HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Ocak 2024 Cuma - 19:30

Önce CHP’yi çatlattı, şimdi ise AK Parti’yi… Gaziemir’deki plan değişikliği itirazlarına veto!

Gaziemir Belediye Meclisi’nde CHP grubu içerisinde çatlağa neden olan ve AK Partili üyelerin desteği ile Büyükşehir Belediye Meclis Gündemi’ne gönderilen plan değişikliği önerisi itirazları, bu kez da AK Parti grubunda çatlağa neden oldu. Yapılan itirazların reddedilmesine karşı çıkan 4 AK Partili isim ‘kabul edilsin’ yönünde oy kullanırken, AK Parti grubundaki diğer isimler CHP’li isimler ile birlikte ‘itirazlar reddedilsin’ yönünde oy kullandı.

Önce CHP’yi çatlattı, şimdi ise AK Parti’yi… Gaziemir’deki plan değişikliği itirazlarına veto!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı olağan meclisinin 3’üncü oturumu gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda meclise Başkan Vekili Mustafa Özuslu Başkanlık yaptı.

İTİRAZLAR BÜYÜKŞEHİR GÜNDEMİNDE
Gaziemir Meclisi'nde CHP grubu içerisinde çok defa çatlağa neden olan ve CHP içindeki çatlağın AK Partili isimlerin destek olması ile giderilen Gaziemir İlçesi, Dokuz Eylül Mahallesi, Hava Eğitim Yolu, Sarnıç Yolu, Akçay Caddesi ve İZBAN Banliyö Hattı arasında kalan bölgede yapılan plan değişikliği önerisine gelen itirazlar Büyükşehir meclisine geldi.

ARDA: YÜZDE 45 ZAYİAT VAR
İlgili gündem maddesi ilgili söz alan Gaziemir Belediye Başkanı  Halil arda, "Komisyonlarda yer almıyoruz. Orada tartışılıyor. İlçemiz meseleleri dışındaki konularda söz almadım. Uygun da bulmuyorum. Ama bugün özellikle bu mesele daha önceki meclislerde de yer almıştı. Erhan Bey geçen gün katıldığı programda Gaziemir ile ilgili çok şey söyledi. AK Parti Gaziemir’de aday bulma konusunda sıkıntı yaşıyor. Erhan Bey Gaziemir’e aday olmasını talep ediyorum. Bir Gaziemir’i tanısın, belediyeyi, belediye başkanını tanısın, neler yaptığını, neler yapmaya çalıştığını görsün. Ondan sonra kendisiyle görüşürüz. Akçay Caddesindeki alan 1997 yılında saniyeden çıkartılıp konut dışı kentsel çalışma alanına döndürülmüş. Sadece bu ada dışındaki her yer yapılaşmış o plana göre yüzde 20 zayiatlar. İnsanlar Akçay Caddesinin sağına soluna işyerlerini yapmışlar. Bu alanın tamamı boş değil, daha önce iki defa plan değişikliği gelmiş. Zayiat oranı düşü diye meclislerde ret edilmiş. Burada belediyenin hissesi olan yerler var. Ama uzun yıllardır kullanılmayan araziler var. Bu planlar Akçay Caddesi paralelinde 20 metrelik yol genişliğinde alan var. Buradaki bizim yaptığımız 1/1000’lik planda yüzde 45 zayiat var. Daha ne alacaksınız? Bu alanda bu adanın içerisinde daha önce parsel bazlı düzenlemeler yapılmış. Bu adanın içinde çok düşük zayiatlarla yapılmış AVM’ler, benzin istasyonları var. Orada kalan küçük kısım var. Biz bu adayı orada kalan insanların… Biz 1/1000 plan yaptık. Buraya 1,5 ranta biz mi çıkardık? Burhan Özfatura döneminde yapılmış. Sanayiden dönüştürülmesi son derece doğal. Yıllardır bekleyen bir alan var. 1/1000 planını yaptık. Yasal da. Ama planını kimse yapmıyor. 1997’den beridir herkes bekliyor. Gaziemir Belediyesinin arsa ihtiyacı var. Belediye hizmet alanı ihtiyacı var. Bu planı yaptık. Bu plan Gaziemir’de AK Partili arkadaşların oyuyla geçti. Büyükşehir de böyle geçti. Hepsine teşekkür ediyorum. Orada mağdur olan bir kısım var. Peki biz geçen aylarda itiraz konumuz var. Gaziemir’de bir trafo alanını ticarete dönüştürdü. Erhan Bey çıkıp konuştunuz mu? Hem de Akçay Caddesini üzerinde. Vatandaş trafo alanın olduğunu bilerek satın almış. Satın aldığı yeri biz ticarete dönüştürdük. Var mı değer artışı, var mı rant? Hangimizin sesi çıktı? Burada Gaziemir’in menfaatine bir plan yapılmıştır. Gaziemir Belediyesinin 1/1000 plan yapmaya yasla hakkı vardır. O hakkını kullanmıştır” dedi.

GÖNEN: PLANA DEĞİL SÜRECE İTİRAZ EDİYORUZ
AK Partili Ali Gönen ise itirazların kabul edilmesi gerektiğini belirtirken , "Bu yer ile ilgil başkan yüzde 45 ziyat aldık diyor ancak bu Mart ayında gelmişti ancak ondan daha önce gelince orada CHP'li sağduyulu meclis üyelerimiz ile planı reddettik. Başkan o gün çıktığında planda yüzde 38 zayiat aldıklarını  ve kamuya terklerin olacağı iddiasında bulunmuştu. Mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.  Biz o meclise katılmamıştık. Haziran ayında Büyükşehir geldi ve o dönem de seyahatim nedeniyle katılmamıştım. Gaziemir'in plansız laması gibi bir düşüncemiz olamaz ancak burada kamu yararını öne almamamız gibi bir durum söz konusu olamaz. Buradan doğacak değer artışı ile ilgili kamunun ciddi bir kaybı var. Bu bölge Gaziemir’in en çok gelişen ve değer kazandığı bölge. Buradaki değer artışı küçümsenecek bir yer değil. Burası karşı taraftan gelseydi talep yüzde 25’i büyükşehir’in yüzde 25'i Gaziemir belediyemizin, yüz de25’i kentsel dönüşümde bakanlık bütçesine girecekti değer artışının.Bu nedenle kabul edilmesi mümkün değil bunun. Gelen itirazları Gaziemir’de de görüştük ve orada CHP'li üyelerin de desteği ile oy çokluğu ile buraya gönderdik. Ancak burada görüyoruz ki itirazların değerlendirilmesinde samimi davranılmadı. Bizim itirazımız planlara değil plan sürecindeki yönetime karşındır" dedi.

AŞIK: PARSEL BAZLI GELSE KABUL MU EDECEKLERDİ
CHP'li Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu Aşık ise, "Deminden beri konuşulan biri rant söylemi var. Rant ayrı değer artışı ayrı. Konuşan arkadaşlar bir izahatta bulunsun.Bundan önceki tüm konuşmalarında plan tadilatının şeklini tartışmadan ilk söyledikleri şey 'parsel bazlı plan tadilatını kabul etmiyoruz'du. Burada parseller tek tek müracaat etseler de arkadaş kabul mü edecekti?" ifadelerini kullandı.

ARDA: BELEDİYENİN ZARARINI NASIL ÖLÇECEĞİZ
Yeniden söz alan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, "1997 yılından beri bekleyen biri alan. 1441 adada parsel bazlı düzenleme yapıp binalarını yapmış çatır çatır iş yapmış insanlar var. Bu insanlar değer artışı payı verecek mi? niye versinler? Onlardan değer artışı kazancı alma şansınız yok. Burada Gaziemir Belediyesi'nin esas kaybı ne? 1997'den beri bu alan yapılaşmış olsaydı belediye dünya kadar emlak vergisi alacaktı. Gaziemir Belediyesi'nin kaybını nasıl hesaplayacağız? Yüzde 45 ile zayiat yapılacak daha ne olsun?" diye konuştu.

BU KEZ AK PARTİ'Yİ BÖLDÜ
Yapılan oylama sonrası AK Parti grubundan Murat Öncel, Semih Yalın, Ali Gönen, Erhan Çalışkan itirazların kabulü yönünde oy kullanarak grup üyelerinden farklı oy kullandı. İlgili itirazlar CHP, MHP, İYİ Parti ve bazı AK Partili üyelerin oyları sonrası oy çokluğu ile reddedildi.

KRİTİK YOL İÇİN YENİDEN DÜĞMEYE BASILDI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından 2021 yılında ‘trafiği rahatlatacak hamle’ olarak duyurulan ancak üzerinden TCDD demiryolunun geçmesi nedeniyle bir türlü çalışmalara başlanamayan Mürselpaşa Altgeçidi projesi için kritik bir karar alınmaya hazırlanıyor. Geçmişte  TCDD’nin izin vermediği ve hattı durdurmadığı gerekçesi ile yapılamayan bağlantı yolu için yeniden harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, projenin gerçekleşebilmesi için TCDD ile protokol imzalama yetkisi talep etti. İlgili madde önergesi meclis üyelerinin oy birliği ile  Bütçe-Hukuk-Ulaşım Komisyonlarına sevk edildi

YOL BOYU TİCARET ALANI ÖNERİSİ GERGİNLİK YARATTI 
Bergama'da bulunan bir yolun, yol boyunca yapıların giriş katlarının ticaret alanı olarak kullanılması önerisi tartışmalara neden oldu. Bergama Belediyesi'nden gelen plan değişikliği önerisi CHP'li meclis üyeler tarafından reddedilirken, sürece AK Partili ve İYİ Partili isimler tepki gösterdi.

ÖZUYAR: KOMİSYONLARA SEVK EDİLSİN
İlk olarak söz alan İYİ Partili Meclis üyesi Nezih Özuyar, "Bu bölge küçük kahvelerden aşağıya doğru inilen bölge. Burası caddenin yanında konut ve ticaret alanı olarak kullanılmış, köylünün un gibi ihtiyacının karşılandığı alanlardır. Ben bu raporun tekrar değerlendirilmek üzere komisyona iadesini talep ediyor" ifadelerini kullandı.

BOZTEPE: AVM AÇACAK HALLERİ YOK
AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise, "Genelde yol boyu ticaret ile ilgil konuları çok nadiren reddettiğimiz oldu. Ancak bu konuyla ilgili orada vatandaş ya manav, ya bakkal ya berber dükkanı açacak.Ancak açamıyor. Bununla ilgili plan tadilatı yapılması gerekiyor.  Normalde CHP’li arkadaşlar konuya sıcak bakıyordu ancak buna neden böyle karar verildi bilmiyorum.  Orada kalkıp büyük AVM açacak halleri yok. Bu konunun ilgili ilçe belediyesine yetki verilmesini talep ediyoruz" dedi.

ÖNAL: TİCARET YAPILAMAYACAĞINI DÜŞÜNDÜK
İmar Komisyonu Başkanı CHP'li İrfan Önal, "Söz konusu olan sokak 200 metreye yakın alanı kapsıyor. Bununla ilgili süregelen anlayışımız yol boyu ticarete teşekkür etmiş yer yoksa zaten kabul etmiyorduk. Burada yol boyu ticaret olmadığı gibi ye yer  kerpiç evlerin bulunduğu alan olduğu ve 6 metrelik yol olduğu için ticaret açılması olmayacağını düşündük. Biz bu talebin orada başlayan yeni bir inşaat ile ilgili olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. 

2 PARSEL İÇİN 'KURUM GÖRÜŞÜ' GERİLİMİ 
Çiğli ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve  2 adet parselin 'özel eğitim alanı' ve 'özel sosyal alan' olarak belirlenmesi önerisi ile ilgili 'kurum görüşü' itirazı karşılıklı atışmalara neden oldu

BOZTEPE: KOMİSYONLARA GÖNDERİLSİN 
İlk olarak söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Ova kesiminde yapılan plan revizyonundaki CHP ve bizim partimiz arasındaki anlaşmazlık aslında çok derin bir konu değil. Burada 2 konu var. Biri sosyal tesisi alanın özel sosyal tesisi alanına çevrilmesi ve bununla ilgili bakanlıktan alınan görüşte… Burada arkadaşlar ilgili bakanlıktan görüş alınması talebinde bulunmuş Ancak buradaki temsilcilik de zaten ilgili bakanlığın görüşüdür. Biz bu konuda anlaşamadık. Biz bu konuda ısrarcıyız. Konu değişmeyecekse konu ilgili komisyonlara iade edilirse süreç düzelmiş olur ve vatandaşlar gecikmemiş olur. Buraya vatandaş da büyük ihtimalle huzurevi yapacak. Bir diğer alanda ise Eğitim alanı olan bir alanın sağlık bakanlığı tarafından özel sağlık alanı olarak ayrılması için ilgili bakanlıktan görüş alınmış Ancak burada İzmir Milli Eğitim kurum görüşünün eksikliği söyleniyor. Fakat büyük ihtimalle belgeler Büyükşehir’e ulaşamadı. Bunlar komisyona geri gönderilirse ilgili eksiklikler düzeltilir ve vatandaşlar da mağdur olmamış olur" ifadelerini kullandı.

ÖNAL: 'KURUM GÖRÜŞÜ BAKANLIKTAN ALINMALI'
Söz alan CHP'li Meclis Üyesi İrfan Önal, "Süregelen anlayışımız ile kurum görüşünü isterken bakanlığına soruyorum. Burada yaşanan iklimlerin bakanlığa görüş istemsiz ve il müdürlüklerinden  görüş yeterli mi diye ancak bakanlık plan yapma yetkisi sizde olan yerlerde kurum görüşünü bakanlık verir denildi" diye konuştu.

HIZAL: İL MÜDÜRLÜKLERİ NEDEN VAR?
Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "İl müdürlüğü bakanlık adına görüş veriyor zaten. Yapmak istediğinizde yapıyorsunuz, yapmak istemediğinizde yapmıyorsunuz gibi bir süreç oluyor. İl müdürlükleri neden vardır? Merkezi idarenin temsilcisidir ve görüşünü belirtirler" dedi.

AYDIN: BİZDEN KAYNAKLI DEĞİL
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise bakanlık görüşünün kesin olduğunu belirtirken, "Arkadaşların görüşleri idare hukuku bakımından doğru. Ancak burada farklı bir durum var. Buradaki durum bizim görüşümüzden değil bakanlığın duruşundan kaynaklanıyor. Bir yer kamusal sosyal tesis iken özel sosyal tesise çevrilmesinden bahsediyoruz. Biz bu değişikliği yapmazsak bakanlık kamulaştıracak, kamusal bir alan yapacak. Bunu yapmayıp özel kişinin kendi mülkünde özel sosyal tesis yapması gerekiyorsa bakanlığın daha üst planlamasını gerektirdiği için bunu gerektiriyor. Bende arkadaşların söylediği gibi yerelin ihtiyaçlarının yereller tarafından daha doğru değerlendireceğini düşünüyorum. Ancak bakanlığa yazdığımız yazıda 'böyle bir durumda taleplerin bakanlık uygun görüşünün mü yoksa bakanlık taşra tesisinden alınan görüşün mü uygun olacağını' soruyoruz. Onlarda bize diyor ki 'bakanlığa soracaksınız' diyor. Bu bizden kaynaklanan bir durum değil" ifadelerini kullandı.

BOZTEPE: YAZIDA KURUM GÖRÜŞÜ DİYOR
AK Partili Hüsnü Boztepe, "İl müdürlüğü görüşünün kabul olması gerektiğini savunarak, "2022 yılında yazılan bir yazı. Ancak bu tamamen sadece bu parsel içi yazılan yazı. Revizyon imar planları yapıyoruz ilgili kurum yazıları il müdürlüklerinden alınıyor. Gönderilen yazı da da kurum görüşü diyor" diye konuştu.

HIZAL: ÇELİŞKİ AÇIK
Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "İzBB'nin bu konuda bakanlıktan görüş alacağı söylemi anlamsız. Zaten il müdürlükleri bakanlıkların temsilcileridir.  Burada asıl mesele yazının yazılmış olması. Biz diğer konularda il müdürlüklerinin verdiği yazı doğrultusunda hareket etti. Buradaki çelişki bu" dedi.

AYDIN: YANLIŞ OLDUĞUNU SÖYLÜYORUM
Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, "Elbette ki bir kurumun bütünlüğü diye prensip vardır.Ancak bazı işlemler o idarenin bütünlüğü içinde bir üst makama gider. Bu konuda takdirini kullanan bakanlık yanlış bir düşünce ile illa kendisinin görüşünün sorulmasını istiyor. Bende bunun yanlış olduğunu söylüyorum" ifadelerini kullandı.

 
AYM Başkanı Arslan'dan açıklama
 
Otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İncirliova Başkan Adayı Gökmen'den Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İncirliova belediye başkan adayı Osman Gökmen, ...
CHP gençliğinden Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın İl Gençlik Kolları Başkanı Mustafa ...
Büyükşehir’de TİS krizi tatlıya bağlandı!
TÜM BEL –SEN ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında binlerce memuru ...
 
Başkan Sengel çalışmaları inceledi... Gökçealan'ın çehresi değişiyor!
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Gökçealan Köyü’nde devam ...
Karşıyaka’da kitap sevgisine engel yok!
Karşıyaka Belediyesi, ‘Görme Engelliler Kütüphanesi’nde engelli vatandaşlara ...
Bayraklı'da temizlik seferberliği!
Bayraklı’nın 24 mahallesinde temizlik ve hijyen çalışmalarını aralıksız ...
 
Konak’ta yüzleri güldüren imza!
Konak Belediyesi ile Tüm Yerel-Sen İzmir 2 No’lu Şube arasında yapılan ...
Narlıdereli kursiyerlerden müzik ziyafeti
Narlıdere Belediyesi’nin açtığı kültür-sanat kurslarına katılan kursiyerlerden ...
Büyükşehir'in Buca Cezaevi planları askıda!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından planlama süreci tamamlanan Buca ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva