HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Şubat 2013 Pazartesi - 10:48

Tarihi yürüyüşte kritik hafta: İzmir büyük EXPO sınavı

İzmir'in EXPO 2020 yolculuğundaki ilk resmi sınavı başladı. Uluslar arası Sergiler Bürosu (BIE)’den gelen heyet, üç gün boyunca incelemelerde bulunacak. İzmir’in 4 Aralık 2012’de teslim ettiği adaylık dosyasını inceleyecek heyete başkanlık eden BIE Uzmanlar Komisyonu Başkanı Steen Christensen, hazırlayacakları rapor doğrultusunda İzmir’in resmi aday olup olmayacağının belli olacağını ifade ederek, “Haziran'daki toplantıdan sonra aday olup olmayacağınızı anlayacaksınız. Siz bundan sonra BIE'yi ikna etmek yerine üye ülkeleri ikna edeceksiniz" dedi.

Tarihi yürüyüşte kritik hafta: İzmir büyük EXPO sınavı

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - İzmir'in EXPO 2020 yolculuğundaki ilk resmi sınavı başladı. Uluslar arası Sergiler Bürosu (BIE)’den gelen heyet, üç gün boyunca incelemelerde bulunacak. İzmir’in 4 Aralık 2012’de teslim ettiği adaylık dosyasını inceleyecek heyete başkanlık eden BIE Uzmanlar Komisyonu Başkanı Steen Christensen, hazırlayacakları rapor doğrultusunda İzmir’in resmi aday olup olmayacağının belli olacağını ifade ederek, “Haziran'daki toplantıdan sonra aday olup olmayacağınızı anlayacaksınız. Siz bundan sonra BIE'yi ikna etmek yerine üye ülkeleri ikna edeceksiniz” dedi.

Swissotel Grand Efes'te düzenlenen toplantıda konuşan Christensen, projenin son derece önemli olduğunu söyledi. İnceleme heyetinde Danimarka, Kazakistan, Pakistan, ve Slovenya'dan üyelerin olduğunu aktaran Christensen, her üyenin kendi ülkesini temsil ettiğini vurgulayarak, “Bu heyet, bütün BIE'yi temsil ediyor ve bu incelemede İzmir’in BIE şartlarını yerine getirip getirmediğine bakacağız” dedi.

EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı ile İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscartales ve inceleme heyeti üyel’in hazır bulunduğu toplantıda konuşan Christensen, “Gündemimiz oldukça teknik bir programdan oluşuyor. Yaptığımız incelemeler sonrasında bir rapor hazırlayıp, bunu BIE Yürütme Kuruluna sunacağız. Yürütme Kurulu da bu raporu sonra Genel Kurul'a aktaracak. Bu inceleme heyeti 5 aday ülkeyi inceleyecek ve bu incelemeler bitmeden rapor sunulmayacak” dedi.


Christensen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ay sonunda rapor hazır olacak. Bütün inceleme raporları hazırlandıktan sonra gönderilecek ve bu raporu sizlerde göreceksiniz. Biz inceleme sonunda projenizi uygun görürsek EXPO adayı olacaksınız. Negatif görüş bildirirsek siz aday olamayacaksınız. Haziran'daki toplantıdan sonra aday olup olmayacağınızı anlayacaksınız. Siz bundan sonra BIE'yi ikna etmek yerine üye ülkeleri ikna edeceksiniz” dedi.
 
HEYET ÜÇ GÜN BOYUNCA İNCELEME YAPACAK
Toplantıda konuşan EXPO Yönlendirme Kurulu, Yürütme Komitesi Başkanı ve İzmir Valisi Kıraç ise “Tam ulusal destek, iletişlim ve pazarlama planı, finansal boyutu, EXPO sonrası kullanım planı ve tahmin edilen ziyaretçi sayısı planı gibi konu başlıkları olacak. Heyet 11 - 12 - 13 ilimizde teknik sunum ve İnciraltı alan incelemesi ile EXPO 2020'nin uygulanabilirliğini araştıracak. İnceleme heyetine bölgemizin zenginlikleri anlatılacak. Heyeti yerel yönetimler, STK'larla buluşturacağız. Bütün yasası hazır olan İnciraltı yerinde gösterilecek. Fahri konsoloslar, yabancı öğrenciler delegasyonla buluşturulacak” dedi. EXPO 2020'nin büyük bir proje olduğunu hatırlatan Kıraç, hiçbir şehrin arkasında milletinin, devletinin desteğini almadan bu organizasyonu yapamayacağını ve altından kalkamayacağını söyledi.
 
ANKARA’DA GÖRÜŞMELER YAPILACAK
EXPO konusunda her kesimden destek aldıklarını kaydeden Kıraç, “Heyetin programının bir kısmı Ankara'da gerçekleşecek. 14 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ayrı ayrı kabul edilecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yurt dışında olduğundan ziyaret olmayacak. İnceleme heyeti Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın ev sahipliğindeki öğle yemeğinde kabine ile bir araya gelecek ve İzmir desteği ele alınacak. Aynı akşam Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)'nin ev sahipliğindeki akşam yemeğinde iş dünyası ile bir araya gelecek. Daha sonra heyet İstanbul'dan ülkelerine uğurlanacaktır” ifadesinde bulundu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Uğur 11 Şubat 2013 Pazartesi 15:47

Expo alanı ne oldu bilen var mı _?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Solak’tan Kaklıç’a hizmet brifingi
Hizmetlerini mahalleleri dolaşarak görsel sunumla anlatan Çiğli Belediye ...
Bornova'dan kadın haklarında Türkiye'ye örnek adım
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır Avrupa Belediyeler ...
Konaklı kadınlar pilatesle form tutuyor
Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezlerinden spor, İsmetpaşa Semt Merkezi’nde ...
 
Doğal Yaşam Parkı'na CITES'ten tam not
Nesli tehlike altında bulunan bir çok yaban hayvanın barındığı İzmir Doğal ...
Restore sırası Doğanlar Kilisesi'nde
Kentteki tarihi yapıları ayağa kaldıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova’daki ...
Bozkırın tezenesi Karabağlar'da yaşayacak
İzmir'de tedavi gördüğü hastanede geçen yıl vefat eden Türk Halk Müziği ...
 
8 bin 500 yıllık tarih 6 bin sayfalık ansiklopedi oluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent için bugüne kadar yapılmış en kapsamlı ...
Kordon 'emekçileri'nden iki iyi haber: Meltem ve İmbat
İzmir’in simge mekanı Kordon, yenilenen faytonları ve eğitimli atlarıyla ...
Karşıyaka'da zabıtadan bir uyarı da hipermarketlere
Karşıyaka Çarşısı’ndaki kaldırım işgallerine karşı mücadelesinde taviz ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva