HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
7 Şubat 2024 Çarşamba - 09:08

Müteahhitlerin Başkanı konuştu: Yüzde 90’ımız iş yapamıyor!

Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, İZTO İnşaat Grubu’nda 10 bin üyeleri olduğunu hatırlatarak, “Bu kadar müteahhidin tamamına yakını artık iş yapmıyor; çünkü maliyetler çok yükseldi.  Yüzde 60’ın üzerinde yapının riskli olduğunu düşünürsek, sektördeki bu sıkıntı ancak özel kentsel dönüşüm kredisi, projeyi tamamlama kredisi gibi devlet destekleri olursa ancak ayağa kalkabiliriz. Aynı zamanda deprem gerçeğinden hareketle riskli yapılardan kurtulmuş oluruz” dedi.

Müteahhitlerin Başkanı konuştu: Yüzde 90’ımız iş yapamıyor!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, 6 Şubat depreminin yıldönümünde, İzmir’deki yapıların yüzde 60’ından fazlasının riskli yapı olduğuna dikkat çekti.

Bu yapıların acilen dönüştürülmesi gerektiğini belirten Başkan Kahraman, “Yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle İZTO’da İnşaat Grubu üyesi 10 binden fazla üyemizin yüzde 90’ı konut üretmiyor, üretemiyor. Sektör tükenme noktasına geldi. Sektörü ayağa kaldırmanın yolu, kentsel dönüşümden geçiyor” açıklamasında bulundu.

PARASI OLAN KONUTA DEĞİL, FAİZE YÖNELMİŞ DURUMDA
TOBB verilerine göre İzmir’de 2023 yılı içerisinde toplam 871 inşaat şirketi kurulurken, 161’i kapanmış. İnşaat faaliyeti göstermeye başlayan gerçek kişilerin sayısı 292 iken, 349’u faaliyetlerine son vermiş. Kurulan inşaat kooperatifi sayısı 271 iken, kapananların sayısı 45 olarak gerçekleşmiş. Bu rakamları değerlendiren Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, “Şirketler bir şekilde ayakta durabiliyor ama şahıslar bir süre sonra pes ediyor. Sonuç işte budur. Son dönemlerde artan maliyet girdileri, malzeme fiyatlarındaki olağanüstü artışlar, faizlerin yükselmesiyle insanların konutu bir yatırım aracı olarak görmeyi arka plana bırakmasından sektör olumsuz olarak etkilendi. İzmir’de inşaat grubuna bağlı 10 bine yakın üyemiz var. İnşaat grubunun dışında da yine inşaatla uğraşan; mühendislik veya farklı alanda faaliyet gösterin inşaat yapan yaklaşık 5-6 bin kişi var. 2023 yılı sonlarına doğru sektör neredeyse durma noktasına geldi. Durağanlık, 2024’ün ikinci ayına girdiğimiz şu günlerde de devam ediyor. Üyelerimizin yüzde 90’ı şu an itibariyle iş yapmıyor, inşaat üretmiyor, üretemiyor. Güçlü bir ekonomik yapısı olan inşaat şirketleri belki kapanmıyor ama şahısların gücü, ayakta kalmaya yetmiyor ve sonuçta inşaat faaliyetleri duruyor. Burada vatandaşın alım gücünün düşmesi, inşaat malzemelerindeki fahiş artışlar, hatta vatandaşın konutunu satıp faize yatırmaya yönelmesinin de bu durağanlıkta çok büyük bir etkisi olduğunu söyleyebilirim” dedi.

DEVLET, ÖZEL KENTSEL DÖNÜŞÜM VE PROJEYİ TAMAMLAMA KREDİSİ VERMELİ
Ülke genelinde olduğu gibi İzmir’de de riskli yapı stokunun yüzde 60’ın üzerinde olduğuna vurgu yapan MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Konuya bir de öbür taraftan bakacak olursak, ülke genelinde riskli yapı stokumuz yüzde 60’ın üzerinde. Riskli yapılarla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın değerlendirmelerde bulunması ve devletin de çeşitli önlemler alması, çözüm üretmesi gerekiyor. 10 daireli bir yerde siz dönüşüm yapmaya kalksanız, bu dönüşümün maliyetinin en az yüzde 50’sini vatandaş karşılamak zorunda. Maalesef vatandaşın böyle bir parası yok. Dolayısıyla kentsel dönüşüme katılamıyor. Bu da sektörün durmasına sebep olan durumlardan birisidir. Devlet destekleri, özel kentsel dönüşüm kredileri, proje tamamlama kredisi gibi finansal katkılarla sektörün desteklenmesi gerekiyor. Destek gelirse hem sektörün önü açılmış olur, hem de riskli yapılardan kurtulmuş oluruz. Konuta ihtiyaç var ve inşaat sektörü çalışamıyor, üretemiyor. Burada bir çelişki var. Konuta ihtiyaç çok fazla ama insanların alım gücü yok. Alt ve orta gelir grubundaki insanların artık konut edinmeleri, hayal etmenin de ötesine geçti, artık mümkün değil. Aldığı maaşla, alacağı konut kredisini ödemesi mümkün değil. Kredi faizlerinin yüksekliği, bankaların verdiği kredinin düşüklüğü, konut almak için girişimde bulunmak isteyenlerin önüne engel olarak çıkıyor.”

SEKTÖR OLARAK 2024 YILINDAN DA BİR BEKLENTİMİZ YOK
Sektör temsilcilerinin, inşaat yapmak ve yapmamak arasında tereddüt ettiğini, “Yaparsam ben bunu kime satacağım?” dediğini belirten MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, 2024 yılından da sektör olarak bir beklentilerinin olmadığının altını çizdi. Başkan Kahraman, değerlendirmelerini şu sözlerle sürdürdü:

“Ürettiğiniz konutu satamadıktan sonra üretmenin de bir anlamı kalmıyor tabii ki. Bu süreç, daha ne kadar devam eder? Açık söylüyorum; 2024 yılından maalesef bir beklentim yok bu anlamda. İnşaat sektöründeki daralma, 2024 yılında da devam edecek. Ancak en azından kentsel dönüşümle ilgili alınacak radikal kararlar ve verilecek desteklerle, sektör ayağa kaldırılabilir. Vatandaş, o zaman riskli yapıyı yerinde dönüştürebilir. Kentsel dönüşüme konutunu verecek vatandaşa da alternatifler sunmak gerekiyor. Özellikle tarım ve orman vasfını yitirmiş olan kamu arazilerinin, uygun şekilde imara açılarak, vatandaşa, isterseniz yerinizi verin, karşılığında size şuradan bir arsa verelim, denmeli. Ya da imara açılan yerlerde devletin rezerv alan oluşturup orada hızlıca konut yapıp, onları sunması gerekir. Kentsel dönüşümün yapılacağı yer karşılığında hazır konut gösterildiğinde, anlaşma daha kolay ve hızlı olacaktır. İzmir’in her yerinde bunu yapmak mümkündür. Çünkü İzmir’de bu nitelikte kamu arazileri mevcutta var. Böylece kentsel dönüşümdeki tıkanıklık giderilmiş olur. 6 Şubat’ta bir deprem yaşadık, o büyük acının birinci yıldönümündeyiz. İzmir’in bundan ders alması gerekiyor. Bu büyük riskten uzak durmak için elimizdeki riskli yapılardan bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Bu dönüşüm bile konut açığını gidermekte katkı sağlayacaktır.”

 
İzmir'de yüzyılın vurgunu... Sedat Ocakçı yakalandı!
 
Seferihisar’da asrın felaketi unutulmadı
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ferruh 5079265086 12 Şubat 2024 Pazartesi 16:38

120 M2 bina tünel kalıp sistemi 1 .5 millyona nerede benim projem de v yapılabiliyor hemde kar ederek malzemeden çalmadan

Yorumu oyla      1      1  
Cafer 11 Şubat 2024 Pazar 12:53

1.Deprem bölgesinde kaç müteahhit ceza aldı? 2.ozellikle son yıllarda insaatlarda Müslüman Türk ün helasini. Çalıp yerine gavur helasi yapmak ne demektir ?Nerede doktorlar?Nerede dinayet?

Yorumu oyla      1      1  
Mehmet 8 Şubat 2024 Perşembe 21:20

Hazine arazileri kat karşılığı imara açılıp mutahit lere verilmedir toki tek kuruş ödemeden konut ve iş yerleri edinip dar gelirli aileleri konut esnafların işyeri sahibi yapmalı dır.

Yorumu oyla      1      1  
Hakkı 8 Şubat 2024 Perşembe 14:47

Kira artışı %25 olursa kimse ev almaz.Ev yapanda olmaz kiralar uçar konutlar da uçar zararlı çıkan halk olur.Müteahhit satamıyacağı binayı niye yapsın.

Yorumu oyla      1      1  
Vatandaş 8 Şubat 2024 Perşembe 09:40

Yazı yaban inşaat oldu ülke beton yığınına döndü tarım alanı meralar kalmadı bu ne inşaat aşkı bir fabrika kuruyum elaman çalıştırın ülkeye dolar girsin diyenyok yap binayı sat coni Toni Hans gorbocova

Yorumu oyla      1      1  
Fred Çakmaktaş 8 Şubat 2024 Perşembe 09:10

İyi olmuş, yarın cuma günü bizim mahalle camiinin bahçesine gelip mendil açssınlar, sadakamı onlara vereyim.

Yorumu oyla      1      1  
Aglayan muteahhit 8 Şubat 2024 Perşembe 03:14

Yahu şu gözler ağlayan.muteahhit de gordu ya.

Yorumu oyla      1      1  
Abc 7 Şubat 2024 Çarşamba 21:01

Müteahhitler konut üretemezse kiralar çok fazla ?ükselir. Uygun bir teşvik olmalı. Yapı ruhsat hacı sgk giderleri vb. Teşvik verilebilir

Yorumu oyla      2      1  
Hadibe 7 Şubat 2024 Çarşamba 17:26

Bugüne kadar yaptıklarınıza sayın.

Yorumu oyla      1      1  
Mehmet Tandoğan 7 Şubat 2024 Çarşamba 15:35

Ben İsmail bey batmış müteahhit leri veya kendisini hazinenin yani halkın parasıyla kurtarmak istiyor.Gecmiste bu çok denendi.konut fiyatları çok fazla yükseldi.İstiktar olacaksa piyasayi kendi işleyişinde bırakmak gerekir

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DASK'lı konut sayısı 11,6 milyona yükseldi
6 Şubat'ta meydana gelen ve 'Asrın Felaketi' olarak nitelendirilen Kahramanmaraş ...
İş yeri kira zam oranı belli oldu
Enflasyon rakamları ile birlikte ocak ayı iş yeri kira zam oranı da belli oldu.
Turistik ilçedeki planlar mahkemelik!
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından askıya çıkarılan İzmir’in turizm ...
 
Karabulut, toprak sahiplerini uyardı: Acele etmeyin!
İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, 18 Uygulama sürecinin ...
İzmir'in yeni emniyet binasının ihalesinde yeni gelişme!
İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün yeni binasının yapım ihalesine 7 şirket katılırken ...
Yargıtay'dan kiracılar için emsal karar!
Evinin tesisatındaki eskimelerden kiracıyı sorumlu tutan ev sahibi mahkemeye ...
 
İzmir'de dev ihale... Yeni Emniyet binasına 7 talipli!
İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün yeni binasının yapım ihalesine 7 şirket katılırken ...
İzmir’de konut satışında büyük düşüş… Paralar emlağa değil faize!
Konut satışlarının son üç aydır düşük seviyede seyrettiğini belirten İzmir ...
Kiracıdan 'Türkçe bilmiyorum' savunması
Artan hayat pahalılığıyla birlikte takip edilemeyen kira artışları kiracı ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva