HABERLER>EKONOMİ
19 Eylül 2018 Çarşamba - 15:05

TMMOB İzmir: 39 yılda hiçbir şey değişmedi!

İzmir'de 19 Eylül Dayanışma Günü nedeniyle bir araya gelen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri, çalışma koşullarının hala değişmediğini belirterek, eleştirilerini sıraladı.

TMMOB İzmir: 39 yılda hiçbir şey değişmedi!

Açıklamayı yapan İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Dönem Sekreteri Melih Yalçın, 39 yıl önce yapılan iş bırakma eyleminde temel talebin, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşanabilecek bir ücret olduğunu, ancak aradan geçen zaman rağmen, bu temel sorunun hiç değişmediğini söyledi.

TMMOB'ye bağlı meslek örgütleri 19 Eylül Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları ile Dayanışma Günü nedeniyle Konak'taki Birlik Parkı'nda buluştu. Üzerinde 'Mesleğimize, halkımıza, ülkemize, kentimize sahip çıkıyoruz' yazılı pankart taşıyan bir grup meslek örgütü temsilcisi, açıklama yaptı. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Dönem Sekreteri Melih Yalçın, yaptığı açıklamada 19 Eylül'ün kendileri için önemini, "19 Eylül 1979 tarihinde TMMOB'un çağrısıyla Türkiye'nin 55 farklı ilinde, 740 işyerinde gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin 39'uncu yıldönümü. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının hayatın her alanında, üretimin her aşamasında önemli bir yer tuttuğunu gösteren bu eylem, TMMOB'un mücadele tarihinde önemli bir yer tutmaktadır" sözleri ile açıkladı.

39 yıl önce yapılan iş bırakma eyleminde temel talebin, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşanabilecek bir ücret olduğunu aktaran Melih Yalçın, aradan geçen zamana rağmen, bu temel sorunun hiç değişmeden devam ettiğini gördüklerini belirtti. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının, gerek kamuda, gerekse özel sektörde kötü çalışma koşulları altında, yetersiz ücretlerle çalışmaya devam ettiğini dile getirdi.

'DAHA ÇARPIK BİR KENTLEŞME'
İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunlarının, kendileri için hala öncelikli sorunlardan olduğunu vurgulayan Melih Yalçın, "İçinde bulunduğumuz derin ekonomik kriz, tüm halkımızın olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatlarını zorlaştırmaktadır" diye konuştu.

3'üncü havalimanı inşaatında yaşanan gelişmelere de dikkat çeken Yalçın, TMMOB ile SGK arasında yapılan asgari ücret protokolünün SGK tarafından tek taraflı olarak feshedildiğini anımsatarak, "Meslek alanımıza ilişkin saldırıların son örneklerinden birisi de yapı ruhsatlarındaki proje müelliflerinin imza gerekliliğinin kaldırılması olmuştur. Meslektaşlarımız hak ve yetkilerini kaybetmesine neden olan bu uygulama, uzun yıllardır mücadele ettiğimiz sahte proje müellifliğinin ve sorunlu- denetimsiz projelerin önünü açmıştır. Tüm bu düzenlemeler, sadece meslek alanlarımızı hedef almakla kalmıyor, halkın iyi ve güvenli mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmeti almasını da engelliyor. Bu durumun toplumumuza maliyeti, daha güvensiz yapılar, daha fazla yıkım, daha çarpık bir kentleşme olarak yansımaktadır" dedi. Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı. (DHA)

 
Denizli'de borç intiharı: Otelin tuvaletinde canına kıydı
 
Aydın Büyükşehir aşure dağıtacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte Türkiye'nin 'Yerli Üretim Logosu'
Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye'de üretilen ürünler için yerli üretim logosu ...
Kıdemli tazminatı ile ilgili önemli gelişme!
Çalışanların mali ve sosyal hakları temmuz ayından itibaren değişti. İster ...
İzmir'in göbeğindeki kır düğün salonu 40 milyon TL'ye icradan satılık!
İzmir 10’uncu Sulh Hukuk Mahkemesi, Konak’ta yer alan, üzerinde kır düğün ...
 
Balık üreme alanıydı: Artık kum çıkaracaklar!
Karadeniz'in en önemli balık üreme alanı olarak nitelendirilen, geçimini ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dün 6.46 TL seviyesini aşan Dolar/TL yeni günde 6.38 TL'den işlem görüyor. ...
Bakanlık'tan İzmir'e 'model fabrika' müjdesi!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İzmir, Gaziantep, Mersin, ...
 
Merkez Bankası'ndan yeni döviz hamlesi!
Merkez Bankası TL zorunlu karşılıklara ödediği faizi yüzde 7'den yüzde 13'e yükseltti.
İzmir'de et satışlarını 'şarbon' vurdu!
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, şarbonla ilgili haberler ...
İzmir'de yaşayan Suriyelilere iş istihdamı
İŞKUR İzmir İl Müdürlüğü, İzmir Halk Eğitim Merkezi ve Tarım Orman İl ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva