HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Nisan 2020 Çarşamba - 11:03

Soyer'den 'nakit yardımı' çıkışı: Böyle olacağını biliyorduk!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ‘Büyük İzmir Yangını’nda yaşadıklarını hatırlattı ve "Zaten nakdi yardıma izin vermeyeceklerini biliyorduk bu yüzden nakdi yardım toplamadık" dedi.

Soyer den  nakit yardımı  çıkışı: Böyle olacağını biliyorduk!

Sözcü'den Nevşin Mengü'nün konuk ettiği Tunç Soyer'e Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları ile hükümetin bu dönemde zıtlaştığını, hükümetin belediyeler tarafından yapılan yardımları engellediğini fakat İzmir'de bu şekilde bir yaptırım uygulamadığını hatırlatarak bunun sebebini sordu.

Soyer, en başından beri koronavirüs sebebiyle kabul edilen bağışların nakdi değil, ayni bağışlar olduğunu, kabul edilen nakdi bağışların sorun yaratabileceğini öncesinden öngördüğünü belirtti.

“YANGIN GÖRMÜŞTÜK”
Bu öngörüsünün sebebini geçen yaz İzmir'deki büyük yangın ile açıklayan Soyer, o dönemde bir bağış kampanyası başlatmak istediklerini, bu iznin valiliğe bağlı olduğunu, valilik izni içinde aylarca uğraştıklarını ve bağış alamadıklarını söyleyerek bu dönemde de nakdi yardımların sıkıntı yaratabileceğini düşündüğünü ve bu sebepten kabul edilen yardımların yalnızca ayni yardımlar olduğunu belirtti.

“DAHA NE OLABİLİR Kİ…”
Soyer, bu kadar büyük bir küresel kriz olmasına rağmen hâlâ Türkiye'de eski siyasi söylemlerle gün geçirilmeye çalışıldığını söyledi ve “Bu çok anlaşılmaz bir durum. Daha ne olabilir ki el ele vermek için veya o ayrıştırmacı, ötekileştirmeci dili bir kenara bırakmak için, daha ne yaşayacağız ki? Ama buna rağmen bu siyaset üslubundan vazgeçilmiyor. Bu dönemde bunu görüyoruz ne yazık ki” dedi.

Hükümetin muhalif belediyelere bu şekilde engeller çıkarmaması halinde belediyelerin neler yapabileceğini, İzmir'de nelerin farklı olabileceği sorusu üzerine konuşan Soyer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun “İyilikte yarışmanın ne kötülüğü olabilir” dediğini hatırlattı. Soyer, “Siyasi partiler bu süreçte iyilikte yarışsaydı çok daha güzel hizmetler ortaya çıkardı ama böyle bir yarış yaşanamıyor, o nedenle siz kendi kendinize bir şey yapmaya çalışıyorsunuz. Biz isterdik ki, İzmir'de tüm kurumlarla birlikte ortaya proje koyalım ki daha büyük etki etsin ve daha çok insana dokunabilelim. Ama öyle olmadığı için biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kendi kendimize bir şey yapmaya çalışıyoruz” diye yanıt verdi.

MASKE DAĞITIMI
Soyer, İzmir'de metro istasyonlarında bir tür otomat olduğunu, vatandaşların bu otomattan kent kartlarıyla haftada bir defa ücretsiz olarak içerisinde dört adet maske ve dezenfektan bulunan bir paket alabildiğini, alabilmek için de yalnızca kent kartlarının olmasının yeterli olduğunu söyledi.

Soyer, İzmir'de otomat uygulamasının hayata geçmediği dönemde 1 milyon 60 bin civarında maske dağıtıldığını belirtti. Otomat uygulamasının yeni olduğunu ve şu an 10 metro istasyonunda bu otomatların yer aldığını belirten Soyer, günde 50-60 bin civarında maske üreten imalathanelerin de kurulduğunu, dolaysıyla her gün 50-60 bin maskenin bu otomatlarda dağıtılmak üzere hazır bulunduğunu söyledi.

“MÜCADELE BİÇİMİ GELECEĞE IŞIK TUTUYOR”
Koronavirüs pandemisinin Türkiye'yi etkisi altına almasından bu yana nakdi yardımlar yerine ayni yardımlar yaptıklarını belirten Soyer, bu kapsamda “Direnç Paketi” adı verilen yardım kolilerinin dağıtıldığını söyledi ve bu kampanyanın kendileri için anlamını şu şekilde anlattı:

* Ülkelerin bu salgınla mücadele ediş biçimleri aslında geleceklerine ışık tutuyor. Örneğin Macaristan'da Orban, parlamentoyu feshetti, bütün yetkileri eline aldı, yasaları değiştirme yetkisini eline aldı ve kendisine inanılmaz şekilde büyük bir otorite kurdu.

* Bu hastalık ile de ancak bu otoriteyle mücadele edebileceğini düşünüyor. Bir tarafta böyle bir mücadeleyi öngörenler var, bir tarafta da Almanya, Kanada, Yeni Zelanda gibi, birlikte bir dayanışma ruhu ortaya çıkararak, bu salgının etkisini hafifletmeyi öngören bir yönetim biçimi var.

* Türkiye'nin hangisine yöneleceği bu biraz da burada, salgınla mücadele ediş biçimiyle ortaya çıkacak. Biz bu ‘Direnç Paketi' kampanyasına bir az bu gözle bakıyoruz. Daha çok İzmirlinin işin içine gereceği, birlikte yaşamanın güzelliklerini ortaya çıkaracağımız bir modele dönüştürmeye çalışıyoruz. Bu salgın bittiğinde bizi büyük bir ekonomik kriz bekliyor ve biz daha bugünden dayanışmayla hareket etmeyi başaramazsak, o ekonomik krizin tahribatı daha ağır olacak. Biz 56 binin üzerinde erzak paketi dağıttık, bunun önemli bir bölümü gönüllülerin ulaştırdığı paketler. Bizim “biz.izmir.com” diye bir internet adresimiz var, orada da halkın bakkalı diye bir buton var. O butona tıkladığınızda iki paket çıkıyor karşınıza, biri 60 TL, diğeri 130 TL'lik erzak paketleri bunlar. Siz de gücünüze göre bu paketlerden sipariş veriyorsunuz, biz de onu en çok ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Böylelikle hem alan el, veren el birbirini görmüyor, hem gücü olan gücü olmayana yardım ediyor, hem işini kaybeden kişiler bir şekilde ihtiyaçlarını karşılayabilmiş oluyor.

* Özetle bir dayanışma ruhuyla moral yaratılmış oluyor ve ihtiyaç sahipleri de ihtiyaçlarını bu vesile ile karşılamış oluyor. Dolayısıyla biz bu salgından sonra da böyle bir şehirde yaşamak istiyoruz, o sebepten bu kampanyayı başlattık.”

ÇİFTÇİYE DESTEK PROJESİ
Bu dönemin çiftçiler için oldukça zor olduğunu belirten Soyer, olumsuz anlamda tarımın da etkilendiğini anlattı.

Gelecek hafta kiraz döneminin olduğunu belirten Soyer, özellikle dışarıdan gelen işçiler konusunda bir sıkıntı olduğunu, onların bu süreçte çalışmayacağını, öte yandan fidan dikimi, hasatı ve pazarlaması konusunda sıkıntılar olduğunu söyledi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu üç aşamada da üreticinin yanında olacaklarını belirtti. Tüm hasadı gelmiş ürünlerin fiyatlandırılmasında rol oynadıklarını belirten Soyer, ürünlerin satılmasında kritik bir miktarın olduğunu, bu miktarı belediyenin satın alarak erzak paketlerine ekleneceğini söyledi. Öte yandan ürünlerin toplanması için de bir seferberlik başlatılacağını söyleyen Soyer, özellikle haftaya başlayacak olan kirazların toplanma süreci için üniversite öğrencilerini davet ettiklerini belirtti.

“GÖÇMENLER İÇİN DİYALOG MERKEZİ”
Soyer, göçmenler konusunda da açıklamalarda bulundu. 150 bin civarında, bir kısmı Afgan, bir kısmı Suriyeli olmak üzere göçmenin bulunduğunu söyleyen Soyer, bu konuda Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ile birlikte çalıştıklarını ve göçmenlerin hem kendi dillerinde çözümler üretileceği hem ihtiyaçlarının karşılanacağı bir diyalog merkezi projesinin olduğunu söyledi.

 
Hedef sıfır atık temiz bir Bergama
 
AK Partili Nasır'dan 23 Nisan mesajı
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bayram 22 Nisan 2020 Çarşamba 21:38

Başkan, fotoğraflarınızı yan yana koymuşlar, aman diyim uzak dur.

Yorumu oyla      2      5  
Smyrnoff 22 Nisan 2020 Çarşamba 18:34

İnternet ortamın da AKP li olmanın yeni şekli """AKP li değilim ama...""" şeklinde başlıyor. üstüne çok giderseniz """ AKP neyse CHP nin de aytnı şey""" diyorlar. İşin İlginç yanı Corona virüsü patlak verene kadar. CHP li belediyeler Valilikten izin almadan sosyal yardım kampanyaları düzenlemişler. Sadece izmir büyük şehir belediyesi nin 2019 yılı için de yaklaşık 1000 küsür den fazla aileye gıda desteğinde bulunmuş. Bu iş ama hayır severler vasıtası ile ama belediyenin öz kaynakları ile olmuş. Çıkıpta kise sen devlet içinde devlet olmaya kalkıyorsun . valilikten izin aldınmı vs... dememiş !!! Ha ne zaman corona virüsü ortaya çıkmış. CHP belediyeleri nin yaptıkları hükümet in önüne geçmiş ozaman çıkmışlar valilikten izin almadınız! Devlet için de devlet olunmaz diyorlar! OZaman ibrahim isimli arkadaşa şunu sormak lazım . madem valilik iznine bukadar kafayı taktın . aynı tepkiyi hükümet in AŞ evlerini kapatması için neden göstermiyorsun ? toplanan bagışların kanıtlı bir şekilde el konmasına neden ses etmiyorsun sevgili akp li olmayan ama CHP li de olmayan arkadaşım ? Bİrde gel burada siyasetin dibine vur ondan sonra "" Önemli olan şu salgını öncelikle en az can kaybıyla ve en az yalan siyasetle atlatalım """ yaz !!! şaka gibisin arkadaşım. yazdıkların yalan olmasa da seni adaletli siyaset yapmaya davet ediyorum.

Yorumu oyla      9      4  
sığır mısın? 22 Nisan 2020 Çarşamba 16:16

Biri de akp, chp aynı demiş! İnsaf! Fabrikaları satan chp miydi? Hırsızlar, yolsuzlar, kayırmnacılar CHP den mi çıktı? Feto fetö eden chp miydi? Durduk yerde Suriye'ye savaş açan kimdi? Mültecileri chp mi getirdi? Bizim çocuklarımız işsizken suriyelilere maaşı chp mi bağladı? Yani kestirmeden sorayım, kör ve sağır mısın yoksa bi çokları gibi sığır mı?

Yorumu oyla      7      4  
Ne izni! 22 Nisan 2020 Çarşamba 13:04

Adamlar açık açık izin vermeyeceğiz diyor ama yorumcu valilikten izin almaktan bahsediyor. Biz başka bir ülkede mi yaşıyoruz?

Yorumu oyla      11      3  
ibrahim 22 Nisan 2020 Çarşamba 12:43

AKP neyse CHP nin de aynı şey olduğunu gördüm ben. Hiç öyle bir tarafa zarar gelmesin diye bazı şeyleri görmezlikten gelmeyin. Ne hükümet ne de yerel yönetimler söylediklerin şeylerin pek çoğunu yapmıyorlar. Bir örnek veriyorlar hemen bunu genele yayma gayreti içine giriyorlar. Yardım kampanyası meselesi de ayrı bir komedi. Bunca tantana yaşandı ve hala CHP li belediyeler valiliğe gidipte (izmir için 150 mt) bir izin yazısı vermediler. Sorduğunuzda da zaten izin vermezler ki yaklaşımı içindeler. Sen üstüne düşeni yap, onlar yine izin vermesin illa kullacaksan git onu kullan. Niyet okumayla siyasetmi olurmuş. Bugünlerde hepimiz zor günlerden geçiyoruz, maalesef epeyce daha sürecek gibi. Doğru olanları alkışlayıp, yanlış olanlar eleştirmek lazım. Biri bin yapan siyasetçi reklamlarına aldanmamak lazım. Bir süre ideolojik gözlüklerimizi çıkarıp durumu değerlendirmek gerekiyor. Sonra yine bu gözlükleri takarız mesele değil. Önemli olan şu salgını öncelikle en az can kaybıyla ve en az yalan siyasetle atlatalım.

Yorumu oyla      11      18  
Lombak 22 Nisan 2020 Çarşamba 12:27

Ah şu ABcilik yok mu? Soyarov, Mengüşova'ya Macaristan'dan örnek vermiş. Macaristan bir AB üye devleti. Meclis'i askıya almasında AB'nin sıkıntı bulmaması noktasını ne güzel de örtüyor. Sanki Macaristan hala demir perde ülkesi gibi sunmuş. Demek ki neymiş? AB üyesi bir devlet parlamentosunu askıya alabilir. Müzakere sürecindeki devlet, çok partililik, çoğulculuk, demokrasi, insan hakları konusunda blok flüt melodileri çalacak. Ne âlâ?

Yorumu oyla      6      13  
Asla 22 Nisan 2020 Çarşamba 12:04

Iste , okudugunu anlamayan " birisi " daha.

Yorumu oyla      3      7  
Z.B 22 Nisan 2020 Çarşamba 11:27

Nasıl kurtuluş savaşında İzmir'in yeri önemi başka ise bu krizin aşılmasındaki stratejisi ve yapılan çalışmasıyla da İzmir yine öncü oldu. nede olsa Gavur İzmir(!)

Yorumu oyla      13      6  
birisi 22 Nisan 2020 Çarşamba 11:18

siz önce kendi sorumluluklarınızı yerine getirin. yolları,ulaşımı halledin.

Yorumu oyla      7      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hedef sıfır atık temiz bir Bergama
Bergama’da 2020 çevre yılı etkinlikleriyle üzerinde hassasiyetle durulan ...
İzmir'in 23 Nisan programı: Denizde Haluk Levent sahnesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı'nın 100. yıl kutlamaları, korona ...
Başkan Arda’dan bayrak sürprizi
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, sosyal medya üzerinden mesaj yoluyla ...
 
4 günlük yasakta İzmir'de hangi hatlar ve araçlar çalışacak?
İzmir Büyükşehir Belediyesi 23-26 Nisan’da uygulanacak sokağa çıkma yasağı ...
Bornova’da siperlik üretimi başladı
Koronavirüs salgınına karşı Çamdibi’ndeki tekstil atölyesinde kullan-at ...
Soyer günlüğünde duyurdu: Ramazan’da 10 bin kişilik iftar yemeği evlere!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “11 ayın sultanı Ramazan başlıyor. ...
 
Başkan Selvitopu pazaryerlerinde Türk Bayrağı dağıttı
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, ilçenin farklı mahallelerinde ...
Çiğli Atatürk Mahallesinde köşe bucak temizlik
Çiğli Belediyesi tarafından, “Temiz Çevre, Temiz Kent; Gülümseyen Çiğli” ...
İzmir için endişelendiren artış!
Korona virüsü salgını nedeniyle hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva