HABERLER>GÜNCEL
26 Mart 2013 Salı - 21:06

Sürücü kurslarına düzenleme

Sürücü kurslarına yönelik yönetmelikte düzenlemeye gidilecek. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yönetmelik taslağı, teorik ders saatinin düşürülmesini direksiyon uygulamasının ise artırılmasını öngörüyor.

Sürücü kurslarına düzenleme

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı, sürücü kurslarına yönelik yönetmelikte düzenlemelere gidecek. Buna göre, zorunlu teorik ders 30 saate düşürülecek, direksiyon uygulama sınav süresi 30 dakikaya çıkarılacak. Daha önce üç ayrı dersten üç ayrı notla gerçekleştirilen teorik sınavların değerlendirmesi ise yeni düzenlemeyle tek sınav ve tek notla yapılacak.
 
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nce özel motorlu taşıt sürücüleri kursu yönetmelik taslağı hazırlandı.
 
Daha önceki yönetmelikte zorunlu olan direksiyon eğitim alanlarının çok fazla kullanılmadığına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı'na gelen bilgilerin ardından, son altı ayda yapılan denetimlerde de pist alanlarının kullanılmadığı belirlendi.
 
SİMÜLATÖR ŞARTI
Bunun üzerine yeni taslakta, direksiyon eğitim alanları zorunlu olmaktan çıkarılarak alternatifli bir şekilde ya direksiyon eğitim alanında ya da simülatörle eğitim yapılması şartı getirildi. Burada alınan eğitimlerden sonra direksiyon eğitimleri ''Akan trafik''te zorunlu olarak yapılacak.
 
SINIRSIZ DİREKSİYON EĞİTİMİ
Mevcut uygulamada otomobil, minibüs veya kamyonet kullanacaklara yönelik ''B'' sınıfı için ''Akan trafik''te 10 saat olan eğitim süresi yeni taslakta 12 saate çıkarılacak. Ayrıca sürücü adayının kendisini araç kullanma konusunda yeterli görmemesi halinde sınırsız direksiyon eğitimi alma imkanı sağlanacak.
 
Taslakla zorunlu teorik ders saatleri sayısı da düşürülüyor. AB ülkeleri arasında en fazla zorunlu teorik ders Türkiye'de görülüyor. Türkiye'de toplam 63 saat olan zorunlu teorik ders saatinin AB ülkelerindeki ortalaması ise 27 saat. Yeni düzenlemeyle ders saati toplam 30 saate düşürülüyor.
 
E-SINAV YAYGINLAŞTIRILACAK
Teorik sınavlarda e-sınav uygulamasına geçme çalışmaları da yaygınlaştırılacak. AB ülkelerinde genellikle elektronik sınav şeklinde yapılan uygulama sadece Ankara'da bir merkezde deneme amaçlı gerçekleştirildi. Bu uygulamanın yurt genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
 
ÖĞRETMENLERE EĞİTİM
Daha önce teorik sınavlar üç ayrı dersten üç ayrı notla değerlendiriliyordu. Yeni düzenlemeyle değerlendirme tek sınavla ve tek notla yapılacak. Sürücü kurslarıyla ilgili bütün iş ve işlemler ''Özel MTSK Modülü'' üzerinden elektronik ortamda yapılmaya başlanacak.
 
Direksiyon uygulama sınav süreleri de yeni düzenlemeyle artırılacak. Bu süreler AB ülkelerinde ortalama 42 dakikayken Türkiye'de direksiyon sınavları 15 dakikada tamamlanıyor. Yeni düzenlemeyle bu süre 30 dakikaya çıkarılacak.
 
Direksiyon sınavının değerlendirme kriterlerinin de değiştirilmesi planlanıyor. Mevcut uygulama puanlama sistemine göre 100 puan üzerinden 30 hata puan alanlar da başarılı sayılıyordu. Yeni düzenlemede AB ülkelerinde olduğu gibi adayın yapacağı hata durumuna göre başarılı veya başarısız olduğu değerlendirmesi yapılacak. Sınavda adayların başarılı olmaları için daha az hata yapmaları gerekecek. Sınavı yapan öğretmenler de tekrar eğitime alınacak.
 
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, taslağı paydaşların da görüşüne açtı. Gelecek değerlendirmelere göre taslağın son şekli verilecek. (ntvmsnbc)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Pandora’ açıldı… 357 sanıklı dava yola çıkıyor…
İzmir’deki 'gizli bilgi ve belge bulundurma' suçlamasıyla 49'u muvazzaf ...
Er Sevag’ın ölümü davasında 4.5 yıl hapis çıktı
Batman'da arkadaşının silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden er Sevag ...
Özkök ‘yarını beklemedi’: İzmir’i hizaya getirme…
Hürriyet Gazetesi’nin İzmirli yazarı da Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in ...
 
İzmir’den Başkent’teki sendika operasyonuna tepki
Ankara’da DHKP’C’ye yönelik operasyonda, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’na ...
İzmir’de ‘kaçak’ operasyonu: 21 gözaltı
Dikili İlçesi’nde bir ihbarı değerlendiren jandarma ekipleri, yasa dışı ...
İzmir'de gündem Diyanet'in İzmir bakışı: 4 cepheden tepkiler
Başkan Mehmet Görmez’in, “İzmir'in farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın ...
 
Cezaevi firarisi 'Hastane faresi'ne suçüstü
İzmir'in de aralarında bulunduğu birçok kentte, kan vermiş izlenimiyle ...
Atatürk Heykeli’ne rötuş! ‘Ne mutlu Türküm diyene’ gitti…
Batman Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Heykeli’nin kaidesindeki, ...
İzmir’deki korkunç kadın cinayetine müebbet
Çiğli’de geçen yıl tartıştığı eşi 24 yaşındaki Gülnara Unayuk'u boğazını ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva