HABERLER>EKONOMİ
8 Aralık 2015 Salı - 18:18

Turizm zirvesinde Demirtaş'tan Çipras'a davet, Kocaoğlu'ndan Suriye mesajları

İzmir Ticaret Odası, Kuzey Yunanistan Eyalet Valiliği işbirliğiyle iki bölge arasında ulaşım ağını oluşturacak turizm zirvesi düzenledi. Karşılıklı işbirliği mesajlarının verildiği toplantıda Yunan heyetten AB üyeliği konusunda destek geldi. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın Yunanistan Başbakanı Çipras’ı odaya davet ettiği toplantıda Başkan Kocaoğlu ise iki ülkeyi ilgilendiren Suriyeli mülteci konusunda kader birliği mesajı verdi

Turizm zirvesinde Demirtaş tan Çipras a davet, Kocaoğlu ndan Suriye mesajları

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası,  Kuzey Yunanistan Eyalet Valiliği işbirliğiyle Ege Bölgesi’nde Adalar Arasında Ulaşım Ağı Toplantısı’nı gerçekleştirdi.
 
Toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Kuzey Ege Eyaleti Bölge Valisi Hristina Kalogirou, Yunan Başkonsolosu Theodoros Tsakiris, SYRIZA Atina milletvekili Hara Kafandari, Yeni Demokrasi Oniki Adalar milletvekili Manos Konsolas, ANEL Partisi Oniki Adalar milletvekili Marria Angelou, Yunanistan Turizm Örgütü’nden Maria Rahmanido, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Urla Belediye Başkanı sibel Uyar, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun ve çok sayıda oda temsilcisi katıldı.
 
Toplantıda “Turistik destinasyon olarak Kuzey Ege adaları ve Yunanistan’ın diğer herhangi bir yerine ziyaret için sundukları ulaşım olanakları” konusu tartışılırken iki bölge arasaında karşılıklı mesajlar verildi.


 
BURADA BERABER YAŞAMAK İSTİYORUM
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, iki ülke arasındaki ulaşım ağının istenilen düzeye çıkması gerektiğini söyledi. İzmir kanadında yapılan çalışmaları anlatan Demirtaş, “Eskiden bu kadar çok kişi ile toplantı yapamıyorduk. Ama şimdi bariyerler yıkıldı daha güçlü toplantılar yapıyoruz. Bu coğrafyada tanrı bizi beraber yaşamaya mahkum etmiş. Bunu şikayet için söylemiyorum. Ama burası bizim ortak topraklarımız. Burada beraber yaşamak zorundayız. Turizmde daha keşfedilmemiş bir Kuzey Ege var. Bu bölgenin kazandırılması lazım. Ege bizi ayrıştıran  değil birleştiren bir denizdir” diye konuştu. 
 
EGE’NİN İKİ YAKASINI DANTEL GİBİ ÖRMEMİZ LAZIM
Yunan armatörlere çağrı yapan Demirtaş,  “Pek çok şeyi başardığımızı gösteremiyorum. Ege ile ulaşımımız istediğimiz gibi değil. Ege’nin iki yakasını dantel gibi örmek zorundayız. Bunu da yapabilmemiz için bu işi iyi bilen Yunanlı  armatörlerin burada çalışması lazım. Bizim değil. Dünyanın en güçlü armatörleri Yunanistan’da” ifadesini kullandı. 


 
EGE’NİN İKİ YAKASINDA YOLLAR AÇACAĞIZ
İki bölge arasındaki turizm bağının gelişmesi için çalışmaları anlatan Kuzey Ege Eyaleti Bölge Valisi Hristina Kalogirou, “Biz iki tarafın, iki halkın refahına yönelik çalışma yaparak yakınlaşmayı sağlayacağız. Ege’nin suları bizleri birleştiren sulardır. Ve bizler bu yöreyi kaldırmak için beraber çalışacağız. Birbirimizi emsal göstererek çalışacağız. Sizin ülkeniz birkaç yıl önce IMF’den borçlarla çıkarak yükselen bir ülke. Biz sizi emsal gösteriyoruz.. Olanak ve olasılıklar müşterek. Turizmi ve ticari ilişkileri beraber geliştireceğiz. Bizler, Ege Denizi’nin yanında yaşayan halkaların elinde bir güç var. Bu insanlık gücüdür. Tarihten beri berber başarmışlardır. Biz Ege’nin iki yakasında yollar açacağız  Turizme yönelik çalışmalarımız gerçekleşirse daha büyük hedefler koyacağız” şeklinde konuştu.
 
KUZEY EGE AB’YE GİRİŞ KAPISI OLSUN
Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği ile ilgili konuşan Kalogirou,”Kuzey Ege, Türklerin Batı giriş noktasıdır.  Ben bu kapının sadece Yunanistan’a değil Avrupa’ya kapısı olmasını istiyorum. Bunu el ele gerçekleştireceğiz. Turizm alanında ve kamu alanında merkezi hükümete her zaman bu hedefleri gerçekleştirmek için baskıda bulunacağız” ifadesini kullandı. 
 
Toplantıda konuşan Yunan Başkonsolosu Theodoros Tsakiris Türkiye ile gerçekleşecek ilişkilerde her türlü kolaylığın sağlayacağını söyledi.


 
TÜRKLERİN 5 AY DEĞİL 12 AY GELMESİNİ İSTİYORUZ
Yunan hükümeti adına konuşan SYRIZA Atina milletvekili Hara Kafandari ilişkileri çok önemsediklerini söyleyerek iki ülke halkının barış  içerisinde refah için çalışması gerektiğini ifade etti. Kafandari,”Turizm sadece ekonomik açıdan değil iki ülke arasında önem taşıyan bir durumdur. Bu aynı zamanda iki halkı birleştiren bir unsurdur. Bu çok önemli bir  konu. Böylesi günlerde bu daha da önem taşıyor. Yunanistan’dan birçok turist artık Türkiye’ye çok sık geliyor.  Turizm sorunların çözümü için çok önemli.  Sadece Türk turistlerin 5 ayda Kuzey Ege’yi değil, 12 ay boyunca Yunanistan’ı ziyaret etmelerini istiyoruz. Refahlı günler önümüzde. Artık biz dostuz. Bu dostlukları daha da ilerleteceğiz.” ifadelerini kullandı.
 
SURİYELİ AKININA UĞRADIK
İki ülke açısından kriz haline gelen Suriyeli mülteci sorunu hakkında konuşan Kafandari, “Ege’de en önemli sorun göçmen sorunudur. Her iki ülke de bu sorunu çözmek için çalışma yapmak zorundayız. Biz göçmen akınına uğradık” dedi. 
 
DEMİRTAŞ’TAN ÇİPRAS’A ÇAĞRI
Kafandari konuşmasında Mayıs ayında Yunanistan’da gerçekleşecek turizm zirvesine Türkiye’yi ve İzmir heyetini davet etti. Kafandari’nin davetinin ardından söz alan Ekrem Demirtaş ise SYRZA Lideri, Yunan Başbakanı Aleksis Çipras’ı İzmir Ticaret Odası’na konuk olmaya çağırdı. 


 
KADER BİRLİĞİ YAPMAK ZORUNDAYIZ
Toplantıda son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuştu. Kader birliğine vurgu yapan  Kocaoğlu, “Biz evet komşuyuz. Ama komşuluktan öte kader birliği yapmak zorundayız. Birlikte üretmek birlikte çalışmak zorundayız. İki ülkenin de çıkışı bu kader birliğinde. Turizmde, hizmet sektöründe, ticaret ve lojistikte bu konuların hepsinde iş birliği yapmak zorundayız. Turizm e müşterek destinasyon düzenlemek zorundayız. Adaya kadar gelen birinin kıyıya gidememesi, kıya gelenin adaya  gidememesini düşünemeyiz” diye konuştu.
 
SURİYE İÇİN BARIŞ ÇAĞRISI   
Kocaoğlu’nun konuşmasının devamında Suriyeli mülteci sorunu yer aldı.  Yunan heyete barış mesajı veren Başkan Kocaoğlu, ”Dünyada bir terör problemi var. Suriye’de iç savaş var. Suriye’deki iç savaştan dolayı mülteci sorunu var. Biz mülteci sorunu Brüksel’de de gündeme getirdik. Bu sorun iki ülke açısından da büyük öneme sahip.  Mülteciler sorunu Suriye’de iç savaş sürdüğü sürece büyümeye devam edecek. Bunu şurada kamplar kurulsun, şu kadar para verilsin şeklinde yaklaşımlarla çözülemez.  Herkes ‘aman mülteciler sizde kalsın’ diyor.  Suriyelileri geri dönememe isteğinde olduğunu biliyoruz. Bizim orada barışı sağlamamız lazım. Eğer orada barış sağlanmazsa bu sadece Yunanistan ve Türkiye’nin değil, tüm Avrupa’nın sorunu olacaktır.  Barışın tesisinde mutlaka kadar birliği yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
Toplantının ardından Yunan heyet, iki böğe arasında ulaşım ağını oluşturacak proje, “Kuzey Ege Adaları arası Ulaşım Ağı” sunumunu gerçekleştirdi.
 

 
AK Partili Meclis üyelerinden Ankara çıkarması
 
Poyrazköy Davası'na 'yetkisizlik' kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Bölgesi, Philip Morris/Sabancı'nın ihracat üssü oluyor
Türkiye'nin en büyük şirketlerinden Philip Morris/Sabancı'nın, kuruluşundan ...
Ruslar gelmeyince Antalya'da Almanlar birinci oldu!
Antalya, yılın 11 ayında Rus turist pazarında 644 bin kayıp yaşadı. Uçak ...
İsrail'den Türkiye'ye doğalgaz satışı açıklaması
İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Türkiye ve batı Avrupa ülkeleri de ...
 
Turizmde kara yıl: Avrupalı turist İzmir'e Fransız!
2015 yılı sonuna gelinirken Turizmde sezon sonu tablosu şekilleniyor. ...
PAGDER: Plastik sektörü kendi hammaddesini...
Türkiye plastik sektörünün en köklü, etkin ve güçlü temsilcisi PAGDER ...
Kuruyemiş artık lüks oldu!
Kuruyemiş dar gelirli için lüks oldu, badem, ceviz, fındık ve fıstığın ...
 
Turizmin kalbi bu yıl da İzmir'de atacak: Rekor katılım
10-13 Aralık 2015 tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde ...
Tariş Başkanı Türker: Üzümde Rusya etkisi yok
Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker ”Rusya ile yaşanmakta ...
Katmerciler büyüyor: Yeni yatırım Ankara'ya
Toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) üreticisi Katmerciler , savunma ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva