıra konuşlandırılmıştı. Geçen ay Almanya Patriot sistemlerini ABD, İtalya ve Almanya tarafından ortak üretilen MEADS (Medium Extended Air Defence System) hava savunma sistemi ile değiştirmeyi planladığını açıklamıştı. Bu değişimin Almanya’ya 4 milyar dolara mâl olması bekleniyor.
Haberi yayımlayan Behörden Spiegel dergisi, ana olarak federal, eyalet ve yerel bazdaki devlet çalışanları için yayımlanıyor. Derginin üyeleri arasında yabancı diplomatik misyonlar, sendikalar, ticaret odaları da bulunuyor.

İMKANSIZA YAKIN, ANCAK BİR DEVLET YAPABİLİR
Uzmanlara göre, hackerların haberde bahsedilen iki olası yolu kullanabilmeleri için operasyon sisteminden önemli bilgiler çalmış olmaları gerekiyor. Uzmanlar, Patriotların hacklenmesinin oldukça zor olduğunu ekliyor.

Eskiden İngiltere merkezli bir hacker olan, şimdi ise özel sektörde bilgisayar güvenliği danışmanlığı yapan Robert Jonathan Schifreen, askeri sistemleri hacklemeye “amatör” hacker gruplarının gücünün yetmeyeceğini belirtiyor.

‘KODLAR GEREKİYOR’
Haberdeki iddianın “önemli bir şey olmadığını” düşünen Schifreen, “Bu sistemler kamu ağlarına bağlı değil, füzeleri fırlatmak için özel kodlar gerekiyor, bu kodlar da sadece birkaç kişide bulunuyor. Genel olarak, füzeyi ateşlemek ya da önemli olan herhangi bir şeyi yapmak için iki ya da üç kişiden kod gelmesi gerekiyor. (Hacker saldırısının) gerçekten meydana geldiğini düşünmüyorum, ancak bu, sistemlerin asla hacklenmeyeceğini söylemek anlamına gelmiyor. Belki bir şekilde sistemin varlığını tespit etmek mümkün olabilir, ancak bundan ileriye gitmek için çok ciddi yetenekler gerekmekte. Bu da ancak yabancı devletler ve istihbarat teşkilatları olabilir. Belki bir şekilde yabancı bir hükümet, füze içine yerleştirilen yazılımın gizliliğini ihlal etmiş olabilir.

‘GÜNCELLEME ANI RİSKLİ’
Laconicly şirketinin kurucusu olan Amerikalı güvenlik uzmanı Billy Rios’a göre ise asıl risk, sistem güncellemeleri sırasında oluşuyor. Rios, bu tip sistemlerin ancak güncellemeler sırasında internet ya da ağa bağlı olduklarını belirtiyor.

 
Uygur Türkleri'nden son haber: Oruç yasağı...
 
Burdur'da art arda korkutan iki deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Plajdaki dehşette flaş gelişme: 'Melisa'nın canını...'
Kocaeli'de biri kamp çadırında, diğeri cankurtaran kulesinde asılı halde ...
İstanbul'da konsolosluk binasına taşlı sopalı saldırı!
DOĞU Türkistan Maarif Derneği üyesi yaklaşık 200 kişilik bir grup, Tayland’da ...
İzmir’deki öğretim görevlisi cinayetine müebbet istemi
İzmir'de, boşandığı öğretim görevlisi eşi Serpil Erfındık'ı bıçaklayarak ...
 
Selçuk'ta faciadan dönüldü: Turist taşıyan midibüs...
İzmir'in Selçuk İlçesi'nde turistleri taşıyan midibüs, otomobille çarpıştıktan ...
Foça’da yüzmeye engel yok
İzmir'in Foça İlçesi'nde engellilerin denize girebilmesi için hazırlanan ...
Ankara'da kritik zirve: Masada 4 başlık
Ankara'ya gelen Amerikalı heyeti ile İncirlik, IŞİD, Suriyeli muhalifler ve PYD konuşuldu
 
Çağın belası İzmir’de yine can aldı!
İzmir’in Foça İlçesi'nde halasının oğlu ile birlikte yaşayan Tüm Engelliler ...
Art arda 3 şüpheli ölümün nedeni belli oldu
Adana'da 3 kişinin ölümüne neden olan hastalığın Kırım-Kongo kanamalı ateşi olduğu ortaya çıktı.
Meclis’te başkanlık divanı krizi çözüldü
Meclis Başkanlık Divanı krizi çözüldü. TBMM Başkanlık divanı 18 kişiden ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva