HABERLER>GÜNCEL
19 Temmuz 2016 Salı - 13:19

O gece İncirlik’te neler oldu?

Cuntacıların darbe girişiminde ön planda Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı birliklerinin kullanılması öngörülürken, İncirlik Üssü’nün de aktif şekilde kullanılacağı, Anadolu’da beklenen başarı sağlanamayınca Ankara’daki Akıncılar Üssü ile sınırlı kalındığı anlaşıldı.

O gece İncirlik’te neler oldu?

2 yıl önce 'paralel yapı' ile ilgisi bulunduğu iddialarına muhatap olan İncirlik Üssü’nün Türk Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın darbe girişiminde Hava Kuvvetleri’nde '2'nci adam' olarak görevlendirildiği de ortaya çıktı. 15 Temmuz gecesi İncirlik’te geçici olarak konuşlanan Konya’dan bir F-16 filosunun ise direnerek darbeye katılmadığı netleşti.

İNCİRLİK AKTİF OLARAK KULLANILACAKTI

Darbe girişimi gecesi İncirlik Üssü'nün sadece Ankara ve İstanbul’da alçak uçuş yapan savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yaptığı bilinirken, o gece ve izleyen günlerde elde edilen bilgilerle, bu üssün ve komutanının 'hangi forksiyonu icra edeceği' tam olarak ortaya çıktı. Buna göre, Çukurova bölgesinin merkezi olan Adana’da tugay ve jandarmanın darbe hazırlığında 'saf dışı' olması nedeniyle, İncirlik aktif olarak kullanılacaktı. Bir Amerikalı bir de Türk komutanın bulunduğu bu üste, Türk Komutan Tuğgeneral Bekir Ercan Van ve altındaki karargah subayları ve pilotlar Ankara ve İstanbul’da erken başlayan darbe operasyonunda havadaki uçaklardan ikisine yakıt ikmali yapmak üzere havalandı. Daha sonra bir tanker uçak da Kayseri bölgesinde görevli olarak havalandı, ancak yakıt ikmali yapmasına gerek kalmadan döndü.

DARBEDEN VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞMIŞLAR

Bu sırada Adana Valisi, Cumhuriyet Başsavcısı ve Tugay ve Jandarma Komutanı, İncirlik Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ı telefonla arayarak darbeden vazgeçmesi için ikna etmeye çalıştıysa da sonuç alamadı. Bunun üzerine üssün elektrikleri ile buradan çıkacak kara araçlarının da önü kesildi. Kent merkezine yönlendirilen bu araçlardan birinin mühimmat yüklü olduğu belirlendi.

DİRENECEĞİ BİLİNEN SUBAYLAR EVLERİNE GÖNDERİLMİŞ

İncirlik Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van kuşatıldığını anlayınca Osmaniye’deki jandarma birliğinden yardım istedi. Bu da engellenince Adana’da darbecilerin askeri harekat alanı sınırlı kaldı. Komutanın yanısıra 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı Kurmay Başkanı, Destek Kıta Komutanı albaylar ile pilotların birlikte hareket ettiği İncirlik’te o saatlerde görevli sadece bir astsubayın darbeye direndiği, direnebileceği bilinenlerin ise dış görevlere ya da evlerine gönderildiği belirlendi.

ABD'DEN İLTİCA İSTEĞİNE OLUMSUZ YANIT

Sabaha karşı darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanacağı anlaşıldığında, il yöneticileri komutandan teslim olmasını bir kez daha istedi. Komutan Van ise bu saatlerde İncirlik’teki ABD makamlarına başvurarak iltica isteğinde bulunduysa da, talebin iletildiği ABD’nin Avrupa Komutanlığı’ndan olumsuz cevap geldi. Tuğgeneral Bekir Ercan Van ikna edilip teslim alındıktan sonra İncirlik Üssü ile ilgili olarak Genelkurmay’ın idari soruşturmasının yanı sıra 2 aşamalı adli soruşturma yapıldı. 7 savcının yürüttüğü bu inceleme ve soruşturmalar ile ifadelerin alınması dün gece büyük oranda tamamlandı. İncirlik Üssü’nden komutan dahil 15 rütbeli tutuklandı, gözaltındaki 7 askerin sorgulanması ise sürüyor. Aramalarda Kurmay Başkanı’nın kasasından çıkan 17 bin liranın ise Kartal Vakfı’na ait olduğu belirlenerek bu vakfın hesabına yatırıldı.

'PARALELCİ DEĞİLİM' DEMİŞ

Tutuklanan İncirlik Üs Komutanı Tuğgeral Bekir Ercan Van hakkında 2 yıl önce 'paralelci' olduğuna ilişkin olarak bazı internet sitelerinde iddialar yer aldığı, bunun üzerine adliyeye başvurarak sözkonusu yayınların 'önlenmesi ve silinmesi' kararı aldırttığı da ortaya çıktı. (dha)

 
Diyanet: Ölen darbecilere din hizmeti verilmeyecek!
 
Eski Rum vekilden utanç mesajı: Fırsatı kaçırdık!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diyanet: Ölen darbecilere din hizmeti verilmeyecek!
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada öldürülen darbecilere ...
Tüyler ürperten detay: ‘Darbe’nin infaz listesi!
Adana’da darbe girişimi soruşturması kapsamında 34 hakim ve savcı tutuklanıp ...
Bakanlıktaki operasyonun İzmir ayağında ilginç detaylar
İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı listede Karabağlar kaymakamının da açığa ...
 
Flaş! İzmir’deki yargı operasyonunda 24 tutuklama
İzmir'de, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili gözaltına alınan 5 savcı ve 19 hakim tutuklandı.
Flaş! TSK'dan açıklama: MİT 16.00'da uyardı...
Genelkurmay Başkanlığı’ndan darbe girişimiyle ilgili açıklama yaptı.
Flaş! Erdoğan’ın yaveri sahte kimlikle yakalandı
Erdoğan'ın havacı yaveri Yarbay Erkan Kıvrak, Antalya'daki bir otelde sahte kimlikle yakalandı.
 
Kosova’dan darbe için geldiği iddia edilen albay gözaltında
Balyoz davası sanıklarının sürekli dikkat çektiği, kumpasın en önemli ...
DİSK’ten o mesaja açıklama: Tehditler savruldu!
Emek ve Demokrasi Güçleri darbe girişimine tepki gösterirken DİSK Ege ...
İzmir’de 42 askeri personel adliyeye sevk edildi
İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva