HABERLER>POLİTİKA
31 Mayıs 2018 Perşembe - 14:04

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun: Seçimin kaderini o parti belirler!

Siyaset Bilimci ve Prof. Dr. Tanju Tosun, "24 Haziran seçiminin kaderini belirleyecek olan, özellikle 2’inci turda da ‘Başkanlık’ seçiminin kaderini seçim dışı kalma ihtimali olan HDP’li seçmenler belirleyecektir diye bir saptama yapabiliriz” dedi.

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun: Seçimin kaderini o parti belirler!

EGEDESONSÖZ- Siyaset Bilimci ve Prof. Dr. Tanju Tosun, SonSöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programında Aslı Eren’in konuğu oldu.

Prof. Dr. Tosun ile seçim süreci, seçmen davranışı ve olası seçim sonuçlarının neler olabileceği masaya yatırıldı. Prof. Dr. Tosun, 24 Haziran seçimlerin sonucu diğer bir deyişle başkanlık sisteminin kaderini tayin edecek olan partinin seçim dışı kalan seçmen ile HDP olacağını söyledi.

Tosun, “Yaklaşık 30 yıllık akademik yaşamımda her genel ve yerel seçimi izlemeye çalışan kişi olarak bu seçimi oldukça heyecansız görüyorum. Özellikle bu seçimde genel olarak genel seçimlerde iktidarın performansını dikkate aldığımızda Adalet ve Kalkınma Partisi 2002 yılında iktidara girdikten sonra girdiği her seçimde başarılı olmuş bir parti. Seçim sürecinde de proaktif bir kampanya yürüten bir partiydi. AK Parti açısından baktığımda bu heyecanı gözlemleyemiyorum. Aynı şekilde MHP açısından bakıldığında MHP bu kampanyayı farklı şekilde süründüreceğini ifade etmişti. Dolayısıyla sahada görünmeyen bir MHP var.

CHP’nin fazlasıyla proaktif bir şekilde meydanlarda görünüyor. Bunun nedeni CHP’de Genel Başkan’ın değil, adayın farklı bir ismin olması bunda etkilidir. AK Parti’nin 24 gün kala sürece dâhil olması muhtemelen daha proaktif bir hale gelmesi olasıdır. Seçmeni heyecanlandırılan bir tablo göremiyoruz CHP’den başka şu ana kadar. CHP 1990 yılından bugüne kadar ilk kez bu kadar proaktif bir siyasi süreci yürüttüğünü görüyoruz. Genel olarak seçime 2-3 hafta kala çalışmalar tavan yapar” dedi.

Tanju Tosun,  sosyal medyada seçmenin bazı kampanyaları yürütmesi ve ruh halini nasıl gördüğüne ilişkin ise “Son iki yılda ortalama 4 seçim yaşanıyor. Ortalama 6 ayda bir sandığa gidilmesi, seçmeni bu kadar yoğun bir sürece sokulması seçmeni yoruyor. Sonuçta aktif bir nesne olarak yer alıyor. İnsanlar geçim aş-iş derdinde. Ortaya çıkan vaadlere bakıldığında kendi düzenlerini değiştirecek bir alternatif çok da göremiyor. Tabi CHP’de Sayın İnce’nin dahil olması bir hareketlilik getirdi. CHP seçmenini mobilize, politize etti.

Diğer partiler açısından bakıldığında örneğin HDP açısından genel başkanlarının cezaevinde olması bir miktar bu mobilizasyonu geri çekmiş olabilir. Hatta bir kısmının da sandığa gitmeme riski de araştırmalarda ilan ediliyor. MHP, zaten klasik olarak belirli bir seçmen teşkilat bağı olan ama sınırlı bağı olan bir partidir. MHP seçmeninde sokakta ciddi bir hareketlilik yok.

AK Parti seçmeni açısından bir paradoks var. 15 Haziran’da sandık başına gitmeyen ve azımsanmayacak bir seçmen vardı. AK Parti bu seçmeni ikna edip sandık başına oy kullanmaya ikna ederse sonuçları etkileyen faktörlerden biri olacaktır. Dolaysıyla AK Parti önceki seçimde kendisine oy verip daha sonra sandığa gitmeyeni ikna etmesi gerekirken CHP de ise daha önce oy kullanmayan ve kendisine parti arayan seçmeni ikna etmesi önemli, belirleyici görünüyor” şeklinde ifade etti.

SEÇİM İPTAL EDİLMEZ
Seçimin iptal olabilir mi sorusunun son günlerde seçmen kafasında küçük de olsa bir soru işareti belirlendiğine ilişkin konuşan siyaset bilimci Tosun “ CHP’nin seçim düzenlemesi ile ilgili yaptığı itiraz özellikle seçim sistemi açısından bir itirazı yok. Özellikle bu sandıkların taşınması ile ilgili itirazı vardır.  Öncelikle Anayasa Mahkemesi Anayasa’nın kendisine vermiş olduğu yetkilere bakıldığında Anayasa Mahkemesi seçimleri iptal etme yetkisine sahip değil. Seçimlerin, güvenliği, yönetimi ile ilgili bütün düzenlenmeleri yapma yetkisine sahiptir ancak iptal yetkisi yoktur. Velev ki CHP’nin itiraz ettiği konuları haklı bulsa bile bu haklılık seçimlerin iptal etmez kesinlikle buradan belirtmek lazım” dedi.

SEÇİM DIŞI KALANLAR ETKİN OLACAK
Tanju Tosun, “HDP’de ‘seçmenin seçim dışı kalması’ kavramı var. bu da sadece HDP’ye özgü değil. CHP, MHP diğer partiler için, bu durum herhangi bir siyasi partiye oy veren seçmenin sandığa oy kullanmaya gitmemesi denmektir ya da gitmekle beraber geçersiz oy kullanması şeklinde okunması gerekir.

ODTÜ(Ortadoğu Teknik Üniversitesi) İstatistik Bölümü’nden Prof. Erol Taymaz’ın bir iki gün önce bir çalışması yayınlandı. 2014’ten 2017’ye kadar olan zaman zarfında 81 ilde bütün mahallelerde yapmış olduğu bir çalışma var. Seçmen akışkanlığı diye. Bu çalışma sonucunda seçmende bir protest oy davranışı olarak sandığa gitmeme ya da sandığa gitse bile geçersiz oy verme eğilimi en yüksek olan parti HDP çıkıyor. 1 Kasım, 7 Haziran ve 2017 referandumunda en çok protest oy HDP seçmeninde olduğu tespit ediliyor. Bu nedenlerle 24 Haziran seçiminin kaderini belirleyecek olan, özellikle 2’inci turda da ‘Başkanlık’ seçiminin kaderini seçim dışı kalma ihtimali olan HDP’li seçmenler belirleyecektir diye bir saptama yapabiliriz” ifadelerini kullanabiliriz.

Prof. Dr. Tosun, Türkiye’de yükselen Dolar ve kur gibi göstergelerin seçmenin davranışını değiştirmesinde önemli bir etken olduğuna dikkat çekerek “Türkiye’de oy akışkanlığı bloklar arasında olmuyor. Yani adam AK Parti’ye kızınca gidip CHP’ye vermiyor. AK Parti’ye kızınca MHP’ye veriyor örneğin. Yine Taymaz’ın araştırmasına göre AK Parti-MHP arasında oy akışkanlığı % 15-20 civarındadır. Yeni öğrendim nu araştırmadan oy-seçmen akışkanlığının en düşük oranı CHP’deymiş. Yani en sadık seçmen olarak… Daha çok blok içi kaymalar olacağını düşünüyorum. 24 Haziran sonuçlarını öngörmek o kadar kolay değil. Seçimin sonucu tayin edecek olan bu %10-15 maksimum %20’lik seçmen kitlesi olduğunu düşünüyorum ben.

Tanju Tosun’un konuşmasından satırbaşları:

CHP’NİN YANINA BİLE YAKLAŞAMIYORLAR
“Vaatlere bakıldığında CHP daha politize olmuş konuları ve ekonomi üzerinden yürüyor. Örneğin asgari ücretin 2200 TL olması, gençlere iki kez para desteği, konut politikaları, emeklilere ikramiye… Yani seçmene ekonomi dilinden seslenen bir CHP bildirgesi karşımıza çıkıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ise 16 yılın üzerine yeni vaatlerle karşımızda, 16 yıllık bir test edilmişlik var, bunun üzerine yeni vaatler koyması kolay olmayacak gibi görünüyor… MHP, Saadet Partisi, İyi Parti gibi partilerin elbette vaatleri var ama bakıldığında hiç birisi CHP’nin yanına yaklaşamıyor.

SİSTEM TIKANABİLİR
AK Parti’nin yaptığı değişiklere bakıldığında ne diyor? ‘Güçlü yasma güçlü yürütme’ Anayasa değişikliği ile kabul edilen yeni sistemin, bir siyaset bilimci olarak söylüyorum, güçlü bir yasama çıkarabilmesi mümkün değil. Güçlü yasamadan eğer biz şunu kastediyorsak, başkanın parlamentoda çoğunluğunu kast ediyorsak, evet niceliksel olarak sayısal olarak güçlü bir meclis ortaya çıkar; ama parlamentodaki sayısal çoğunluk eşittir güçlü yasama değildir.

Hele hele yeni sistemde yasama ile yürütme ilişkilerinde yürütmeyi aşırı derecede güçlendiren devlet başkanına yasam karşısında istisnasız olarak tek aktör, yeni siyasi sistemde siyasi çoğunluk bir kenara, nitelik olarak yasamayı güçlendirmesi okuduğuma anayasa-siyaset bilimine aykırı. Böyle bir şey yok. Neden yok? Başkanlık sisteminde temel mesel yasama-yürütme arasında bir kuvvetler ayrılığının olmasıdır. Keskin kuvvetler ayrılığı var ise şu anlama geliyor: Yasamanın yürütmeyi etkin biçimde denetleyebilmesi anlamına geliyor.

Mevcut yeni sistemde yasamanın yürütmeyi denetlemesi oldukça sınırlanıyor, zorlaşıyor. Yasama etkinliği olabilir, yasama işlevsel olabilir ama bu da başkanın seçileceği parti ile parlamentoda çoğunluğu elde eden partinin aynı olursa. Başkanın seçildiği ancak parlamentoda başka partisinin sayısal çoğunluğunu düğüşünün, bu sistem siyasi açısından kilitlenmeye yakın olacaktır. Sistem işler çünkü yeni sistemde Cumhurbaşkanına kararname yetkisi veriyor, teknik olarak işleyebilir ama bizim gibi demokrasi ve uzlaşma kültürü zayıf bir ülkede yargı-yürütme-yasamaya çoğunluk anlamında bakarsa, çoğulculuğun önünde çoğunluğu koyarsak bu demokrasi kültürümüzdeki aksaklar sistemin tıkanmasına, kilitlenmesine yol açabilir. Böyle bir risk var”

 
Aydın'da direksiyon vatandaşın elinde
 
Karşıyaka'da yönetime güvenoyu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 31 Mayıs 2018 Perşembe 22:13

Akademisyenlik bir partiye bağlılıkla birleşince ortaya böyle hatalı yorumlar çıkıyor.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Sındır’dan Bergama çıkarması: Esnaf bakanlığı kuracağız
24 Haziran seçimlerine yönelik çalışmalara ara vermeden devam eden CHP ...
Perinçek: Bizim ikinci tura kalacağımız kesin
Vatan Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek,  "Bizim ...
CHP İzmir adaylarını tanıttı… Başkan Yücel: Bizden İYİ Parti’ye kayma olmaz!
Yücel, diğer siyasi partilerin iddialı isimleri listeye koyması hakkında, ...
 
AK Partili Kaya, Konak'tan CHP'ye yüklendi: En büyük özelliği samimiyetsizliği!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, saha çalışmalarına Konak'ta ...
CHP’li Çam'dan seçim mesaisi: ‘Nasıl oy verileceğini’ anlattı
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, ilk defa ittifakların yer aldığı ve cumhurbaşkanı ...
AK Partili Dağ, seçim anketi sonucunu açıkladı: İlk turda...
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İzmir milletvekili ve 2'nci bölge 1'inci ...
 
İşte aday listesine giren 38 yeni isim!
24 Haziran Pazar günü yapılacak 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ...
AK Partili Dağ'dan sahurda boyoz servisi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir'in Menemen ilçesinde ...
Muharrem İnce: Mahkemede bildiklerimi anlatırım
Canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP'nin Cumhurbaşkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva