HABERLER>GÜNCEL
27 Mart 2013 Çarşamba - 09:27

Sınır ötesi operasyonlar bitiyor mu?

‘PKK silah bırakırsa, askere sınır ötesi operasyon yetkisi veren ve süresi 17 Ekim 2013’te sona erecek olan tezkere uzatılmayabilir…’

Sınır ötesi operasyonlar bitiyor mu?

ANKARA - Ankara kulislerinde, hükümete verilen yetki çerçevesinde, Türk Silahlı Kuvvetlerine sınır ötesi operasyon yapma olanağı tanıyan tezkere konuşuluyor. PKK’nın sınır dışına çıkması ve silah bırakması durumunda, süresi 17 Ekim 2013’te sona erecek olan, ‘’Sınır ötesi operasyon yetkisi’’ tezkeresinin de yeniden değerlendirileceği belirtiliyor.
 
Hükümet, TBMM kararı ile, 17 Ekim 2007’den itibaren, ‘PKK terör örgütü mensuplarına yönelik, Irak’ın kuzey bölgesine sınır ötesi operasyon ve müdahale’ yetkisi almıştı. Bu yetki, her yıl yeniden TBMM’ye getirildi ve süresi birer yıl uzatıldı. Meclis, son olarak da tezkerenin süresini 17 Ekim 2013’e kadar uzattı.
 
“SÜRECE BAĞLI”
Yürütülen süreçte, PKK’nın silahlı unsurlarının sınır dışına çıkması ve örgütün tamamen silah bırakması durumunda, hükümetin de sınır ötesi operasyon tezkeresini yeniden değerlendirebileceği belirtiliyor. Beklenen gelişmeler yaşanır ve süreç kesintiye uğramazsa önce Milli Güvenlik Kurulunda, daha sonra da Bakanlar Kurulunda bu tezkere yeniden değerlendirilecek ve 17 Ekim 2013’den itibaren TBMM’den yeniden ve bir yıllık uzatma talep edilip edilmeyeceği de netleşecek.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri, TBMM tarafından verilen yetki çerçevesinde 2007’den bu yana, Kuzey Irak’ta sıcak takip yapabiliyor ve Kandil dahil PKK kamplarına havadan operasyon düzenliyor. TSK bu yetkiyi, ‘’ Hava harekâtı, hava keşif uçuşu, topçu ateşi ve kara harekâtı’’ biçiminde uyguladı. Son olarak 11 Ekim 2012 günü TBMM’de kabul edilen Başbakan Erdoğan imzalı tezkerede şöyle denilmişti: Irak'ın kuzey bölgesinde yuvalanmış bulunan PKK terör unsurlarından kaynaklanan ve Türk halkının huzur ve güvenliğiyle ülkesinin millî birliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yöneltilmiş terörist saldırılar ve açık tehdit devam etmektedir. Dost ve kardeş Irak'ın toprak bütünlüğünün, millî birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfeden Türkiye, PKK teröristlerinin Irak'ın kuzeyindeki mevcudiyetine ve ülkemize yönelik terörist saldırılarına son verilmesini sağlamak amacıyla askerî faaliyetlerini başarıyla yürütmekte, siyasi ve diplomatik girişimlerini ve uyarılarını sürdürmektedir.
 
Türkiye'ye yönelik olarak devam eden terörist saldırılara ve tehdide karşı, terörizmle mücadelenin bir parçası olarak uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli tedbirleri almak üzere, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe belirlenecek şekilde, TSK unsurlarının, Irak'ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla, sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere, Irak'ın PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesi ve görevlendirilmesi için, TBMM’nin 17 Ekim 2007 tarihli ve 903 sayılı kararıyla Hükümete verilen ve son olarak 5 Ekim 2011 tarih ve 1005 sayılı karar ile bir yıl uzatılan izin süresinin, 17 Ekim 2012’den itibaren bir yıl daha uzatılmasını Anayasanın 92’inci maddesi uyarınca arz ederim.’’
 
“BARIŞ TEZKERESİ”
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da, 11 Ekim 2012 günü tezkerenin son uzatma görüşmeleri sırasında TBMM’de bir konuşma yaparak, ‘’Nihai hedefimiz, bu tür tezkerelere bir daha ihtiyaç olmadan, sürdürülebilir bir güvenlik ortamının tesisidir. Ülkesine, milletine, ailesine ihanet edenlerin, abad olmadığını tarihe bakanlar görecektir. Kuzey Irak’ta, Kandil dağında bir terör ocağı kurulmuşsa ve oradan gelen birileri, benim vatandaşımın canını, güvenliğini, malını hiçe sayıyorsa, ülkede terör ve kargaşa ortamı oluşturmak istiyorsa, bu tezkere de olacaktır. Bu, bir savaş değil, barışı temin etme tezkeresidir’’ demişti. (Gazeteport)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan açıkladı: Sınır kapısında bayrak indirildi mi?
Esendere Sınır Kapısı'ndaki Türk bayrağının indirildiği yönündeki iddialara, ...
Ünlü teknik direktörün kaynanası fuhuş lideri çıktı!
Yeşil sahaların renkli hocası Yılmaz Vural hayatının şokunu yaşadı. Kaynanasının ...
İstanbul'un göbeğinde kurşun yağmuru!
Etiler'de plakası belirlenemeyen aracın sürücüsü, sürücüsüyle tartıştığı ...
 
Sürücü kurslarına düzenleme
Sürücü kurslarına yönelik yönetmelikte düzenlemeye gidilecek. Özel Öğretim ...
‘Pandora’ açıldı… 357 sanıklı dava yola çıkıyor…
İzmir’deki 'gizli bilgi ve belge bulundurma' suçlamasıyla 49'u muvazzaf ...
Er Sevag’ın ölümü davasında 4.5 yıl hapis çıktı
Batman'da arkadaşının silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden er Sevag ...
 
Özkök ‘yarını beklemedi’: İzmir’i hizaya getirme…
Hürriyet Gazetesi’nin İzmirli yazarı da Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in ...
İzmir’den Başkent’teki sendika operasyonuna tepki
Ankara’da DHKP’C’ye yönelik operasyonda, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’na ...
İzmir’de ‘kaçak’ operasyonu: 21 gözaltı
Dikili İlçesi’nde bir ihbarı değerlendiren jandarma ekipleri, yasa dışı ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva