HABERLER>EKONOMİ
1 Kasım 2017 Çarşamba - 11:41

TÜGİAD Ege’den Endüstri 4.0 seferberliği

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi’nin davetlisi olarak dernek üyelerine Endüstri 4.0 sunumu yapan Yönetim Danışmanı Belkıs Teksöz, Türkiye olarak Endüstri 4.0’a geçebilmek için toplumsal dönüşümün şart olduğunu vurguladı.

TÜGİAD Ege’den Endüstri 4.0 seferberliği

TÜGİAD Ege Şubesi’nde yapılan ve dernek üyelerinin katıldığı toplantıda Endüstri 4.0’ın tarihsel olarak gelişim sürecini anlatan yönetim danışmanı Belkıs Teksöz, 2011 yılında ilk olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dillendirdiği “Endüstri 4.0” ifadesinin Türkiye’de çok hızlı şekilde yankı bulmasının önemli olduğunu söyledi. Teksöz, “Endüstri 2.0 ile 3.0 arasında bulunan Türkiye’nin Endüstri 4.0’ı konuşuyor olması, hükümetin yıl sonu Endüstri 4.0 için bir yol haritası açıklayacak olması, bu sürece duyarsız kalınmadığını gösteriyor. Bu da ilk adım olarak çok önemli” dedi.

Büyük bir dönüşüm ve özellikle bizim gibi ülkeler için sıçrama demek olan Endüstri 4.0’a geçişin sorumluluğunun sanayicilerin sırtına bırakılamayacak kadar büyük olduğunu belirten Teksöz, “Hükümet eliyle hazırlanacak yol haritası ve bu yöndeki teşvikler sanayicilerin bu sürece girmesinin önünü açacaktır. Aynı zamanda bu sürecin tamamlanması için toplumsal olarak da dönüşüm geçirmemiz, yeni üretim tekniklerine ve yeni iş kollarına yönelik eğitim sistemimizi dönüştürmemiz, Endüstri 4.0’ın ihtiyaç duyacağı nitelikli iş gücü yaratmamız gerekiyor. Bu da dünden yarına hemen olacak bir şey değil. Bu anlamda toplumsal olarak Endüstri 4.0’a evrilmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Gelişmiş ülkelere göre görece ucuz iş gücü ile dünya piyasalarında önemli bir rekabet gücümüz olduğunu belirten Teksöz, Endüstri 4.0’a geçen Almanya gibi ülkelerin elde edeceği yüzde 20’lik verimlilik artışının,ucuz iş gücü avantajımızı elemine edebileceğini ve rekabet gücümüzü elimizden alabileceğini söyleyerek, “Endüstri 4.0’a geçiş sürecinde ülke olarak yapmamız gereken ve hala bizlere büyük avantaj sağlayacak önemli hamleler var. Bunlardan biri gelişmiş ülkelerde yüzde 10 olan ancak bizde yüzde 30’ları bulan verimlilik kayıpları. Bu yüzde 20’lik fazla kaybı aşağıya çekebildiğimizde Endüstri 4.0’a geçmiş ülkelerle ucuz iş gücü avantajımız sayesinde hala rekabet gücümüzü koruyabiliriz. Bu süreçte de toplumsal dönüşümümüzü sağlar, Endüstri 4.0’a ülke olarak geçiş hamlelerini sancısız şekilde başlatabiliriz” dedi.

TERCİH DEĞİL ZORUNLULUK
TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş ise Endüstri 4.0’a geçişin bir tercih değil zorunluluk olduğunu ülke olarak idrak etmiş olmalarının değerli olduğunu vurgulayarak, “Hükümet, iş dünyası, toplumun tüm katmanları ile bu dönüşümü başlatmamız gerekiyor. Bu anlamda sanayicilerimiz Endüstri 4.0’ın kendilerine sağlayacağı avantajları görüyor. Ancak bu dönüşüm tek başına sanayicilerin inisiyatifine bırakılacak kadar basit bir üretim dönüşümü değil. Toplumsal bir sıçrama gerektiriyor. Toplumun tüm katmanlarıyla, eğitim dünyamızla, bilim dünyamızla, sanayicilerimiz, beyaz yakalarımız, mavi yakalarımız, işçilerimizle yapmamız gereken bir atılım bu. O sebeple Endüstri 4.0’ı iyi kavramamız, getireceği yenilikler ve dönüşümleri doğru analiz etmemiz, açılacak yeni iş kollarına uygun, nitelikli, efektif iş gücü yaratmamız gerekiyor. Bu da ancak ülke olarak, toplumsal bir konsensüsle bu süreci yürütmemizle sağlanabilir” diye konuştu. 

 
Sözcü Kalın tehdit iddialarına yanıt verdi!
 
'15 Temmuz öncesi rakamlara hala ulaşamadık'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti
Merkez Bankası, 2017 yılı enflasyon tahminini yüzde 8,7'den yüzde 9,8'e çıkardı.
'Singapur ile İzmir arasında yapacak çok iş var'
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. İbrahim ...
Yatlar sahile demirledi... Yunan Adaları'na yasak sürüyor!
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret ...
 
Rusya domates için tarih verdi
Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, daha önce faaliyetleri ...
KODER'de yeniden Özden dönemi
Yaptığı başarılı tanıtım çalışmaları ile dikkat çeken Kuşadası Otelciler ...
Emekliye yeni yıl zammı belli oldu!
Milyonlarca kamu çalışanı ile memur, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yeni ...
 
Ucuz et satışı için tarih belli oldu
Et ve Süt Kurumu (ESK), KDV dahil kıymayı kilogramı 29 liradan ve kuşbaşını ...
İzmir'de iş arayanlar dikkat! Yüzlerce kişi alınacak! Başvurular nasıl yapılacak?
 İzmir'de, 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçisi Kanunu kapsamında Emniyet ...
İzmir'den gemiler kalktı... İhracat yüzde 90 arttı!
Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap ülkelerinin Katar’a uyguladığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva