HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Nisan 2016 Pazartesi - 11:07

Pekdaş: Konak’ta muhalefet yok!

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş zaman zaman karşı karşıya geldiği muhalefeti eleştirdi. Pekdaş, “Konak’ta muhalefet yok” derken parti içinde kendisine yönelik eleştirileri de, “Gerçekten de bazen bana haksızlık yapıldığını düşünüyorum” dedi.

Pekdaş: Konak’ta muhalefet yok!

EGEDESONSÖZ - Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş göreve gelişinin ardından geçen iki yıllık süreyi değerlendirdi.

Kanal 35 TV’de yayınlanan Farklı Açı Programı’na katılan Başkan Pekdaş, Egedesonsöz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Yapar ve Gazeteci Çağdaş Yılmazer’in sorularını yanıtladı. Pekdaş, projelerden parti içi muhalefete, yatırımlardan kamuoyundaki algıya kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Başkan Pekdaş sık sık karşı karşıya geldiği AK Parti’yi eleştirdi. Muhalefetin doğru düzgün görevini yerine getirmediğini belirten Pekdaş, “Konak’ta muhalefet yok. Bana göre muhalefet olmalıdır. Demokrasi muhalefetin özgürce söz söylediği yerlerde olur.  Manipülasyon yapıyorlarsa, yalan söylüyorlarsa orada muhalefetin olduğunu söylemek mümkün değildir. Bugün Türkiye’de muhalefet, İzmir’de ise iktidar koltuğundayız. Biz masanın iki tarafında oturmayı beceren insanlarız. Muhalefetin özgürlüğü önemlidir fakat yalan söylememesi, manipülasyon yapmaması gerekir. Meclisi işletmesi gerekiyor. Talimatla, yalanlar üzerinden muhalefet yapılıyorsa orada demokrasi mücadelesi yoktur. Orada bir baskı tahakkümü vardır. Niyet okunarak söz söyleniyorsa niyet okuma işi faşizmdir. Niyet okumayacaksınız, gerçekleri değerlendireceksiniz. Gerçekleri çarpıtarak, onlara farklı anlamlar yüklemek totaliter rejimde olur.  Ben ne söylüyorsam ve ne yapıyorsam ondan ibaretim. Karşımdakini de öyle görüyorum. Karşımızdaki durum, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan farklı değil. Bu konuşmalarımız meselenin yerele yansımasıdır. Ben üzerime düşeni yapıyorum. Söz söylemeye, iş yapmaya, duruş göstermeye devam edeceğim. Yalan üzerinden siyaset yapmayalım. Yalan kötü bir şeydir. Bunu da herkese anlatalım. Kadın yönetici olarak ayrıca sorumluluklarımın fazla olduğunu biliyorum. Belki biraz daha fazla konuşuyor ve duruş gösteriyorsam bu nedenledir” dedi.

HAKSIZLIK YAPILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM
Başkan Pekdaş, başta meclis grubu ve parti içinden gelen eleştirilere, “İş yaparsanız taş yersiniz” yanıtını verirken, “Demokrasi, muhalefet iyidir. Parti içi demokrasi de, muhalefet de iyidir. Güç verir, insanları zinde tutar” dedi. Pekdaş, “Bizim meclisimizde kararlar çoğunlukla oy birliği ile alınıyor. Bakınız demokrasi ve hukuk devleti olmak kolay değil. Bunların hepsi zaman işidir. Siyasal partilerin çalışması, karar alma süreci, kanunda yazılı hak ve yetkiler, bunların kullanılması Dünya’da da uzun süreçler almış. Demokrasi mücadelesinin tarihi İngiltere’de yıllar önce Magna Carta anlaşmasına dayanır. 1215 yılında bütçe hakkının halkın olmasını kabul eder. O yıldan bu tarafa halen demokrasi mücadelesi sürüyor. Siz ‘bugün karar aldım, uygularım’ diyemezsiniz. Bedel ödemek, uğraşmak lazım. Hayat sıkıntı ile dolu. Her şeyin iyi olması eşyanın tabiatına aykırıdır. Bu tür inişler çıkışlar olur. Çözmek bizim görevimiz. İş yaparken sevindirdiklerimiz de kızdırdıklarımız da olur” dedi. Pekdaş, “Size haksızlık yapıldığını düşünüyor musunuz” sorusuna ise, “Ben düşünürüm. O ayrı bir şey. Belki ben yanlış düşünüyorum. Gerçekten de bazen bana haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Bu benden de kaynaklanıyor olabilir. Pek çok işi önünüze koyduğunuzda bazı şeylere zaman ayıramıyor da olabilirsiniz” ifadelerini kullandı. Pekdaş, Konak Belediyesi’nin ve meclisinin iki yıllık süreçte hep tartışma ve kavgalarla gündeme gelmesini ve basında bu tür haberlerin çıkmasını ise, “Belki medyamız bunu öne çıkartıyor” sözleriyle değerlendirdi.

HALKIN GÜNDEMİNDE YOK!
Başkan Pekdaş, Konak halkının kendisinden çok şeyler beklediğini söyledi. Pekdaş, “ Halkın gündeminde bunlar yok. Onların gündeminde gerçekten hizmet var. Onlar benden semt merkezi, park, spor alanları istiyor. Ben siyasette bu tür tartışmaların olmasından sıkılmıyorum. Yeri geldiğinde direnir, hamle de yaparım. Hayat böyle bir şeydir. Ben siyasi bir kimliğim. Bundan vazgeçmiyorum. Yaşamın kendisi siyasidir. Havadan, suya, çevre, hakların için mücadele etmek bunların hepsi siyasetin getirisidir. İnsan siyasi bir hayvandır diyen ünlü filozoflarda vardır. Siyaset yaşamın kendisidir. Ben siyaset yapmaktan vazgeçmeyeceğim. Siyaset yapmak delege pazarlığı yapmak, seçimlere müdahale etmek, oraya bu başkan olsun, bu isim listeye girsin konusunun ötesindedir.  Ben şimdiye kadar yaptıklarımı yapmaya devam edecek, sözümü de söylemeyi sürdüreceğim.  Gerçekten yurttaş olarak, birey olarak yaşamak istiyorum. Gençlik, çocuklarımız için murat ettiklerim var. Herkes özgür olsun” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’İN PLANINI UYGULUYORUZ
Pekdaş, İzmir İl Özel İdaresi’nin yıllarca hizmet binası olarak kullandığı alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan planla gündeme gelen “protokol camii” ve yeni düzenlemeye itiraz ettiklerini söyledi. Çınarlı’daki alanın cami değil belediye hizmet alanı ve yeşil alan olması gerektiğini vurgulayan Pekdaş, cami için yakın bölgede yer önerdiklerini, bunun da meclisin gündemine geleceğini dile getirdi. Pekdaş, “Özel idare malları yılan hikayesine dönmüş bir konudur. Burada bir alan vardı. Belediyeye verilmedi. Büyükşehir’in planlarında burası farklı, bakanlığın planlarında farklı görünüyor. Biz ilçe belediyesi olarak Büyükşehir’in planlarına uymak zorundayız. Burası, belediye hizmet alanı, yeşil alan ve yoldur. İbadet alanı ihtiyacı olabilir. Bunu tartışırız. Yer de gösteririz. Bu bölgede inşaatlar yükseliyor. Yeri uygun değil. Biz Karayolları’nın satışa çıkarttığı yer için ‘gelin burayı cami-ibadet alanı yapalım’ dedik. Meclisimiz bunu görüşecek. Biz, plansız alanı önerdik. Bakanlığın yaptığı plan doğru değildir. Büyükşehir planı o bölgede yaparken ticari kaygı ile yapmadı. Bunu devam ettirmek istiyoruz. Yoğun yerleşimin olduğu yerlerde sosyal donatı alanlarına ihtiyaç var. Ben belediye başkanı olarak hizmet üretmek için kamulaştırma yapıyorum. Çünkü boş, hizmet alanı ya da halkın kullanımına sunacağımız boş alan kalmamış” dedi.

TOKİ’DEN YER SATIN ALIYORUZ
Başkan Pekdaş, Eşrefpaşa’da yıllardır faaliyette bulunan pazaryerini kaldıracaklarını açıklarken yeni yerin arazisinin TOKİ tarafından kendilerine satıldığını söyledi. Bunun için TOKİ’ye 12 milyon TL ödeyeceklerini de açıklayan Başkan Pekdaş, “Biz proje üretmek için yer satın alıyoruz. Parayla yer satın alarak iş yapmak yerine bizim sosyal donatı ve yeşil alanları önceden ayırmamız gerekiyor. TOKİ bize pazaryeri için araziyi bedelsiz vermedi. Burası için ‘bize maliyeti var’ dedi. Sorunu çözmek için parayla alıyoruz. Düşünün bu paraları bunlar için veriyoruz” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VURGUSU
Kentsel dönüşüm konusuna da vurgu yapan Başkan Pekdaş, Gültepe bölgesinde önemli planlama çalışmaları yaptıklarını söyledi. Yenişehir Pazaryeri’nin olduğu bölgeye yapacakları yeni belediye hizmet binasının Yeşildere ve arka bölgelere hareket getireceğini de belirten Pekdaş, “İzmir Büyükşehir Belediyesi özellikle bu bölgede çalışmalar yapıyor. Kentsel dönüşüm yasası ile bölgesel düzenleme yapmak mümkün değil. Eski binayı yıkıp, yeni binayı yaparak kentsel dönüşüm yapılamaz. Konak’ta ciddi anlamda altyapı ve gecekondu problemi var. Herkesin elverişli konutlarda, barınma ihtiyacını giderme hakkı var. Biz, bir yandan ıslah planları yaparken kentsel dönüşüm konusunda da çalışmalar hızla devam ediyor. Belediye olanakları ile kenti yenilemek istersek olmaz. Biz, kentin olanaklarını ve enerjisini de işin içine sokmak zorundayız” dedi.

SORUNLARI SIRALADI
Başkan Pekdaş, iki yıllık geçen süreçte yapmak istediklerini bir plan haline getirdiğini ifade ederken aşama aşama uygulamanın sürdüğünün de altını çizdi. Pekdaş, “Bizim kısa, orta ve uzun vadeli işlerimiz var. Konak’ta o kadar güzel bir ruh var ki içinde kayboluyorsunuz. Her yeri ayrı bir zenginlik ve güzellik taşıyor. Konak’ta ciddi sorunlar var. Çöp toplamamız, tadilat ve bakım çalışmaları bile bizi zorluyor. Konak’ta çok ciddi bir nüfus yoğunluğu yıpranmayı da arttırıyor. Sürekli tadilat, tamirat ve yenilik yapmak zorundayız. Konak’ta 2 bin 500 adet tescilli yapı var. Bunların atıl durması, kıyıda bakımsız bulunması bizim için sorun oluşturuyor. Özel sektörün bize bu konuda yardımcı olması gerekiyor. Biz, Dubai gibi köksüz değil, tarihsel bir şehiriz. Konak’ın bünyesinde hem yeni kent hem de eski kent merkezleri yer alıyor. Bizim yaptığımız kolay değil ama anlayış yaratmak istiyorum. Kurduğumuz sistemin üzerine bir tuğla koyar gibi çalışmalar yapılsın diye düşünüyorum” diye konuştu.

EN BÜYÜK SORUN ALTYAPI
Pekdaş, Konak’ta altyapı ve trafik sorunu nedeniyle şikayet aldıklarını söylerken kısa sürede yaşanan keşmekeşten çıkmayı planladıklarını söyledi. Pekdaş, “Alsancak’ın en büyük sorunu altyapı sorunudur. İZSU, bütün boruları yeniledi. Tam 150 yıllık belediyeyiz. Yıprananların yerine yenileri getiriyor. Aynı zamanda kablolar geçiyor. Her kurum kendi çalışma programını yapıyor. İhale süreçleri nedeniyle koordineli yürümüyor. Çalışmalar önemli ölçüde tamamlandı. Şimdi yağmur suyu kanalları çalışması için bir iki ay sonra yeniden sokaklara gireceğiz. Bu da kısa sürede tamamlanacak. Altyapı çalışmaları kısa sürede bitecek. Güzelyalı-Göztepe, Alsancak ve merkezi yerlerde önemli hizmetler yapıyoruz. İzmir’in uzun süre altyapıya ihtiyacı kalmayacak” dedi.

EN İYİ CEVABI KIZLARIMIZ VERDİ
Pekdaş, kadın futbol takımının durumu ile ilgili de konuştu. Pekdaş, “Ciddi anlamda ekonomik tedbirler aldık. Yüksek ücret isteyenlerle devam etmedik. Giderlerimizi dörtte bir oranında indirdik. Altyapıdan yetişen gençlerimizle bu halde şampiyon olduk. Benim için ‘kadın futbol takımını kapattı’ dediler. Biz eski hocalarla devam etmedik. En büyük kulüpler bile mali yapılarına göre yeniden düzenleme yaparlar. En iyi cevabı bizim kızlarımız verdi. Türkiye şampiyonu oldular ve yine ülkemizi bizim kızlarımız temsil edecekler” diye konuştu.

ÇOCUKLARA BİLİM MERKEZİ
Pekdaş, Konak Belediyesi’nin yeni hizmet binasının ihalesinin kısa sürede gerçekleştirileceğini ifade ederken temelinin önümüzdeki yıl atılabileceğini vurguladı. Pekdaş, “Konak’ta temelini attığımız birçok proje olacak. Planlamalar sürüyor. Mesela ‘soru değil sorun çöz’ mantığı ile çocuk bilim merkezi kuracağız. Öğrencilerimize laboratuvar ortamında araştırma yapacakları, deneyler yapacakları, hayal kuracakları bir merkez hayata geçireceğiz. Hayal kursunlar bizim için yeterlidir” ifadelerini kullandı.

 
Karaburun'da rekor sözleşme: Yüzde 52 zam!
 
İzmir’de en sağlıklı fuarlar için geri sayım!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Konaklı 25 Nisan 2016 Pazartesi 16:24

Siz beledıye Başkan'ı değil, milletvekili olacakmışsınız başkanım.

Yorumu oyla      11      5  
Helal başkan 25 Nisan 2016 Pazartesi 12:39

Helal Başkan'ım

Yorumu oyla      11      5  
25 Nisan 2016 Pazartesi 11:55

Bir konaklı olarak en çok istediğimiz semt merkezi. Olmazsa olmaz. Önce alt geçitlerdeki asansörleri tamir edinde millet pazara gidebilsin. Yeşil alan, kentsel dönüşüm, altyapı. Öncelikli projeler bunlar olmalı. Gidip de gecekondu mahallesinde kaldırım taşı değiştirmeyin. Harcanan paralara yazık.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karaburun'da rekor sözleşme: Yüzde 52 zam!
Tüm Yerel Sen Sendikası Karaburun Belediyesi'nde çalışanlar adına Karaburun ...
Büyükşehir’de yas günü: Azad Fazla’ya veda…
Geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden AK Parti Karabağlar ve Büyükşehir ...
Gaziemir’de dünya çocuklarını buluşturan piknik
19. Gaziemir Ulusal ve Uluslararası Çocuk Şenliği’ne katılan çocukları ...
 
Çiğli’de miniklerin karne sevinci
Çiğli Belediyesi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte açtığı bakım ...
Bornova’da hurda araç operasyonu!
Bornova Belediyesi, çevre kirliliğine neden olan hurda araçlara yönelik ...
Buca’nın Mobilyacılar Sitesi nefes aldı!
Buca Belediyesi, Mobilyacılar Sitesi’ne yaptığı ince dokunuş ile esnafın yüzünü güldürdü.
 
‘Köy Enstitüleri’ APİKAM masasında!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde ...
Kıl çadırda bir başkan: Yörüklerin Kocaoğlu coşkusu
Torbalı’daki Yörük Şenliği’ne sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Başkan ...
20. Uluslararası Bergama Çocuk Şenliği'ne muhteşem final
Bergama Belediyesi tarafından bu yıl 20’ncisi düzenlenen Uluslararası ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva