HABERLER>EKONOMİ
13 Temmuz 2015 Pazartesi - 14:36

‘SEKA’nın hikayesi: İşçiydi, iş dünyasının gözdesi oldu

G. Antepli bir ailenin çocuğu olan Yaşar Çilkız’ın SEKA kağıt fabrikasında işçi olarak başlayan iş hayatı bugün bir sanayi imparatorluğuna dönmüş durumda...

‘SEKA’nın hikayesi: İşçiydi, iş dünyasının gözdesi oldu

Türkiye’nin yokluk yılları olarak kabul edilen 1970’ler… Yani günümüz şartları ile hiç alakası olmayan bir durum yaşanıyor ülkede… 

G. Antepli bir ailenin çocuğu olan Yaşar Çilkız’ın SEKA kağıt fabrikasında işçi olarak başlayan iş hayatı bugün bir sanayi imparatorluğuna dönmüş durumda.
 
Yaşar Çilkız’ın çocukluğu da, makinalara olan merakı yüzünden atölyelerde çalışarak geçmiş.
Başarılı bir eğitim döneminden sonra üniversite öğrenimi için ‘7 Tepesi altın’ denilen’ İstanbul’un yolunu tutan Çilkız’ın makine merakı onu farklı arayışlara itmiş. Öğrencilik yıllarında tanıştığı SEKA’da İşletme şefi olan  G.Antepli Cevat usta ile kurduğu dostluk hayatının dönüm noktası olmuş.
 
Geçmişi anlatmaya başladığında ise adeta o günleri yaşıyor.



İstanbul’da eğitimine devam ederken ailesinin desteği ile akrabalarıyla beraber ilk işlerine başladığını söyleyen Yaşar Çilkız, “ Çocukluğumdan beri içimde olan makine merakı hiç bitmedi. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okurken bir gün yolum SEKA’ya düştü. O zamanlar ülkede şimdiki gibi çok fabrika yok! Fabrikada gezerken memleketlim Cevat usta ile tanıştım. Onunla çok iyi arkadaş olduk. Gel zaman, git zaman ben ona G. Antep’ten yöresel gıda malzemeleri getirmeye başladım. Daha sonra ise Cevat usta sayesinde SEKA’da işe girdim. Hem eğitimime devam ettim, hem de çalıştım. Daha sonra SEKA’dan ayrılıp kendi işyerimi açmak istedim ve ailemin desteği ile Beşiktaş’taki dairemizi satarak 4. Levent’te ufak bir atölye kurduk. Hedefim burada kağıt üretip piyasaya sürmekti. Ama dediğim gibi ülkede yokluk yılları yaşanıyordu. Atölyemizdeki makinayı SEKA’nın hurda malzemelerinden yaptık. Kağıt üretecektik ama malzeme yok! Bu sefer de çingeneleri kağıt toplamaları için teşvik etmeye başladık. Malzeme buldukça kağıt üretimine başladık ama işin pazarlama kısmı eksik olduğu için elimizde malzeme birikti. Bir akrabamız şehir şehir dolaşarak üretimlerimizi pazarlamış bizim haberimiz yok. Bir gün adamın biri geldi, ‘Ben paketleme için karton almak istiyorum’ dedi. İzmit’te pişmaniye satıyormuş. Meğer 1 Kg pişmaniyenin 600-700gramı kutusu, geri kalanı da sattığı ürün olarak veriliyormuş. Biz de bunu sonradan öğrendik. Sonra adam atölyede bulunan stok kartonları gördü ve ‘Bunları da almak istiyorum’ deyince, adamı kaçırmamak için ‘ Onlar maalesef satıldı’ cevabını verdik. Zaman içerisinde işler gelişmeye başlayınca ben diğer akrabalarım ile yollarımı ayırarak Musevi bir tanıdığım ile ortaklık kurdum. Kağıt üretiminde geniş bir Pazar yarattık ve bir kez daha ortağımdan ayrılarak yola kendi başıma devam ettim. Şimdi aile şirketi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
 
KAZANCIMI YATIRIMA DÖNÜŞTÜRDÜM
İş hayatında hep yatırımcı bir kişiliğe sahip olduğunu da vurgulayan Çilkız, “ Gençliğimden bu yana kazandığım her kuruşu en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştım. Kazandığım paraları da arazi satın alarak değerlendirdim. Bugün Alaçatı’da faaliyet gösteren ve ortağı olduğum Alkoçlar Otel’in mülkü benim. O zamanlar bu arsaları alırken buralarda bir kulübe bile yoktu. Şimdi yatırımcıların koşarak geldiği buraya biz yıllar önce yatırım yaparak ne kadar doğru bir adım attığımızı göstermiş olduk” diye konuştu.
 
YARATICILIK RUHUMDA VAR
Kendisinin her zaman  yaratıcı bir ruha sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Çilkız, “ Bugün çizimlerini kendim yaptığım yatları ülkenin en ünlü işadamları kullanıyor. Kendi yatımı hazırlarken çok titiz, bir o kadar da özenle çalıştım. Şu anda 12 odalı Türkiye’nin en gözde yatlarından biri konumunda. Aynı şekilde otellerimin de temelinden en ince detayına kadar ben hazırladım. Şimdi Çilkız ailesi olarak şirketlerimizi çocuklarım yönetiyor. Ailem beni nasıl destekleyerek bugünlere kadar gelmemi sağladıysa, ben de çocuklarımı desteklemeye devam edeceğim” diyerek sözlerini tamamladı.

 
Fethiye'de mucize kurtuluş: 30 metreden çakıldılar...
 
Elif Çakır'dan Cem Küçük'e sert sözler: Tetikçi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 3 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hulusi 29 Eylül 2017 Cuma 10:37

Yatını yaptırdığı kişiye 250000 euro son ödemesini yapmamıştır. Bunu yat dünyasındaki herkes bilir. Kazık ata ata bu hale gelmiş :)

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yağda tağşiş çığ gibi: Sektöre devinden isyan!
Zeytinyağı ve ayçiçeği yağında tağşişin önüne geçilemiyor. Geride kalan ...
Çarpıcı rakamlar: AK Parti döneminde sanayi küçüldü…
Taraf Gazetesi Yazarı Süleyman Yaşar bugünkü köşesinde çarpıcı bir yazı ...
TÜSİAD'dan hükümet çağrısı: Sesimizi kısmayacağız
TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, siyasilere bir an önce hükümet kurulmalı ...
 
Çin'den Türkiye'ye turist akını
DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen, Çin Halk Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye ...
MÜFED'de yeniden Nasır dönemi
Müteahhitler Federasyonu'nun (MÜFED) gerçekleştirdiği kongreyle yeni yönetim ...
Salihli TSO ile Ekonomi Üniversitesi arasında büyük işbirliği
Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel ile İzmir Ekonomi Üniversitesi ...
 
Flaş! Memur ve emeklilere bayram müjdesi
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, memur ve emekli maaşlarının Ramazan Bayramı ...
Flaş! Milyonlarca emekliye zamlı maaş
Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine zamlı maaşları bayramdan önce ödenecek.
İzmir’de iki ilçeye yayılan RES’e bakanlık vizesi
Bayındır ve Torbalı ilçelerinin sınırlarının birleştiği yüksek tepelere ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Damlaya damlaya yok oluyor Damlacık!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva