HABERLER>EKONOMİ
2 Ocak 2015 Cuma - 11:44

Özel sektörün borcu korkutuyor!

Özel sektörün yurtdışından borçlandığı kısa vadeli borçlardaki artış endişe yaratıyor. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, kamunun borç yükünün özel sektörün üzerine geçtiğini belirterek, bu durumun 2015’te büyük tehdit yarattığına dikkat çekti.

Özel sektörün borcu korkutuyor!

EGEDESONSÖZ - İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, özel sektörün yurtdışından aldığı kısa vadeli borçların giderek arttığını belirterek, borç yükünün sıkıntı yaratabileceğine dikkat çekti.
 
Özel sektörün yurtdışından aldığı kısa vadeli borçların 2015 yılında özel sektöre tehdit yarattığını dile getiren Uğurtaş, “Türkiye’nin genel borçlanması içindeki özel sektör borçlarının payı giderek artıyor. Son 5 yılda izlenen kamu maliyesi politikaları sayesinde devletin uluslararası borçlarında ciddi bir azalma olmuş, rakamlar ağır risk taşıyan çizgiden uzaklaşmıştır. Bu kamu maliyesi bakımından bir başarıdır. Ancak, kamuda azalan bu borçlanma genel borçlanmada bir azalmaya neden olmamış, borç yükü özel sektörünün üzerine geçmiştir. Bu borç yükünün taşınması ve azalması için özel sektör ihracat başarısına ve karlılığa ihtiyaç duyuyor. Hedefleri,  bu karlar ile önce ayakta kalmayı daha sonra da imkan bulursa büyümeye ve gelişmeye devam etmektir. Oysa, daralan iç ve dış pazarlarda hem malını satmak hem de ihracattan elde edilmesi gereken karlılık oranlarını yakalamak çok zor” dedi.


 
KADIN İSTİHDAMI YETERSİZ
Türkiye’nin büyümesinin istikrarlı bir çizgiye oturmadığını belirten Uğurtaş, “Ulusal büyümemiz sadece yıllık bazda değil,  yılın içindeki çeyreklerde dahi farklı görünümler sergiledi. Yüzde 4’lük büyümenin sadece nüfus artışımızdan kaynaklanan istihdam ihtiyacımızı karşılayabildiği bir ortamda işsizlik rakamlarımız yüzde 10 çizgisine oturdu. Özellikle genç nüfus ve kadın nüfusumuzun istihdam rakamları kabul edilebilir sınırların altında. Dış ticarette ki açığımız ve dolayısıyla cari açığımız bir tehdit olma özelliğini koruyor. Bir türlü dengeye oturmayan, siyasi tartışmaların odağına oturan faiz ve kur politikaları yatırımcının kısa vadeli plan yapmasını bile engellemeye devam ediyor” diye konuştu.

Türk firmalarının dış pazarlarda gücünü artırması gerektiğini belirten Uğurtaş, ara malı üretimini sağlayacak, ihracatı körükleyecek, ithalatı azaltacak, tasarruf kaynaklı yatırıma olanak sağlayacak bir ekonomi modelinin oturtulmasının gerektiğini söyledi.
 
LİSTE KISALSIN
2015 ‘e girerken İzmir’in önünde yine aynı menünün olduğunu vurgulayan Uğurtaş, “Alsancak Limanı’nın iyileştirilmesi, Çandarlı Limanı’nın devreye alınması, Ankara-İstanbul hatlarının otoyol ve hızlı tren bağlantılarının tamamlanması, kentsel dönüşümün sağlanması, kent içi ulaşım için gereken önemli  projelerin tamamlanması, yenilenebilir enerji kaynaklarının rasyonelize bir şekilde çevreyle barışık olarak kullanımın artırılması, yeni fuar alanı ile İzmir markasının daha da güçlendirilmesi, uluslararası yeni destinasyonların artırılması ile İzmir’in dünyaya daha da bağlanması gibi son yıllarda her yeni yıl öncesi dillendirdiğimiz proje ve gelişmelerin hızla devamını ve 2016 yılı başında bu listenin kısalmasını umuyoruz” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sömürü düzeni 2 Ocak 2015 Cuma 20:57

bir oyun oynanıyor ama halkımız bunun farkında değil devlet kredisiyle palazlanan ama devasa işletmeleri işletme sermayesi olmadığı için çalıştıramayan özel sektöre özelleştirme aldatmacasıyla devlet hazine garantörlüğünde yurt dışından alınan borç para ile bu milli servet özel sektöre sözde satıldı dolaylı olarak parayı veren yine devlet kefillik ne demek asıl borçlu ödeyemezse bu borcu ben ödeyeceğim demek sonuçta bu yerli sanayi halkın malı atatürkün tırnaklarıyla yaptığı bu stratejik işletmeler bir şekilde peşkeş çekildi ne oldu işsizlikmi azaldı,ihracatmı arttı,enflasyomu düştü,gelir dağılımı adaletsizliği mi düzeldi bunların hiçbiri olmadığı gibi halkın malı yok pahasına elden çıkarıldığı gibi artı devletin ödeme garantisi verdiği yüzmilyarlarca dolarda borç da bunun bonusu uyan halkım oynanan bu oyunları gör hala görmek istemiyorsan sen sömürülmeyi ve köle gibi yaşamayı hak ediyorsun demektir bu iş bu kadar basit.......

Yorumu oyla      12      5  
bahtiyar 2 Ocak 2015 Cuma 17:30

devlet büyükleri 24 saat tv'lerde pembe tablolar çiziyorlar sn. uğurtaş, boksör hikayesindeki gibi "beni kim dövüyooor?"

Yorumu oyla      12      5  
tayfun 2 Ocak 2015 Cuma 14:56

ulke buyumesi dusuyor dolayısıyla kisi basına gelir ve gelir artısı dusuyor .enflasyon artıyor. ulke borc borc yuku arttıyor. onumuzde de secim var , hukumet harcamaları artacak . 2015 simdiden ulkemiz icin gercekten kara bir yıl olacaga benziyor ...tum bu olumsuzluklar icinde toplumumuz yeni bir umut yeni bir cıkıs bulacaktır diye dusunuyorum...

Yorumu oyla      12      5  
ercan 2 Ocak 2015 Cuma 12:43

Yap işlet devret. Kamu borç yükünden kurtulsun diye yaratılan bir durum.Aslında degişen bir şey yok.Artan yine ülke borcu. Kimse üzerinde durmadı ama son büyük projelere özel söktör gerekli finans kaynaklarını bulamadı.Yaklaşık 100 milyar dolarlık finans ihtiyacı hazinenin kefil olmasıyla yaratıldı.Yani bu büyük borca ortak olmak demek.Doların bu yılda artmasına devam edecek beklentisinin olması borçlarında daha da çok artıcagına işaret ediyor.Yorganı ayagınıza göre uzatmak gibi bir derdiniz yoksa filmin sonuda şimdiden bellidir ve biz bu ülkede bu filmi çok gördük ama ne yapalım yapacak bir şey yok. Biz böyleyiz çünkü.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerli tütüne ithal darbe!
Tütün Yasası ile büyük darbe alan yerli tütün üretimine yeni yıl darbesi ...
Ege’nin ihracatı hedefi vuramadı
Ege’nin ihracatı geçen yıl yerinde saydı. 2014 yılında 13 milyar dolar ...
Bakanlıktan susama müdahale: Gümrük vergisi…
Ekonomi Bakanlığı susamın gümrük vergisini yüzde 56 düşürdü. İstanbul'da ...
 
Alkol ve sigara fiyatları ne kadar olacak?
Yeni yılın ilk günü yapılan vergi zamları, alkol ve sigara fiyatlarına nasıl yansıyacak?
Ege’nin piliç devi satılıyor
Japon gıda devi Nipponham Group, Bolez Piliç markasıyla beyaz et sektöründe ...
Yorgancılar’dan 2015 mesajı: Tedbiri elden…
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ...
 
2014’te ihracat Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı
Türkiye'nin 2014 yılı ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak 157,6 ...
Yeni yıl zamla açıldı: Alkol ve sigaraya…
Yeni yılın ilk gününde vergi zammı! Artışın, alkollü içki fiyatlarına ...
Likya Estetik'in ünü Türkiye'yi aştı!
17 yıldır İzmir Alsancak’ta faaliyet gösteren Likya Saç ekimi ve estetik ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva