HABERLER>SAĞLIK
25 Eylül 2021 Cumartesi - 09:47

Selçuk Karakülçe’den büyük iddia: Yerli aşı neden gecikti?

Türkiye’deki covid 19 aşısı çalışmalarında sadece Kayseri’de bir üniversitenin FAZ 3 aşamasına geldiğini belirten DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, “Onda da sadece 600 gönüllü üzerinde uygulandı. Oysa en az 10 bin kişi üzerinde deney yapmak lazım, bir aşının uygulanabilir olması için. Deneklerin de hiç aşı yaptırmamış ve korona geçirmemiş olması gerek. Bu kriterde denek bulunmadığı için yerli aşıda ilerleme sağlanamıyor” dedi

Selçuk Karakülçe’den büyük iddia: Yerli aşı neden gecikti?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Yerli covid 19 aşısı ne zaman uygulamaya hazır hale gelecek? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eylül – ekim aylarına işaret ederken, DSP Genel Başkan Yardımcısı Veteriner Hekim Selçuk Karakülçe, TURKOVAC adı verilen aşının FAZ 3 aşamasında olduğunu, ancak yeteri sayıda deney yapılamadığı ve yeteri kadar denek bulunamadığı için uygulamada yaşandığını öne sürdü.

FAZ 3’Ü HENÜZ BİTİREMEDİK
Bir aşının FAZ 3’ten geçebilmesi için en az 10 bin denek üzerinde uygulanmış, tıbbi tahlillerin yapılmış olması gerektiğinin altını çizen DSP Genel Başkanı Selçuk Karakülçe, “Yerli aşıda çok geç kaldık. FAZ 3’ü bir türlü bitiremedik. Yerli aşıyı destekliyoruz, yakında aşılamaya başlayacağız, açıklamaları, maalesef gerçeği yansıtmıyor. Bitti bitecek denilen aşımız adı bile kondu ama kendisi henüz su yüzüne çıkmadı” dedi. Aşı için gerekli olan yeterli denek bulunamadığını öne süren Karakülçe, şu değerlendirmelerde bulundu:

600 GÖNÜLLÜ RESMİ RAKAMSA, VAY HALİMİZE
“Hem aşı olmamış, hem koronaya yakalanmamış denek bulmak, bu aşamada çok zor. Aşı karşıtlarının dirençlerine rağmen bu kriterlere uygun kimse yok. Kayseri’de FAZ 3 aşamasına gelmiş tek aşımız var, diğerleri çok çok geride. Kayseri, aşıda en önde il olmasına rağmen korona vakalarının en çok artış gösterdiği üçüncü il durumunda. Yüz binde 462’lik bir orana sahip. Kayseri’deki üniversiteden açıklama yapılıyor, 600 gönüllü üzerinde deneme yapıldığına dair. Bu rakam, resmi bir rakamsa, vay halimize. Oysa 10-15 bin kişinin üzerinde deneyip görmek lazım. Turkovac adı verildi aşımıza. Görünen o ki, aşımızın adı var, kendi yok. Demek oluyor ki, aşıyı test edecek gönüllü bulunamıyor. Bu işin yeterince önemsenmediğini, savsaklandığını düşünüyorum. ”

VETERİNER HEKİMLER, AŞI KONUSUNDA YETKİNDİR
Veteriner hekimlerin, aşı konusunda en etkin kesim olduğunu belirten DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, “Aşı, veteriner hekimliğin temelidir. Sağlığı sürdürülebilir kılmanın en temel argumanıdır. İmmünoloji konusunda biz veteriner hekimlerden aşı konusunda yeterince yararlanılmıyor” dedi. Kendisinin VLP (Virüs görünümlü aşı) gönüllüsü olduğunu hatırlatan Karakülçe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e de şu çağrıda bulundu:

BÜYÜKŞEHİR, AŞI KONUSUNDA ÖNCÜLÜK EDEBİLİR
“Covid 19 salgını yüzünden dünya açmaza girdi, ülkemiz de öyle. Önümüzdeki yıllarda farklı salgınlarla karşılaşabiliriz. İzmir’de de aşı kontrol merkezi, aşı üretim merkezi kurulmalı. Bunların maliyetleri çok yüksek değil. Aşı konusunda çalışacak, araştırma ve üretim yapabilecek kim varsa, önleri açılmalı. Kocaeli’de, İstanbul’da, Ankara’da VLP aşısı çalışmaları yapılırken İzmir’de böyle bir şey yok. İzmir Büyükşehir, aşı üretsin, demiyorum ama hiç olmazsa böylesine hayati bir konuda öncülük etsin.”

 
Boğazda kaza: Türk ve Rus gemileri çarpıştı!
 
Kılıçdaroğlu, Balçova’dan Sayıştay’a seslendi: Feriştahı gelse geri adım atmayız!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haftalık vaka haritası açıklandı: İzmir yükselişe geçti!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından İllere göre haftalık ...
Salgında günün bilançosu: 221 vefat, 27 bin 197 yeni vaka!
Türkiye'nin 24 Eylül 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Virüs için iksir yapmıştı... Hindu büyücü koronadan öldü!
Sri Lanka'da corona virüs pandemisini rüyasında gördüğü iksirle sona erdireceğini ...
 
'Bebeğe koronavirüs aşısı' iddiasına soruşturma
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, bir bebeğe yanlışlıkla korona aşısı yapıldığı ...
DSÖ uyardı: Sağlık sistemi ‘çöküşün eşiğinde’
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afganistan’da yaşanan maddi sorunlar nedeniyle ...
Delta varyantı son büyük varyant olabilir
Eski FDA yöneticisi Dr. Gottlieb, Delta varyantının ortaya çıkmasının ...
 
Korona aşısı yapılan bebeğin ailesi ortaya çıktı!
Canlı yayında bebeklere yanlışlıkla korona aşısı yapıldığını ifade eden ...
Salgında günün bilançosu: 217 vefat, 27 bin 844 yeni vaka!
Türkiye'nin 23 Eylül 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
7 maddede çocuklarınızı koronavirüse karşı koruyun
Koronavirüs pandemisi aşılanmanın hızlanmasıyla sonlanmış gibi düşünülse ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva