HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Mart 2024 Çarşamba - 18:40

S plaka ihalesinde yeni gelişme!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde 2021 yılında gerçekleştirilen 400 S Plaka ihale ile ilgili tartışma yaşandı.

S plaka ihalesinde yeni gelişme!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında 400 S Plaka için ihaleye çıkmış ve 286 plakanın satışını gerçekleştirmiş ancak ihale Danıştay tarafından iptal edilmişti.

İhaleyi kazanan 286 S plaka sahibinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne karşı açmış olduğu davada ilk olarak İzmir 8. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin karara itirazı sonucunda İzmir 7. Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.

Mahkemelerin kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin gündemine geldi. AK Partili Meclis üyeleri Hakan Yıldız ve ve Burçin Kevser, 286 adet plaka için ‘Geçici Güzergan İzin Belgesi’ verilmesini talep etti. Ancak Plan ve Bütçe, Ulaşım ve Hukuk komisyonları söz konusu mahkeme kararlarını gerekçe göstererek karar verilmesine gerek olmadığı yönünde karar verdi.

Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin gündemine geldi. AK Partili Meclis üyeleri Hakan Yıldız ve ve Burçin Kevser, 286 adet plaka için ‘Geçici Güzergan İzin Belgesi’ verilmesini talep etti. Ancak Plan ve Bütçe, Ulaşım ve Hukuk komisyonları söz konusu mahkeme kararlarını gerekçe göstererek karar verilmesine gerek olmadığı yönünde karar verdi.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ YILDIZ: MAĞDURİYET GİDERECEK BİR ARA FORMÜL
Komisyon raporu ile ilgili söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız hak mağduriyeti oluşmaması adına 1 yıldan az olmamak kaydıyla ‘geçici güzergah izin belgesi’ verilmesini istediklerini ifade etti. Yıldız “Bugün Bölge İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını kaldırdırdığını öğrendik. Önergenin yeniden komisyonlara gönderilerek S plaka alanların zararlarının oluşmamasına adına belge verilmelidir. Rapor komisyonlara geri gönderilmelidir. Belediyemize güvenerek belge alan bu insanların mağduriyetini giderecek bir ara formül tekrar tartışılmalıdır. Yargı süreci devam ediyor. Bu bir sorun. Bugün Emniyet şikayete konu olmadığı sürece bu arkadaşları idare etmeye çalışıyor. Bir tanesi şikayete konu olduğu için kapatmışlar. Bu sorunu biz oluşturduk. Gelin geçici güzergah belgelerini, davalar sonuçlanıncaya kadar, daha fazla iptaller oluşmadan düzenleyelim. İlk önergeyi bir anlam ifade etmediğinden kaynaklı reddetmiştik ama bugünkü gelişme bunu artık ortadan kaldırdırdığı için komisyonlara gönderelim. Belediyemiz geçici güzergah belgelerini 1 yıldan az olmamak kaydıyla verebilir. Meclisin buna yetkisi var.  ” dedi.

CHP GRUBU'NDAN YÖRÜK: MECLİSİMİZİN YETKİSİ YOK
Ardından söz alan Hukuk Komisyonu Başkanı ve CHP Meclis üyesi Ufuk Yörük “Mahkemece iptal edilen bir ihale var. Bu iptal edilen ihale üzerine meclisimiz hiçbir şekilde adı geçici ve kalıcı güzergah belgesi oluşturamaz. Bu mahkemeye karşı direnme olur. Meclisimizin bu yönde alacağı bir karar yok. Böyle bir belge düzenleme imkanımız olsaydı bunu seve seve mağduriyeti gidermek adına yapabilirdik. Aksi yönde alacağımız karar meclisimizi sıkıntıya sokar.” diye konuştu.

BAŞKAN VEKİLİ AYDIN: KARMAŞIK BİR HUKUKİ SÜREÇ VAR
Son olarak açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın “Burada çok karmaşık bir hukuki süreçle karşı karşıyayız. S plakaların satışı ile ilgili Danıştay’ın sonradan vermiş olduğu hukuki görüş bizi bu hale getirdi. Belediyemizin vermiş olduğu karara karşı hak sahipleri bir hukuki süreç başlattı ve yargı süreci devam ediyor. Yürütmeyi durdurma kararı vardı ve bu karar doğrultusunda komisyonlar karar aldı. Sonradan yaşanan bir gelişme ile bölge idare mahkemesi yürütmeyi dururma kararını bozdu. Artık yargı sürecine ilişkin bizim daha fazla yapacağımız bir şey yok” dedi

Yapılan konuşmaların ardından komisyon raporu oy çokluğu ile meclisten geçti.

Gündem maddesi şu şekilde: 

S Plakalı araç sayısının ilk etapta 400 adet arttırılması yönünde 27/10/2021 tarihinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesi gereğince açık teklif usulü ile gerçekleştirilen ihale sonucunda satılan 286 adet plaka için Geçici Güzergâh İzin Belgesi verilmesinin Meclis tarafından görüşülerek karara bağlanması hususuna yönelik Yazılı Önergenin, Plan ve Bütçe – Ulaşım – Hukuk Komisyonlarınca;“İlgili Yazılı Önerge içeriğinde zikrolunan mahkeme kararları ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin İzmir 8. İdare Mahkemesinin 2023/1463 Esas sayı ve 09/02/2024 tarihli Kararı gereğince karar verilmesine gerek olmadığının” oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Müşterek Rapor. (Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Hakan YILDIZ, Burçin Kevser SEVİL. E.1810446)

Süreçte neler yaşandı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki S plakalı araç sayısının 400 adet arttırılması ihalesine ilişkin 2021 yılında UKOME Genel Kurulu’nda karar aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından yapılan ihaleye 287 başvuru yapıldı. Değerlendirme sonucunda 284 S plakanın satışı yapıldı yasal süreler içerisinde 280 kişi plakasını aldı. İzmir 3. İdare Mahkemesi’ne ihalenin iptaline ilişkin açılan dava, “207 sayılı encümen kararında hukuka aykırılık bulunmadığı” gerekçesiyle reddedildi. Daha sonra, davacı tarafından Danıştay 13. Dairesi’ne temyiz başvurusunda bulunuldu. Yaklaşık 2 yıllık sürenin ardından Danıştay 13. Dairesi oy çokluğuyla encümen kararının iptaline karar verdi. Danıştay kararı doğrultusunda 280 plakaya ilişkin Ticari Taşıt Tahsis Belgesi ve Çalışma İzin Belgesi’nin iptal edilmesi konusu, 8 Mart 2023 tarihinde yapılan UKOME Genel Kurul Toplantısı’nda görüşülerek oyçokluğuyla kabul edildi.

 
Mert Hakan Yandaş: Plana sadık kalmalıyız
 
Ünlü yönetmene bir istismar suçlaması daha
YORUMLAR
Toplam 22 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şenol Günaydın 16 Mart 2024 Cumartesi 17:09

Her zaman olduğu gibi sorunları çözmeme ortada bırakma sorunla yaşama Siyaseti güden Aynı zamanda bu problemin de sebebi olan İzmir CHP yönetimi yapacağını yaptı ????????

Yorumu oyla      1      0  
Güven 16 Mart 2024 Cumartesi 17:05

İbb ihalede usul hatası yapıyor. İnsanlardan paraları alıyor. Sonra bu plakalar geçersiz diye toplamak istiyor. Mağdurlar yürütmeyi durdurma kararı alıyor. İbb yüzsüzce yaptığı hataya rağmen yürütmeyi durdurma kararına itiraz ediyor. Bu insanların helal para ile aldıkları plakaların üstüne yatacağım diyor. Üstüne üstlük bunu yapan halkçı geçinen bir parti. Kimlerin rantı var bu işte. Mecliste araştırılması lazım.

Yorumu oyla      1      0  
Muhammet p 16 Mart 2024 Cumartesi 01:41

İnsanlar evlerini arabalarını arsalarını altınları sattı kredi çekti çocuklarına bi iş imkanı olsun evine ekmek götürmek için bu insanların suçu ne bu insanların yuvası bozulur evinde huzur kalmaz Bizim seçtimiz millet vekillerin umrunda değil birileri cikıp bu işlere el atması lazım

Yorumu oyla      1      0  
Raşit Yılmaz 15 Mart 2024 Cuma 21:27

TÜRKİYENİN üçüncü büyük şehri koskoca İZMİR büyükşehir belediyesi bu kadarmı Aciz ne kadar beceriksiz varsa ne kadar torpilli iş bilmez varsa doldurmuşlar beceriksizler yüzünden 286 esnaf mağdur ve kendi yaptıkları hataları bedelini bu esnafa ödetmeye çalışan beceriksizler iş bilmez yobazlar ordusu bu esnafın mağduriyetini nasıl çözeriz nasıl gideririz ne yapa biliriz diye çözüm üreteceklerine O ona O ona bu insanların bu esnafın Ahi sizlerdede kalmaz bunu bedelini sizlerde ödeyeceksiniz

Yorumu oyla      0      0  
Celal Ertekin 15 Mart 2024 Cuma 20:21

Biz İzmir büyükşehir belediyesi güvendik kime güven memiz lazım koskoca büyük şehir belediyesi eminim büyük şehir belediyesi bu vatan daşin mağdur etmez ve pilaka karı geri verip bu kadar esnaf mağdur etmez saygılar sunarım

Yorumu oyla      0      0  
HİLMİ 15 Mart 2024 Cuma 18:57

Beledıye ile bakanlık arasında kı anlaşmazlığın faturasını niye bizlere ödetmeye calısılıyor bu işi çözmek bu kadar zor olmamalı oy istemeye gelince herkes problem çözücü lafta icraat gelince kimse ortada yok ya verin güncel plâka değerini millet 2 ev parası yatırdı bu işe zamanında yada plâka hakkımızı verin

Yorumu oyla      0      0  
AKy 15 Mart 2024 Cuma 18:40

Yazıklar olsun

Yorumu oyla      0      0  
Mağdur 15 Mart 2024 Cuma 18:34

Davacı erdem Mert davalı İzmir büyükşehir belediyesi mağdur olan esnaf tüm şartları uyarak plaka satın aldık İzmir büyükşehir Belediyesi''nin eksikliğinden dolayı s plaka ihalesi iptal ediliyor magdur olan esnaf

Yorumu oyla      0      0  
Mağdur 15 Mart 2024 Cuma 17:24

Belediye ye güvendik resmi kurum diye hata ettik mağduriyet olmucak deldiler her karara itiraz ediyorlar artık tabi SM var artık onlar için daha çok para sayın soyer

Yorumu oyla      0      0  
Mahmut 15 Mart 2024 Cuma 16:25

İzmir çantada keklik diye adamların umurunda değil sanki yaptıkları hatayı halka ödemekten bile utanmayan bir belediye yazıklar olsun

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seçim öncesi dev borçlanmaya onay!
Yerel seçimlere kısa bir süre kala İZSU’nun 250 milyonluk kredi kullanabilmesi ...
Çerçioğlu ata tohumları projesinin kapasitesini yıllık 10 milyon fideye çıkarıyor
Başlattığı ata tohumları projesi ile Aydın’ın yüz yıllık tohumlarını, ...
Yenipazar Çerçioğlu’nu coşkuyla karşıladı
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Yenipazar Belediye ...
 
Büyükşehir'den 45 milyonluk Ramazan dayanışması!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ramazan ayında bereketi büyütmek için ...
Karşıyaka'da 'farkındalık' pazarı kuruluyor!
Tüketim çılgınlığına karşı farkındalık yaratmak, bu farkındalığı çocuklara ...
Büyükşehir rakamları açıkladı... 5 yılda raylara 40 milyarlık yatırım!
Kenti demir ağlarla örme hedefiyle göreve gelen İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
Sandal: Bayraklı İzmir’in kalbi olmaya devam edecek
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, belediye bünyesindeki sosyal ...
Zabıtalar kontrol ediyor... Menderes'te pide denetimi
Menderes Belediyesi tarafından fırınlarda Ramazan pidesinin fiyat, gramaj ...
Binlerce Aydınlı iftarını Aydın Büyükşehir’in sofralarında açtı
Binlerce vatandaş, her yıl olduğu gibi bu yılda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva