HABERLER>GÜNCEL
28 Kasım 2018 Çarşamba - 11:28

Sakin Şehir'i ayağa kaldırmıştı... Çiftlik krizinde 2.raund!

İzmir'de Urla ile Seferihisar ilçeleri sınırında bulunan Sığacık Koyu'nda daha önce kurulmak istenen ve açılan davaların ardından iptal edilen balık çiftliği projesi, rafa kaldırıldı. Ancak mahkeme kararının üstünden bir yıl bile geçmeden, bu kez farklı bir firma aynı bölgede, orkinos yetiştiriciliği için proje hazırladı. Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılan proje sahası, Akdeniz foklarının yaşam alanında bulunuyor.

Sakin Şehir i ayağa kaldırmıştı... Çiftlik krizinde 2.raund!

İzmir'in Urla ile Seferihisar ilçelerinin sınırlarında bulunan Sığacık Koyu, bir kez daha orkinos tesisi kurulması için gündeme geldi. 2017 yılında farklı bir firma tarafından aynı proje için 'ÇED gerekli değildir' kararı alınmış ancak açılan davaların ardından proje iptal edilmişti. İptal kararının üstünden bir yıl geçmeden, bu kez farklı bir firma, aynı bölgede orkinos tesisi kurmak için ÇED dosyası hazırladı. İzmir Valiliği'ne sunulan dosyaya göre, kurulacak olan tesisin deniz yüzey alanı 39 bin 200 metrekare olacak. 50 metre çaplı 8 adet kafeste de üretim yapılacak. Yıllık 900 ton orkinos balığı yetiştirilmesi planlanan saha, Akdeniz foklarının yaşam alanı içerisinde yer alıyor. Proje sahibi, koydaki çalışmalar esnasında Akdeniz foklarına zarar verilmeyeceğini, kasıtlı olarak yakalanıp öldürülmeyeceğini, yaralı Akdeniz fokunun görülmesi durumunda da Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile irtibata geçilerek bilgi verileceği taahhüdünde bulundu. Yine Akdeniz  foklarının korunmasına ilişkin, tesiste çalışacak olan personelin bilinçlendirileceği de kaydedildi.

'BALIKLAR STRESE GİREREK ÖLECEK'
Proje dosyasındaki bilgilere göre yetiştiricilik için açık denizden temin edilen orkinosların kafeslere alındığı ilk günlerde, balık ölümleri yaşanacak. Ölümlerin başlıca nedeni, avlanma ve yolculuk sırasında strese giren orkinosların kendilerini toparlayamaması olarak gösteriliyor. Dosyadaki bilgilere göre ölümlerin bir kısmı da yağışlı havalarda geceleri şimşek-yıldırım ışığının orkinoslarda yaratacağı stres ve korkudan kaynaklı olarak yaşanacak. Bölgede, tesis için ilk etapta avcılıkla 613 ton orkinos temin edilecek. Firmanın hazırladığı dosyaya göre, balıklarda yaşanacak ölüm miktarı 18 ton olarak hesaplandı. Ölen balıklar ana gemide bulunan atık tankında toplanarak, balık unu ve balık yağı tesislerine gönderilecek. Şirket ayrıca orkinos yetiştiriciliğinde herhangi bir ilaç ve vitamin kullanılmayacağını da dosyaya ekledi.

PROJE SAHASI HAZİNE'YE AİT
Firma, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü'nden tesis için olur aldı. Proje için istenilen 39 bin 200 metrekarelik alan, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan kiralandı. Projenin onaylanması ve bölgede üretime başlanılması halinde, tesis yıllık 900 ton kapasite ile çalışacak. Tesisin kurulmak istendiği alana en yakın yer Urla'ya bağlı Demircili Mahallesi. ÇED için gelecek günlerde halkın katılım toplantısı yapılacak. Urla Kaymakamlığı, Demircili Mahalle Muhtarlığı kanalıyla, halkın katılım toplantısı için tarih ve yer duyurusunda bulunacak.

MAHKEME ÇED OLUMLU KARARINI İPTAL ETMİŞTİ
Kararda, ÇED dosyasında Sığacık Körfezi'nin çevresel, deniz tabanı ve akıntı sistemi ile ilgili yeterli verinin bulunmadığı belirtildi. Bu nedenle 'ÇED olumlu' kararının, hukuka uyarlılığının bulunmadığına hükmedildi.(DHA)

 
Balçova'da emekli öğretmenlere vefa
 
CHP'li Torun: İzmir üzerinde yoğun şekilde çalışıyoruz
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A. 28 Kasım 2018 Çarşamba 12:59

Bilmem nelerinin keyfi için doğayı çarçur etmeye yeminli olan bu ve benzeri karanlık firmaların sahiplerinde/yöneticilerinde/çalışanlarında ahlakın/utanmanın/insanlığın sıfır olduğunu zaten biliyoruz da, biraz da tesis için olur veren genel müdürlüklerin etkili ve yetkilileri ile bunların bağlı oldukları bakanlıkların/bakanların "çorba" hasılatlarını mercek altına alsak nasıl olur?

Yorumu oyla      14      5  
Hür Düşünce 28 Kasım 2018 Çarşamba 12:30

Ne incir - ne zeytin ne de pamuk vs vs. ağaçlar - umurlarında değil. Mars'a gidecekenler ilk önce oraya ağaç dikmeyi planlıyorlar, yağmur bulutlarının gelmesi için. Güzelim ülkemiz ile oynamayalım.

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KPSS Ön Lisans sınav sonuçları açıklandı!
4 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilen 2018 KPSS Önlisans sonuçları açıklandı. ...
İzmir'de kritik PKK baskını! Eylem yapacaklardı
İzmir’de, eylem hazırlığında oldukları belirlenen PKK terör örgütü üyesi ...
İzmir'de 16 yıllık sır!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, 2002 yılında 30 yaşındayken, evinin önünden ...
 
İzmir'de düğmeye basıldı: Onlarca gözaltı!
İzmir'de, FETÖ/PDY ile bağlantılı oldukları tespit edilen ve aralarında ...
İzmir yasta: Buket polis hayatını kaybetti
İzmir'in Gaziemir ilçesinde, uyuşturucunun etkisindeki sürücünün kullandığı ...
Sancaktepe şehitlerine yürek yakan veda
İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit ...
 
Firari şüpheli jandarmaya ateş açtı: 2 yaralı
Antalya'da 7 ayrı suçtan aranan şüpheli, kendisini yakalamak için operasyon ...
Bodrum'daki facianın şüphelisi yakalandı
Bodrum'da, geçen 22 Ekim'de, 2 çocuğun yaşamını yitirdiği, 17 kaçak göçmenin ...
Ümit YALDIZ yazdı... Zeybekçi nereden/nasıl çıktı?
Ümit YALDIZ yazdı... Zeybekçi nereden/nasıl çıktı?
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva