HABERLER>GÜNCEL
5 Ekim 2021 Salı - 08:31

Tosuncuk için istenen ceza arttı

Çiftlikbank’ın kurucusu ‘tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın hakkında yeni bir iddianame hazırlandı. Aydın’ın 130 yeni mağdur yönünden de 2 bin 600 yıla kadar daha hapsi isteniyor. Aydın firardayken hazırlanan ilk iddianameyle hakkında 75 bin yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Ardından hazırlanan ikinci iddianamede 11 bin 140 yıl daha hapis istenmişti. Böylece Aydın için istenen toplam ceza miktarı 89 bin yıl oldu.

Tosuncuk için istenen ceza arttı

Mehmet Aydın, Çiftlikbank’ı kurarak binlerce kişiyi milyonlarca lira dolandırmakla suçlanıyor. 3 yıllık firarı boyunca İnterpol’ün ‘Most Wanted’ (En Çok Arananlar) listesindeydi. Nerede olduğuna dair zaman zaman spekülatif Haber ve iddialar çıksa da izi bir türlü bulunamadı. Nihayet Mehmet Aydın bu uzun firarının ardından geçen temmuz ayında Brezilya’daki Türkiye Büyükelçiliği’ne teslim oldu. Ardından Türkiye’ye getirildi. İfadesinde suçlamaları kabul etmedi.

“Mal varlıklarımı geri verin, borçlarımın hepsini ödeyim” diye teklif de sundu. “Kıbrıs’ta ve Türkiye’de bulunan ve el konulan mal varlıklarımla mağdurların zararını gidereceğim” dedi. Kendi ifadesine göre Çiftlikbank’a 1 milyar 500 milyon liranın üzerinde para toplamıştı. Aydın ifadesinin ardından tutuklandı, Edirne F Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

Mehmet Aydın’ın tutuklanmasının ardından daha önce şikâyetçi olmayan birçok mağdur da harekete geçti. İlk aşamada toplam 273 kişi ‘Beni de mağdur’ etti diyerek savcılığa başvurdu. Savcılık bu başvuruları bilirkişi incelemesine gönderdi. Bilirkişi incelemesi neticesinde bu kişiler içinden Çiftlikbank’a para yatıran ve gerçekten mağdur olan 130 kişi tespit edildi. 143 kişinin ise herhangi bir zararının olmadığı belirlendi. 130 mağdur üzerinden yeni bir soruşturma başlatıldı. Bu mağdurların sisteme toplam 2 milyon 278 bin lira yatırdıkları belirlendi. Soruşturma neticesinde Mehmet Aydın ve onun gibi ‘örgüt yöneticisi’ konumundaki diğer 16 sanık hakkında iddianame hazırlandı.

‘ÖRGÜTLÜ VE NİTELİKLİ’
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı 83 sayfalık iddianamede Mehmet Aydın ve diğer şüphelilerin 130 kişiye yönelik ‘örgütlü şekilde nitelikli dolandırıcılık’ suçundan 2600’ar yıla kadar ceza istemiyle cezalandırılması istenmişti. Bu iddianameyle açılan dava da daha önce açılan davalarla birleştirilecek. Yeni mağdurlar çıktıkça yeni soruşturmalar da başlatılabilecek.

Mehmet Aydın ve diğer sanıklar Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Aydın firardayken hazırlanan ilk iddianameyle hakkında 75 bin yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Ardından hakkında ikinci bir iddianame daha hazırlandı. 557 mağdur yönünden 11 bin 140 yıl hapis istendi. Bu son iddianame Aydın hakkındaki üçüncü iddianame oldu. Mehmet Aydın’ın her bir ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlaması için 10 yıl hapis isteniyor. Bu suç örgüt kapsamında olduğu için bir misli artırım talep ediliyor. Dolayısıyla her bir mağdur için 20 yıla kadar cezalandırılması isteniyor. Suç 130 mağdura yönelik olduğu için de toplam 2600 yıl talep ediliyor. Daha önceki iki iddianameyle birlikte Mehmet Aydın hakkında toplam istenen ceza 89 bin yıl oldu. (Hürriyet)

 
E-Devlet'ten 'veri sızıntısı' açıklaması
 
Formula 1'in nabzı Türkiye'de atacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
E-Devlet'ten 'veri sızıntısı' açıklaması
Türkiye'nin dijital altyapılarına yönelik veri sızıntısı iddialarına ilişkin ...
7 saatlik kesintinin nedeni belli oldu!
Sosyal medya platformları Whatsapp, Instagram ve Facebook tarihinin en ...
İzmir'deki o üniversiteye rektör ataması!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3 üniversiteye rektör atadı. 2017 yılında ...
 
Facebook 1 saatte 20 milyar dolar kaybetti!
Sosyal medya platformları Whatsapp, Instagram ve Facebook'a dünya genelinde ...
İzmir'de her yerde aranıyordu... 'Doktor' Afyon'da yakalandı!
İzmir'de FETÖ ile bağlantılı askeri öğrencilerle ilgilenen 'Doktor' ünvanlı ...
Nobel’e giden yolu acı biber açtı
2021 Nobel Tıp Ödülü’nü ısı ve temas reseptörlerini keşfederek kazanan ...
 
WhatsApp, İnstagram ve Facebook çöktü
Kullanıcı raporlarını derleyen Downdetector'un bildirdiğine göre, aynı ...
Yangından kurtarılmıştı bir de kuzusu oldu
Antalya'nın Manavgat ilçesinde günlerce süren orman yangınından yaralı ...
Aleyna Ağgül'ün şüpheli ölümü: Savcılık itiraz etti
Savcılık, intihar eden Aleyna Ağgül'ün ölümünden sorumlu tuttuğu zanlının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva