HABERLER>DÜNYADAN
30 Nisan 2017 Pazar - 08:48

Papa'dan ABD ve Kuzey Kore'ye çağrı

Katoliklerin ruhani lideri Papa, Kuzey Kore ve ABD arasında tırmanan gerginliğe bir son verilmesi çağrısı yaparak, diplomatik çözümlerin aranması gerektiğine işaret etti.

Papa dan ABD ve Kuzey Kore ye çağrı

'Barış'ın Papası, barış ülkesi Mısır'da' sloganıyla Mısır'a 2 günlük bir ziyaret gerçekleştiren Papa Francesco, dönüş yolunda uçakta bir basın toplantısı düzenleyerek, başta Kuzey Kore ve ABD arasında esen savaş rüzgârları olmak üzere pek çok konuya dair soruları yanıtladı.

Papa, "Mısır'daki konuşmanızda da parçalı bir 3. Dünya Savaşı yaşanmakta olduğunu söylediniz. Bugün Kuzey Kore'de olanlar korkuya yol açıyor. Başkan Trump oraya savaş gemilerini gönderdi, Kuzey Kore'de Güney Kore'yi, Japonya'yı, ABD'yi tehdit ediyor. Nükleer bir savaştan bahsediliyor. Trump'ı ya da diğer liderleri görürseniz, onlara ne dersiniz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Birçok ülkenin liderine de yaptığım gibi onları, onları da sorunları çözmek için diplomasi yolunda çalışmaya davet ediyorum ve bunu onlara da söyleyeceğim. Dünyada birçok kolaylaştırıcı, arabulucu ülke var teklifte bulunan. Norveç gibi ülkeler her zaman yardım etmeye hazır ve bu sadece bir örnek. Müzakere ve diplomatik çözüm yolu aranmalı. Ben 2 yıldır parçalı bir dünya savaşından bahsediyorum. Parçalı ama bu parçalar genişleyerek zaten sıcak olan noktalarda yoğunlaşmakta."

BM'YE ELEŞTİRİ: LİDERLİĞİ TEKRAR GÜNDEMİNİZE ALMAK ZORUNDASINZ

Kuzey Kore'nin füzelerinin, 1 yıldır tartışılmakta olduğunu ama şimdi bunun çok daha fazla ısınmış gibi göründüğünü söyleyen Papa Francesco, "İnsanlığın geleceği söz konusu olduğu için onları müzakereye davet ediyorum. Bugün genişletilmiş bir savaş insanlığın büyük bölümünü, kültürü yok edebilir ve bu korkunç. Dünyanın bugün bunu kaldırabileceğini sanmıyorum. İç savaş yaşayan ülkelerin nasıl acı çektiğine bakalım; Orta Doğu'da, Yemen'de, Afrika'da. Bunlara bir son verelim, diplomatik çözümler arayalım. BM'nin, liderliği tekrar gündemine almak zorunda olduğuna inanıyorum. Çünkü onun liderlik vasfı biraz sulandı (zayıfladı)" dedi.

"TÜRKLER ALMANYA'YA ENTEGRE OLDU"

Geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, Avrupa'daki mülteci kamplarındaki koşulları eleştirirken, bunları toplama kamplarına benzetmesinin tepki çektiği hatırlatılan ve bunun bir dil sürçmesi olduğunu düşünenlerin bulunduğu belirtilen Papa, şunları söyledi:

"Önce söylediklerimi hatırlatmam gerek. Ben bu konuda Avrupa'nın en cömert ülkelerinin Yunanistan ve İtalya olduğunu belirttim. Almanların entegre etme kapasitesine hep hayran oldum. Orada eğitim aldığımda, Frankfurt'ta entegre olmuş ve normal bir hayat süren pek çok Türk vardı. Benim 'toplama kampı' söylemim, bir dil sürçmesi değildi. Gerçekten bazı mülteci kampları, toplama kamplarına benziyor. Bazıları belki İtalya'da bazıları başka yerlerde. Bir kampa kapatılmış ve oradan çıkamayan bir insanların ne yapacağını düşünün."

LE PEN YORUMU: AVRUPA, ERİME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Kahire'deki köklü El Ezher Üniversitesi'ndeki konuşmasında 'demagojik popülizmden' bahsettiği ve Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turu geçen iki adaydan birinin popülist söylemlerde bulunan aşırı sağcı Marine Le Pen olduğu hatırlatılan Arjantinli Papa, o ülkedeki Katolik seçmenlere ilişkin mesajının sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Avrupa'da, 'popülizm' kelimesini yeniden öğrenmek zorunda kaldım. Çünkü Latin Amerika'da bunun başka anlamı var. Avrupa'da ve Avrupa Birliği'nde sorun var. Her ülke kendisine elverişli olanı seçmekte özgürdür ve ben bunun karşısında, neden böyle bir seçimin yapıldığına dair bir yargıda bulunamam. Ancak Avrupa erime tehlikesiyle karşı karşıya, bu doğrudur. Bunun üzerinde düşünmeliyiz. Korkutan bir sorun var ve bu söz konusu fenomeni ve göçmen sorununu besliyor olabilir."

Papa, "Gerçeği söylüyorum: Fransa'nın iç politikasını anlamıyorum ve mevcut Cumhurbaşkanı (François Hollande) ile de iyi ilişkiler kurmaya çalıştım. Ancak onunla bir kez çatışma yaşadık (Fransa'nın Vatikan'a eşcinsel bir büyükelçi ataması krizi). İkinci tura kalan adayların (Macron ve Le Pen) geçmişlerini, nereden geldiklerini bilmiyorum" diye ekledi.

"O BİR HRİSTİYAN OLAMAZ" DEDİĞİ TRUMP'LA GÖRÜŞECEK Mİ?

26-27 Mayıs tarihlerinde İtalya'nın güneyindeki G7 Zirvesi'ne katılacak olan Donald Trump ile görüşmek isteyip istemediği sorulan Papa, "ABD'den bir talep gelip gelmediği konusunda henüz bilgim yok. Ama ben talepte bulunan her devlet başkanıyla görüşüyorum" dedi.

Donald Trump'ın, seçim kampanyası sırasında göç akınını önlemek için Meksika-ABD sınırına duvar örmeyi vaat etmesi üzerine Papa, "Nerede olursa olsun köprüler yerine sadece duvarlar inşa etmeyi düşünen insan, Hıristiyan değildir" eleştirisi getirmişti. Trump'da buna, "Bir dini liderin, bir kişinin inancını sorgulaması utanç verici" diye karşılık vermişti. Bu yaşanan gerginlik üzerine iki liderin buluşup buluşmayacağı merak konusu olmuştu.(DHA)

 
İzmir'de DEAŞ'a şafak baskını: 1 Mayıs'ı kana bulayacaklardı
 
AK Partili Tayyar: Pes ettim, artık yokum!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küba'da askeri uçak düştü: 8 ölü
Küba'nın batıdaki Artemisa bölgesinde askeri uçağın düşmesi sonucu 8 kişinin ...
NATO Genel Sekreteri'nden kritik Türkiye yorumu
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin NATO için önemli bir ülke olduğunu bildirdi.
Merkel'den çifte vatandaşlığa destek
Almanya Başbakanı Merkel, "Çifte pasaport sahibi bir Türk, sadece Alman ...
 
Papa'dan Müslümanlara ve Hristiyanlara çağrı
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis, "barış" temalı Mısır ziyaretinin ...
Trump selefinin yasaklarını kaldırmak için kararname çıkardı
ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama’nın petrol ve doğalgaz faaliyetlerine ...
ABD’den 'Suriye sınırında zırhlı araç' açıklaması
Pentagon Sözcüsü Albay Davis, “Suriye’nin kuzeyinin tamamında ortaklarımız ...
 
Brezilya'da hayata grev darbesi!
Brezilya'da hükümetin işçi hakları ve emeklilik sisteminde yaptığı değişiklikleri ...
Arnavutluk'un yeni cumhurbaşkanı Meta
Arnavutluk'taki cumhurbaşkanlığı seçiminin 4'üncü turunda, LSI Genel Başkanı ...
Ünlü markanın veliahtı hakkında tutuklama kararı
Ünlü enerji içeceği markası Red Bull'un ortaklarından birinin veliahtı ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva