HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Mayıs 2012 Pazar - 10:36

Pomaklar İzmir'de dernekleşiyor

Pomak kökenli Başkan Şenol, İstanbul ve Eskişehir’den sonra İzmir’de de dernekleşme çalışmalarına başlayan soydaşları ile kahvaltıda buluştu. Pomaklar, aralarından çıkan başarılı Başkan Şenol ile gurur duyduklarını söyledi.

Pomaklar İzmir de dernekleşiyor

İZMİR - Dilleri, tarihleri ve kültürleri kaybolmasın diye uğraş veren Pomaklar; Eskişehir ve İstanbul’un ardından İzmir merkez olmak üzere Ege Bölgesi’nde de dernekleşme çalışmalarına başladı. Pomakların yoğun olarak yaşadığı Gaziemir’e gelen dernek yöneticileri, Pomak kökenli Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’u ziyaret etti, ardından İzmir’de dernekleşme çalışmaları için kahvaltılı bir toplantı düzenledi.
 
Sarnıç Sosyal Tesisleri’ndeki kahvaltıya, İstanbul Pomak Kültür Derneği Başkanı Mehmet Demir, Pomak Kültür Derneği kurucu üyesi Nezire Nazan Öztürk, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Serap Alp ile Yrd. Doç. Dr. Muhittin Aygün, Gaziemir Belediyesi Kültür Danışmanı Arkeolog Ercan Çokbankir, Bayındır Çınardibi Köyü Muhtarı Ramazan Satın, Manisa Bal-Göç Derneği Başkanı Mustafa Kader, İzmir Bal-Göç derneği yönetim kurulu üyeleri ile Gaziemir’de yaşayan çok sayıda Pomak kökenli vatandaş katıldı.
 
Yerel çalışmalar yapmak için ilk olarak 2009 Ocak ayında, Eskişehir’de Pomak Kültür Derneği kurduklarını anlatan Nezire Nazan Öztürk, 2011’den itibaren çalışmalarını genişlettiklerini ve İstanbul’da da şube kurduklarını belirtti. Pomak kültür ve geleneklerini ile Pomakça’yı yaşatmayı amaçladıklarını anlatan Öztürk, “TESEV’in araştırmasına göre Türkiye’de resmi olarak 600 bin Pomak yaşıyor. Yunanistan’da 80 bin, Makedonya’da 40 bin, Bulgaristan’da 350 bin Pomak var. Biz Türkiye’de gerçek rakamın 1.5 milyon civarında olduğunu düşünüyoruz” dedi. Öztürk, derneklerin sayısını artırıp platform kurmayı da hedeflediklerini ifade etti.  
 
TBMM’de Pomak kökenli 25 milletvekili var
İstanbul Pomak Kültür Derneği Başkanı Mehmet Demir ise, 1912 Balkan Savaşı’nda en ağır bedeli ödeyen halkın Pomaklar olduğunu belirterek, “Pomaklar, inatçı, yardımsever, yapıcı ve onurlu bir halktır. 1876 yılında Timraş Cumhuriyeti’ni kuran Pomakların torunuyuz. Şimdi başta Antik Slav dili Pomakça başta olmak üzere tüm değerlerimize sahip çıkmak için biraraya geliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ne büyük katkılar sağlayan, gurur duyduğumuz Pomak devlet adamlarımız var ve şu an TBMM’de 25 Pomak kökenli milletvekili görev yapıyor. Gaziemir’in başarılı belediye başkanı Halil İbrahim Şenol’un da Pomak olmasından gurur duyuyoruz” diye konuştu.
 
Başkan Şenol ise, tarihte ağır bedeller ödeyen Pomaklar’ın Türkiye Cumhuriyet’nin demiri, çimentosu olduğunu belirterek, “Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ama Pomak olduğumuzu da unutmuyoruz. Yıllardır özlemi çekilen örgütlenme imkanı İzmir’de, Gaziemir’den başlayacak, daha sık biraraya geleceğiz. Timraşlı Şah İsmail’in torunuyum ve bundan da gurur duyuyorum” dedi. Toplantıya katılan yaşlılar ise Pomak geleneklerini ve anılarını anlattı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaralı leylekler yeniden gökyüzüne kavuştu
Barındırdığı hayvanlar kadar, doğadaki canlılar için de adeta bir şifa ...
Konaklı gençler 3. kez pedala bastı
Konak belediyesi’nin desteği ile Tansaş’ın ana sponsorluğunda 3. Liselerarası ...
Karşıyaka'da Cenk Bosnalı'yla göçmen rüzgarı
Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl 11. Düzenlenen Karşıyaka Çiçek ...
 
İzmir’in içme suyu “yüzde 100” temiz
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün İzmir’in suyuna yönelik “Yüzde 80 oranında ...
Gemi ihalesi de ‘KİK’lik oldu!
Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez taşımacılığında kullanacağı 15 adet yolcu ...
Başkan Şenol reklam yasağını Kocaoğlu'yla deldi
İçişleri Bakanlığı’nın belediyelere ‘yapılan çalışmaları anlatırken fotoğraflarınızı ...
 
Başkan hükümete bayrak açtı: Rantsal dönüşüme karşıyız!
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşüm çalışmaları ...
Gaziemir Semt evlerinde ilkyardım kursu
Gaziemir Belediyesi’nin kurduğu Cumhuriyet Semt Evleri’nde, Eşrefpaşa ...
Narlıdere yılın Annesini seçti
Narlıdere Belediyesi 13 Mayıs “Anneler Günü” için yılın annesini seçti. ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva