HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Temmuz 2018 Çarşamba - 09:26

Narlıdere'de metro seferberliği: 'Canavar' tünele giriyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin temelini attığı Narlıdere Metrosu'nda 7.2 kilometre uzunluğundaki hat, kısaca "TBM" adı verilen 2 tünel açma makinesiyle günde 20 metre kazılarak aşılacak.

Narlıdere de metro seferberliği:  Canavar  tünele giriyor!

İzmir'in 180 km'ye ulaşan raylı sistem ağı büyümeye devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 14 yıldır kesintisiz sürdürdüğü raylı sistem yatırımlarına yeni bir halka daha ekliyor. Haziran ayında temeli atılan  ve ihale bedeli 1 milyar 27 milyon TL olan F. Altay- Narlıdere hattının yapım çalışmaları sürüyor. 7.2 kilometrelik hat, 2 adet TBM (tünel açma makinesi) kullanılarak “derin tünelle” geçilecek. TBM'ler sayesinde, tünel inşaatı sırasında oluşması muhtemel trafik, sosyal yaşam ve alt yapı sorunları da minimuma inecek. Sektörde "yeraltı canavarı" olarak da tanımlanan makinelerle, Narlıdere Tüneli'nde günde 20 metrelik kazı çalışması yapılacak. 42 ay olarak planlanan yapım sürecinin sonunda Narlıdere metro hattı, Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastane, Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Narlıdere, Siteler ve Kaymakamlık olmak üzere 7 istasyondan oluşacak.

MONTAJI 40 GÜN SÜRÜYOR
İstenilmeyen yeraltı hareketlerini önleme kabiliyeti, daha sessiz, titreşimsiz ve hızlı çalışması nedeniyle Narlıdere Metrosu’nun tercihi olan TBM ( Tunel Boring Machine), diğer bir adıyla “yeraltı canavarı” 85 metre boyunda bir araç. Devasa tünellerin açılımında kullanılan TBM, bir yandan kazıp bir yandan da kazdığı taş ve toprakları taşıma bandıyla ayrıştırarak dışarı çıkarırken, aynı zamanda  tünelin beton plaklarını da yerleştiriyor.

Montajının 15 kişilik bir ekiple 40 günde tamamlandığı yaklaşık 600 ton ağırlığındaki her bir TBM, tünelde günde 10 metre ilerliyor. 100 metre uzunluğunda 6.6 metre çapındaki araç, tam yüzey kazıcı olarak çalışır daima ileriye doğru hareket ediyor. Önünde bulunan disk kesiciler ile kazma işlemini yaparken, lazer sistemi ile daha önce kazması gereken doğrultudan çıkmadan işlemine devam ediyor. Bu sırada makinenin gövde bölümünde bulunan hidrolik sistem ile ring olarak bilinen sistem ile kazıyı destekliyor ve geçici bir tünel oluşturuyor. Kesme işlemi 360 derece devam ederken kesilen materyal bir hazneye dolduruyor ve taşıyıcı bant ile gövdeden dışarıya doğru taşınıyor. Daha sonra kaya vidası, püskürtme beton gibi teknikler kullanılarak tünelin stabilizasyonu sağlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Narlıdere Metro inşaatında kullanılacak 2 TBM'den bir tanesi sahaya getirilerek montaj hazırlığı başlatıldı. Diğer makinenin ise bir süre sonra kente getirileceği bildirildi. 

RAYLI SİSTEMDE İLK HEDEF 250 KM
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği yatırımlar sonucu İZBAN 136 kilometreye, İzmir Metrosu ise 20 kilometreye ulaştı. Hizmete alınan toplam 23 kmuzunluğundaki Karşıyaka ve Konak tramvaylarıyla birlikte İzmir’deki raylı sistem uzunluğu 179 kilometreyi buldu.

2004 yılında 11 km raylı sistemle yola çıktıklarını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir Metro ve İZBAN’ın yeni uzatma projeleri ve tramvay yatırımları ile İzmir’deki raylı sistem hattımız, 2020 yılına kadar 120 istasyonda 250 kilometrede sefer yapacak hale gelecek. Böylece kentimizde raylı sistemler 23 kat büyümüş olacak" diye konuştu.

İZBAN'ın Bergama hattı, metroda Buca ve Narlıdere bağlantılarının da devreye alınmasıyla İzmir'de toplam raylı sistem ağı 250 kilometreye ulaşacak. İzmir bu yeni yatırımlarla, ülkemizin "en yaygın kent içi raylı sistemine sahip şehri" unvanını korumaya devam edecek. 

 
Selçuk, Şeftali Şenliği'nde buluşuyor
 
Generalin telefonunda ortaya çıktı: Şakirt oyunu!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent ışık 25 Temmuz 2018 Çarşamba 14:21

Ahmet, Başbakan Keçiören metrosunun açılışını yaparken gençlerin"aşkımız Keçiören metrosu gibi uzun sürsün hiç bitmesin" diye birbirlerine söz söylediklerini söylemişti .

Yorumu oyla      15      5  
Mustafa Can 25 Temmuz 2018 Çarşamba 13:35

Aziz altınızı oyuyor, kıskançlığınızdan çatlıyorsunuz, neymiş çivi çakmamış mış, doktor bu ne ?

Yorumu oyla      15      5  
narlıdere 25 Temmuz 2018 Çarşamba 13:26

Hayırlısı olsun. İnşallah çabukça biter. Narlıdere''nin üst taraflarında oturan bizlerin talebi arabayla Yukarıdan indiğimizde otopark bulabilmek. Ücreti mukabilinde üniversitenin içindeki boş alanlardan birine büyük bir otopark yapılarak hem Vatandaşa hizmet hem de üniversiteye bir gelir sağlanabilir. Güzelbahçe Urla istikametinden gelenler de araçlarını buraya bırakabilir. Otopark mevzusu çok önemli

Yorumu oyla      15      5  
Ahmet Başkıran 25 Temmuz 2018 Çarşamba 12:35

Kolaylıklar dileriz yolunuz açık olsun inşallah

Yorumu oyla      16      5  
onur 25 Temmuz 2018 Çarşamba 12:10

yine istemezükçü zihniyet yorumlara başlamış. maşallah memlekette herkes mimar mühendis kesiliyor. ya kardeşim deprem olursa, sistem bozulursa, bozulan kısımların onarımı yapılır. bu kadar basit. senin oturduğun evin, kullandığın arabanın ömür boyu bozulmama garantisi varmı? aaah izmirim ah ne çektin be istemezükçülerden. izmirde yaşayan insanlara yazık be, bu kadar kaliteli eğitimli insanlar en iyisini hak ediyorlar.

Yorumu oyla      19      15  
ahmet 25 Temmuz 2018 Çarşamba 12:09

bu da 20 yıl sürer herhalde..

Yorumu oyla      20      14  
Gürkan 25 Temmuz 2018 Çarşamba 11:56

Günde 20 metre ilerleme olursa ki 2 adet TBM ile rahat olur, tüneller kısa sürede biter, birileri de hala Hatay Metrosu diye sayıklar durur, tramvayları sökeceğiz der :) bu arada otogar metrosu ne oldu ? Aaa pardon o hat hızlı treni bekliyordu değil mi ? 2011'de temeli atılan ancak İzmir tarafında çivi çakılmayan hat :)

Yorumu oyla      16      17  
izmirli 25 Temmuz 2018 Çarşamba 11:12

f Altay metrosu kismen paravan firmaların KİK e başvurup ihaleleri iptal etmelerinden dolayi uzadi yaniltmayalim

Yorumu oyla      17      15  
T.Y. 25 Temmuz 2018 Çarşamba 10:07

Bölgedeki pek çok konut jeotermalle ısınıyor. Bölge aktif mağma üzerine kurulu demek yanlış olmaz. Nasıl da yeraltı oyulup metro geçiriliyor? Anlaşılır gibi değil. Sonra olmadı denilip, öylece bırakılmaz umarım. Hesapları doğru yapıldı diyenlere, bir de Hatay metrosunun 10 yıl sürdüğünü hatırlatmak lazım.

Yorumu oyla      21      20  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk, Şeftali Şenliği'nde buluşuyor
9.  Belevi Şeftali Şenliği 29 Temmuz Pazar Günü Belevi Mahallesi’nde düzenleniyor.
Bornova'dan amatör kulüplere destek!
İlçedeki 42 amatör spor kulübünün temsilcileri Bornova Belediye Başkanı ...
Konak'ta müzik ve dans şenliği
İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta yaz akşamları eğlence dolu etkinliklere sahne oluyor.
 
Buca'da uyku festivali: Teknolojiden uzak 48 saat
Buca Belediyesi’nin Romantik Türk Radyo işbirliği ile düzenlediği Teknolojik ...
Karşıyaka'nın Basın Özgürlüğü Ödülü Gürsel’in
Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından 7’nci kez ...
Selçuk’ta moloz harekatı
Selçuk Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından moloz toplama ...
 
İzmir'de miniklerin yeni gözdesi: Yeni nesil parklar
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent geneline yaydığı "yeni nesil" çocuk ...
İzmirli kadınlardan bir başarı öyküsü daha
Kirazlı kadınların evlerinde başladıkları istiridye mantarı üretimini ...
Bornova'nın mutfağı iş sahibi yapıyor
?Bornova Belediyesi’nin hizmete açtığı Mutfak Atölyesi’nde yeni dönem ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva