HABERLER>EKONOMİ
2 Ocak 2015 Cuma - 10:52

Yerli tütüne ithal darbe!

Tütün Yasası ile büyük darbe alan yerli tütün üretimine yeni yıl darbesi geldi. Hükümet, ithal tütünde ton başına aldığı fonu 1200 dolardan 900 dolara düşürdü. Sigara firmaları düşen fonla beraber üretimlerinde yerli tütün kullanımını da azaltıyor. Türkiye, 48 ülkeden ithal ettiği tütüne yarım milyar dolara yarın kaynak aktarırken, yerli tütün üretimi ise hızla düşüyor.

Yerli tütüne ithal darbe!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Tütünde destekleme alımlarının kaldırılıp sözleşmeli üretimi getiren Tütün Yasası ile dibe vuran Türk tütününe bir darbe daha geldi. Hükümet, ithal tütünde aldığı Tütün Fonu’nu 300 dolar düşürdü.

Dün Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Bazı Mallara Uygulanacak Tütün Fonu Tutarlarının Belirlenmesine Dair Kararın 2. maddesinin birinci fıkrasında yer alan ithal tütündeki ton başına bin 200 dolar olan Tütün Fonu, 900 dolara düşürüldü.
 
2001’de yürürlüğe giren Tütün Yasası ile ithal tütünden alınan fonun kademeli olarak sıfırlanması hedefleniyor. Bu doğrultuda 2010 yılında işlenmiş ithal tütüne fon sıfırlandı. Diğer ithal tütünlerde ton başına alınan 3 bin dolar fon ise kademeli olarak düşürülmeye başlandı. Geçen yıl bin 200 dolar olan fon, hükümetin kararıyla bu yıl 900 dolara düşürüldü. Fonun kademeli olarak 2018 yılında sıfırlanması planlanıyor.
 
SİGARACILARA KIYAK
İthal tütünde fonun kademeli olarak düşürülmesi, yerli tütün üretimine darbe vururken, harmanlarında daha ucuza ithal ettikleri tütünü kullanan sigara firmalarının karlılıklarını artırıyor. Edinilen bilgiye göre Türkiye’de üretim yapan sigara firmalarının harmanlarında yerli tütün miktarı 10 yılda 45 milyon kilogramdan 15 milyon kilogramın altına geriledi.
 
Tütün Yasası’yla beraber Türkiye’nin tütün ihracatı hızla düşerken, tütün ithalatı ise patlama yaptı. 2002 yılında 88 bin 850 ton ihracat karşılığında 279 milyon dolar ihracat geliri elde edilirken, aynı yıl 55 bin 800 ton tütün ithalatı karşılığında 207 milyon dolar ödendi. 2013 yılında ise ihracat 56 bin 899 tona gerilerken, tütün ihracatından elde edilen gelir 423 milyon dolar oldu. Tütün ithalatı ise aynı yıl 80 bin 464 dolara çıktı. İthal tütüne ödenen para 472 milyon dolara yükseldi. En çok tütün ithal edilen ülke 119 milyon dolarla Brezilya olurken, ithalat yapılan ülke sayısı 48’e ulaştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ercan 2 Ocak 2015 Cuma 14:28

Bu nasıl bir tarım politikası.Hedefi nedir bu ülkenin. Biri tam anlamıyla anlatsada anlasak.Hedefi 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapmakmış Koca bir palavra.Bir defa o ihracatı yapmanız için ülke içindeki sanayi tesisi kadar daha yeni sanayi tesisi kurmanız gerekir kO da yetmez .Bu masallara inanan var malesef.Şu tütünün düşürüldügü zavallı duruma bakın.Dünyanın en pahalı mazotunu satmakla zaten tarıma büyük darbe vurdular.Tütüne de son darbeyi vurmuş oldular.Büyük bir hata yaparak tarımdan çıkıyorsun.Peki yerine koydugun bir şey varmı.Sanayileşmesi son derece yetersiz ve montaj sanayinden ileri gidememiş olan ve bir de tarımını yok eden bir ülkede, çok güzel günler bizi bekliyor teraneleriyle uyutuldugunun farkında olmayan bir halkda varsa yapacak ta bir şey yoktur demektir ta ki duvara hızla çarpıncaya kadar.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege’nin ihracatı hedefi vuramadı
Ege’nin ihracatı geçen yıl yerinde saydı. 2014 yılında 13 milyar dolar ...
Bakanlıktan susama müdahale: Gümrük vergisi…
Ekonomi Bakanlığı susamın gümrük vergisini yüzde 56 düşürdü. İstanbul'da ...
Alkol ve sigara fiyatları ne kadar olacak?
Yeni yılın ilk günü yapılan vergi zamları, alkol ve sigara fiyatlarına nasıl yansıyacak?
 
Ege’nin piliç devi satılıyor
Japon gıda devi Nipponham Group, Bolez Piliç markasıyla beyaz et sektöründe ...
Yorgancılar’dan 2015 mesajı: Tedbiri elden…
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ...
2014’te ihracat Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı
Türkiye'nin 2014 yılı ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak 157,6 ...
 
Yeni yıl zamla açıldı: Alkol ve sigaraya…
Yeni yılın ilk gününde vergi zammı! Artışın, alkollü içki fiyatlarına ...
Likya Estetik'in ünü Türkiye'yi aştı!
17 yıldır İzmir Alsancak’ta faaliyet gösteren Likya Saç ekimi ve estetik ...
Yorgancılar'dan 2015 mesajı: Tedbiri elden bırakmadan...
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, gerek ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva