HABERLER>GÜNCEL
19 Kasım 2015 Perşembe - 09:45

Türkiye ‘barmen bombacı’yı sınır dışı etmiş!

129 kişinin öldüğü Paris katliamını gerçekleştirenlerden Abdeslam kardeşlerin saldırıdan aylar önce Belçikalı yetkililer tarafından sorgulandıkları, tehdit barındırmadıkları için serbest bırakıldıkları ortaya çıktı. Saldırıda kendini patlatan İbrahim Abdeslam, yılın başında Türkiye'de yakalanarak geri gönderilmiş.

Türkiye ‘barmen bombacı’yı sınır dışı etmiş!

Belçikalı savcılar, Paris’teki terör saldırılarına katılan İbrahim Abdeslam ile kardeşi Salah Abdeslam’ın “radikalize olanlar listelerinde” yer aldıklarını ancak “yüksek önceliğe” sahip olmamaları, tehdit görmedikleri için serbest bıraktıklarını ve Fransa’yı uyarmadıklarını kabul etti. İbrahim Abdeslam, cuma gecesi Paris’te Voltaire Bulvarı’nda Comptoir Voltaire adlı kafenin önünde intihar saldırısı düzenlemişti. Olayda saldırgan dışında can kaybı olmadı, çok sayıda kişi yaralandı. Kardeşi Salah Abdeslam (26) ise konser saldırganları için “şoförlük” yaptı, polis tarafından hâlâ baş şüpheli olarak aranıyor. Belçika Fedaral Savcılık Sözcüsü Eric Van Der Sypt, Amerikan POLITICO sitesine yaptığı açıklamada kardeşlerle ilgili, “Radikalleştiklerini, Suriye’ye gidebileceklerini biliyorduk. Fakat tehdit unsuru göstermediler. Fransa’ya uyarıda bulunsak bile onları saldırı öncesi durdurabileceğimizden şüpheliyim” dedi.
 
İZLEMEYE ALINMADILAR
Hürriyet gazetesinden Güven Özalp'in haberine göre, sözcü, İbrahim’in Suriye’ye gitmeye çalıştığını, ancak 2015 başında Türkiye tarafından yakalanarak geri gönderildiğini söyleyerek, “Belçikalı yetkililer onu gözaltına almadı, çünkü bir terör grubuna katıldığına dair kanıtımız yoktu” dedi. Savcılık kaynakları ise İbrahim’in sorgusunda, “Suriye’ye gitme niyetim yoktu, sadece İstanbul’a gitmek istiyordum” dediğini belirtti. Salah Abdeslam’ın de sorguya alındığı ancak her iki kardeşin de “terör ağlarıyla bağları olduğuna dair somut veriye ulaşılamadığı” belirtildi. Salah Abdeslam ayrıca saldırılar öncesi üç kez polis tarafından durduruldu, her seferinde gitmesine izin verildi. Şubat ayında Hollanda’dan Belçika’ya giriş yaparken Salah’in hafif uyuşturucu bulundurduğu tespit edildi.  Avusturya da Salah Abdeslam’ın eylül ayında Almanya’dan Avusturya’ya giriş yaptığını açıklamıştı. Amerikan basını, Salah Abdeslam’ın da bu yılın başında Türkiye’ye giriş yaptığını, daha sonra sınırdışı edildiğini yazdı. Ancak Salah’ın Türkiye’ye girişi doğrulanamadı.
 
O TERÖRİSTİ GÖRDÜM
İsmini açıklamayan Avrupalı güvenlik yetkilileri, kardeşlerden en az birinin, saldırıdan haftalar önce Brüksel ve Paris arasında birçok kez seyahat ettiklerini de açıkladı. Görgü tanıkları Paris saldırılarının ele başı olarak aranan Salah Abdeslam’ın pazartesi günü, dün operasyon düzenlenen Saint Denis banliyösünde gördüklerini de iddia etti. New York Times’a konuşan 54 yaşındaki kasiyer Djamila Khaldi, bir arkadaşının önceki gün Salah Abdeslam’ı gördüğünü belirterek, “Çok korkmuş, başka bir kadına bakmış, onun da tanıdığını anlamış. Ancak polise gitmeye cesaret edememişler. Burada bir şey söylerseniz... Gerçekten sonra ne olacağından korkarım” dedi. (Hürriyet)

 
Rusya ve ABD'nin yeni IŞİD hedefi: Petrol tankerleri
 
Buca’da muhteşem gece: ‘Festival’ gibi gala!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! İzmir’de DHKP-C operasyonu: 10 adrese baskın
İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler sabaha karşı Bayraklı Doğançay ...
İzmir'de yakalanan IŞİD militanı için Fransızlar bekleniyor!
Fransa'da IŞİD'in düzenlediği terör saldırılarından sonra İzmir'de, saç ...
70 yaşında avukatlık cübbesi giydi
Eğitim hayatına evlilik ve başörtüsü nedeniyle iki kez ara vermek zorunda ...
 
Fransa'da 3 ay daha OHAL
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bugün polisin gerçekleştirdiği ...
Lokantada çocuğa asit atana şişli saldırı!
Ünlü bir lokantada geçtiğimiz ay 3 yaşındaki çocuğun üzerine asitli madde ...
Evde, mahallede davul-zurna yasağına son
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gürültü yönetmeliğinde değişiklik yaptı.
 
Valilikten EGEÇEP’e ‘Çernobil’ yanıtı: CD çalışmıyor!
Derneğin Valilik İl Çevre Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru ve Gaziemir’deki ...
Flaş! Silvan’daki duvar yazılarına inceleme
Silvan'daki terör operasyonunun ardından ilçedeki bazı evlerin duvarlarına ...
İzmir Valiliği eylemi SMS’le yasakladı!
İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Platformu'nun "yaşam nöbeti" eylemleri ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva